Élelmiszermérnökök gondolatai a kajáról, pénzről, gazdaságról, minőségről, és még sok másról.

Lecsómérnökök gazdasági blogja

Lecsómérnökök gazdasági blogja

Megmentsük a Szigetvári Konzervgyárat? Jó fizetések mellett milliárdos profitot is termelünk! Lássuk hogyan tennénk ezt!

Álmunkban paradicsomos babba lóg a kezünk.. De mi van, ha mégsem álmodunk?

2024. január 03. - lecsós

November közepén jelent meg az Élelmiszermérnökök Gazdasági Blogján – itt a lecsón – a cikk, hogy meg kellene menteni a Szigetvári Konzervgyárat.  --- >  Hol feldolgozóipar állott, most kőhalom 2023-ban is?? Avagy hogyan is mentsük meg a Szigetvári Konzervgyárat!

bbq-sandwiches.jpg

What to Eat with Baked Beans (13 Tasty Side Dishes) - insanelygoodrecipes.com- 

Sokan kerestetek meg minket, engedjétek meg hogy idézzek az egyik telefonbeszélgetésből:

  • Szia, hogy mennek a dolgok Indiában?
  • Tudod, hogy már több éve itt vagyok, és nagyon szeretem azt, amit csinálok! Itt van mit tenni az élelmiszergazdaságban.
  • Te, remélem lesz majd olyan projekt is itthon, amibe akár távolról is be tudok majd kapcsolódni szabadidőmben.
  • De nem ezért hívtalak. Olvastam a lecsón az írásodat a Szigetvári Konzervgyárról, Meg olvasom folyamatosan Bujna Feri cikksorozatát, az élelmiszergazdasági Sci–fi sorozatot, hogy hogyan néz ki Budapest élelmiszergazdasági rendszere2050-es években! Hogyan teremt jól- létet az AI, és a z ember közösen!
  • Tetszett!
  • Eléggé keményen odateszitek a lényeget.
  • Te, hol akarjátok megvalósítani a 2050-es projektet?
  • Lennének ötleteim, hogyan induljunk el!    
  • Ziggy, ha ilyen jól leírtátok azt, hogy mit kellene tenni konzervgyár ügyben, nyomjátok már egy kicsit részletesebben, hogy mi is a stájsz ezzel a történettel!
  • Csak szőr mentén érintetted a témát – hogy az elején kell egy csapat – és ezzel el is intézted!
  • Ismerlek, te nem szoktál csak úgy leírni gondolatokat a semmibe! Szívesen elolvasnám a teljes mesét! Ne kímélj!
  • Szét akarom szedni, és bele akarok kötni minden szavába! : )
  • Alig van konzervgyár, ha bezár a szigetvári is – igaz francia tulajdonú – akkor megint szegényebbek leszünk egy működő gyárral.
  • Sajnos eljöhet az az idő, amikor csak az emlékeink maradnak egy tényleg nagyszerű élelmiszeriparról?
  • Remélem nem lesz igazad, és lesz itt még élet!

 

 

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

 

----- > Beszélgettünk még sok mindenről, például van olyan ága az élelmiszergazdaságnak, amiben India fényévekkel előbbre jár, mint a világ többi része!

Kezdődjék is a mese! A mese egy konzervgyárról szól, amit nemsokára be akarnak zárni, és ezzel megszűnne kb. 130 munkapozíció, ami azt jelenti, hogy 130 ember munkája offolna  a gyárban.

 

 

I. Konzervgyárat akarsz megmenteni? Ahhoz termék kell! Válasszunk terméket! Az meg legyen egy konzerv!

Kicsit nézzünk erre a témára egy kicsit komolyabban, vegyük elő az élelmiszermérnöki szemléletet, és nézzük meg, mire megyünk vele!

A mese úgy kezdődik, hogy élelmiszeripari terméket akarok gyártani. Ehhez meg ki kellene választani egy terméket, ami jól megy a piacon pl. Európában, ismert annyira a tervezendő termék, hogy a vásárló levegye a polcról. Mondjuk, pl. mondjuk azt, hogy a választott terméket konzervként akarjuk forgalomba hozni.

Tehát terveznünk kell egy konzervet, ez a terv!

 

II. Felteheted a kérdést, hogy miért?

Mivel élelmiszermérnökök vagyunk a konzervek tervezése alapszint, mondhatni level  1,  beugró!

Létezik olyan tanszék a Villányi Úton – a volt Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Villányi Úti Kampusza Budapesten, a híres „K” – mint központi épület, Budapesten - --- > az egyetem most a MATE – Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem része - , hogy Konzervtechnológia Tanszék. Igaz, a „Konzerv tanszék, a „sörészet”, a „bor tanszék” és a „hűtő tanszék” a Ménesi Úton volt megtalálható nem oly régen még.

Szóval konzervet akarunk tervezni. Azért akartunk tervezni egy jó kis konzervet, mivel élelmiszermérnökök vagyunk és értünk hozzá, hogy hogyan is kell megtervezni egy jó konzervet. Az egyetemen tanulsz az évek során ilyeneket, hogy fizika – részeként hőtan – géptan, élelmiszeripari műveletek. Van ilyen tárgy is, hogy mikrobiológia, vagy élelmiszeripari mikrobiológia, gyártáselmélet, vagy minőségügy. Szakirányon meg vannak az iparági technológiák, ilyen a konzerv is.

Szóval a konzervtechnológiához komolyan ismerni kell ismerni a hőtant, az élelmiszeripari gépeket, az élelmiszertechnológiát, gyártáselméletet, terméktervezést, ez alapszint.

Ha valakit részletesebben érdekel, hogy mit tanultunk az egyetemen, ebben a cikkben részletesebben írtam a témáról:

Élelmiszermérnöknek egyetemre menni vagy nem menni, ez itt a kérdés! Válasszátok? (2021. január 19.)

Irány konzervet tervezni!

 

III. Tehát konzervet kell terveznem, mert az jó! Lehetőleg itthon adjuk el első körben!

Tehát terveznünk kell egy konzervet. Megterveztük, van egy konzervünk. Ez nagyon jó, de ezt a tervezett konzervet valahol le akarjuk gyártani. Legyen ez a gyártási helyszín történetesen egy konzervgyár! Ha meg ezt így akarjuk, akkor semmi más dolgunk nincs, mint az, hogy a megtervezett terméket gyártásra optimalizáljuk. Foglaljuk össze mit tudunk:  

  • Kell tervezni egy jó konzervet!
  • Lehetőleg olyan konzervet kell tervezni, amit mindenki ismer, és szívesen megvesz!
  • Mivel konzervet terveztünk, ezért a gyártást optimalizáljuk egy konzervgyárra!
  • Értékesítsük a tervezett konzervet pl. a kisker láncoknál, és szállítsunk is ki!

 

IV. Pár gazdasági aspektus, amit figyelembe veszünk: Tervezzünk Európai szinten látható fizetésekkel, és szép osztalékkal!

A kapitalizmus lényege sokak szerint a szabad vállalkozások rendszere profitmotívummal. Ahol fejlett kapitalizmus van, ott szabad pénzpiac van, és szabadon lehet befektetni a reálgazdaságba is. A hagyományos fogalmi megközelítés szerint az élelmiszeripar egy nagyon jó üzlet, enni mindig fognak az emberek. Ez az axióma valahogy az elmúlt 33 évben nálunk nem nagyon volt értelmezhető, ennek megvannak a történelmi okai.

A kérdés az, hogy a tervezett konzervünk, amit egy konzervgyárban akarunk gyártani - optimalizáltan- hoz-e annyit, hogy érdemes legyen befektetni a történetbe? Hoz-e többet, mint egy ingatlan befektetés, vagy mint a papír alapú befektetések?

Mindezt úgy, hogy Európai szinten látható fizetéseket rakunk a rendszerbe?

Egyetértek Nick Hanauerrel, amikor azt mondja, hogy meg kell fizetni a dolgozót. Mivel ha meg van fizetve a dolgozó, akkor fenn tudja tartani a kapitalizmust, mivel elkölti a pénzét, mivel van neki, amit el tud költeni.  

The dirty secret of capitalism | Nick Hanauer

Papír alapú befektetéseknek szoktuk nevezni minden olyan befektetést megtestesítő értékpapírt, amelyekkel pl. a tőzsdén lehet kereskedni: kötvény, részvény, állampapír. Ha ezt nem ugorja meg a tervezett business, akkor ne is tervezzük tovább a történetet!

V.  A zord valóság

 

A befektetőknek, és cégtulajdonosoknak mostanában eléggé fáj a feje, mivel meg kellene őrizni az eddig megtermelt készpénzállomány értékét, azért, hogy ne vigye el az infláció. Lehet olyan cég is, amelyik azt fontolgatja, hogy megvalósít egy beruházást. Számára a kérdés az, meddig emelheti az eladósodás mértékét, hol a határ? A dolgozókat eléggé sújtja az infláció, folyamatosan fel kell élni a megtakarításokat, vagy hiteleket kell felvenni ahhoz, ha tartani akarják a megszokott életszínvonalukat. Van egy másik út is számukra, az pedig a munkahelyváltás ahol nagyobb fizetést kapnak. Szóval a helyzet nem egyszerű egyik szereplőnek sem.

 

Vájunk is bele a lecsóba ennyi bevezető után.

VI.                Babkonzervet fogunk gyártani, méghozzá paradicsomos babkonzervet, a híres baked  beanst! Miért pont a bab, és miért a babkonzerv? 

A paradicsomos babkonzerv UK-ban, (az USA-ban is) alapélelmiszer. Mondhatni minden kamrában van pár dobozzal, mivel tradicionálisan több főételhez megy, továbbá fogyasztják pirítósra téve is. A Full english breakfast nem létezhet baked beans nélkül! : ) Aki a baked beans történetére kíváncsi, itt olvashat róla részletesebben: 

What To Eat With Baked Beans - 13 Main & 10 Side Dishes

Baked beans

Full English breakfast

 full_english_breakfast.jpg

Full english breakfast

(consisting of bacon, fried eggs, sausage, mushrooms, baked beans, toast, hash brown, and grilled tomatoes)

 

Mivel a baked beans – paradicsomos bab - eléggé ismert itthon is, úgy gondolom, hogy nagyon jó választás lesz, mivel itthon is szívesen fogyasztják az emberek. Szívesen vásárolják, a kulcskérdés az ár lesz. Olyan áron kell gyártani, és értékesíteni, hogy a hazai piacon versenyképes legyen a termék.

Legyen a neve az általunk tervezett baked beans konzervnek: BAB 2023 RDE – BAB 2023, Reggel- Délben – Este = RDE –

a. Hogyan néz ki a baked beans – paradicsomos babkonzervünk?

Pont úgy fog kinézni, mint a többi a piacon:

Nettó tömeg:   420 g – 42 dkg –

Töltőtömeg:       240 g – 24 dkg - --- > Ez azt jelenti, hogy a konzerv bab tartalma 24 dkg

Nettó tömeg %-ban: 57. 14 %--> 57 %)

 a maradék a paradicsomszósz:

 – 240 g = 180g ---- > 42 dkg – 24 dkg = 18 dkg -- > ez a konzerv paradicsomszósz tartalma. 

 

Sztenderd 420g-os „könnyű nyitású” – Easy open tin - élelmiszeripari konzervdobozba töltjük a terméket

Teljes konzervet, és trópusi konzervet fogunk gyártani

A két kifejezés gyártástechnológiai műveleti minőséget határoz meg, melyet a gyártás során be kell tartani.

 

beans_can.jpg

A fenti két termék a boltokban elérhető, én is itthon szereztem be (saját fotó)

 

V. Hogyan készül a konzerv, amit konzervdobozba töltünk? 

Itt van egy pár perces film a youtubeon, hogy hogyan is készül egy húsos konzerv, csak azért, hogy lássuk a gyártási folyamatot egyben.

How Factories Produce Canned Meat | How It's Made

 

Itt van egy Élelmiszeripari Technológiák jegyzet, melyet Szegeden Jankóné dr. Forgács Judit állított össze 2006-ban – 175 oldal - . A könyv:  11. ábra A tartósítóiparok (konzerv és hűtőipar) főbb technológiai műveletei  - ábráját érdemes kicsit jobban megnézni, akit érdekel a téma. 

Tehát a főbb műveletek -- > ha egyszerű konzervet gyártunk:

  • Nyersanyag fogadása
  • Előkészítés
  • Tisztítás mosás
  • Válogatás
  • Osztályozás
  • Darabolás
  • Előfőzés
  • Töltés
  • Zárás
  • Hőkezelés

Nem akarlak titeket untatni részletesen a baked beans részletes gyártástechnológiájával e helyen, erről később majd szó lesz. Pár mondatban összefoglalnám azért a gyártás lényegért. 

Fogadjuk a nyersanyagokat, előkészítjük gyártásra. Tisztítjuk, válogatjuk, mossuk a fő alapanyagot. Megtörténik az előfőzés. A bab betöltésre kerül a konzervdobozba, rá kerül az elkészített paradicsomlé (felöntőlé) A konzervdoboz lezárásra kerül. A lezárt dobozokat autoklávba teszik, itt megkapja a hőkezelést.

Ha a hőkezelés kész, akkor a kész konzervekre egy palást címkéző gép felteszi a címkét, és lehet is csomagolni, raklapozni a készterméket.

 

VII. Nyomjuk a businesst, fessük fel az üzleti modellt, és álljunk bele!

Let's do the business! - Let's make money! 

 Szóval kellene egy üzleti modell, amivel fel lehet emelni a vidéket!

Azt tudjuk, hogy egy gépkezelőt havi nettó 400 000 Ft alatt nem találni szélese vidéken! A baj az, hogy a nettó 400 000 Ft már Nyugat-magyarországon sem annyira látható fizetés sajnos! Hát, még ha ezt a fizetést Bécsből, vagy Londonból, vagy Berlinből tesszük vizsgálatunk tárgyává! Az ország az EU második legszegényebb országa, vásárlóerő paritáson vett fogyasztásban már Románia is lehagyott minket. Az infláció az egekben, és folyamatos az elvándorlás, főleg a szakképzettek körében. A szegénység rossz tanácsadó, járja a mondás.  

 

brutto_kereset_lakcim_1.png

Egyetlen megyén belül százezres különbség is lehet az átlagkeresetekben - novekedes.hu - 

--- > Brutó fizetések 2020-ban… Akkor sem volt mesés látvány a térkép sajnos….

A fenti térképen a bruttó bért látod 2020-ban, ami azt jelenti, hogyha a bruttó fizetésed most 2023-ban pl. 378 000 Ft, akkor abból a nettó elkölthető pénz, amit a hó végi borítékban van az 251 370 Ft. ….. 

Hol feldolgozóipar állott, most kőhalom 2023-ban is?? Avagy hogyan is mentsük meg a Szigetvári Konzervgyárat! 2023. november 12. - lecsós -

Szóval egy olyan business modell kell, amely annyira innovatív, hogy 2 év alatt önjáró legyen, és pl. szolgáljon etalonként a szakma számára!  Sajnos látható az, hogy 40 éve hasonló logika mentén szerveződnek munkapozíciók, eléggé elkeserítő eredménnyel! Mivel hogy én tervezem az üzleti modellt, szabadon tervezhetek, hiszen ez nem más, mint egy mese – rögzítettük is a történet elején : )-

 

Peremfeltételek a business modellhez:

- Az egyes munkapozíciókban a kezdő nettó fizetés: 500 000 Ft / hónap

- Egy gyártási hét: 5 nap / gyártási hét

- Egy gyártási hónap: 4 gyártási hét / hónap

- Egy műszak: 8 óra / műszak

- Egy gyártási év: 52 gyártási hét / év  

- Időkeret: napi időkeret, a munka naponta 8 órás műszakokban történik. Más időkeret felfogás szóba sem jöhet!

 

Így a teljes gyártási napok száma évente:                260 gyártási nap / év

Így a teljes gyártási órák száma évente:                  260 gyártási nap x 8 óra = 2 080 gyártási óra / év

 

 

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

 

 

  1. Munkabér alapszámítás

--- > Ha nettó 500 000 Ft-ot ér egy munkapozíció, akkor a cégnek,és a munkapozícióban dolgozónak, és a cégnek 849 624 Ft-jába kerül.  Azaz a cég, és a munkapozícióba dolgozó együttesen 349 624 Ft járulékot, és adót fizet be az állam felé. -- > Bérkalkulátor 

A mesében 130 munkapozíció szerepelt, számolgassunk kicsit. Mennyi lesz a 130 munkapozíció teljes bérköltsége havonta:

130 munkapozíció x 849 624 Ft = 110 451 120 Ft  ---- > EUR-ban (1 EUR / HUF Wise, 2023 12. 29: 382. 565 Ft / 1 EUR) --- > 288 712 EUR / hó (Legyen 300 K EUR)

 

VIII. Gyártani kellene, kezdjük is el! Fessük fel a teret alapszinten!

a. MI kell a gyártáshoz?

A teljesség igénye nélkül:  

  • bab
  • paradicsomsűrítmény
  • konzervdoboz
  • konzervdoboz alj (mivel gyártáskor az alja a teteje : )
  • egy jó gyártási receptúra
  • címke a konzervdobozra --- > ahhoz meg kell egy egyszerű palást címkéző gép, mégse kézzel nyaljuk fel a címkét a doboz oldalára! 
  • Dobozok a csomagoláshoz
  • A csomagolt dobozokat le kell zárni
  • A dobozokat raklapozni kell
  • A raklapot körbe kell tekerni fóliával
  • Készáru raktár
  • Targonca, mivel az elkészített raklapokat targoncával visszük be a készáru raktárba
  • A készáru raktárból targoncával rakjuk kamionra a terméket, mivel a minimális rendelési egység 1 raklap.

 

b.      Hány db konzervdoboz van egy raklapon?

 

Ezt nagyjából egyszerű kiszámolni. Erre is igaz, hogy mindenki másképp csinálja. Én is kiszámoltam, legyen egy EUR raklapon. 2100 db 42 dkg-os baked beans konzerv. A raklap szállításra kész.  Akinek más ötlete van, azt szívesen várom.

1 kamionba 22 EUR raklap fér. Akkor egy kamion rakomány: 22 EUR raklap x 2 100 Db = 46 200 Db.

 

IX.                Lássuk az árakat! Hogyan állunk paradicsomos bab árakkal Itthon, Deutschlandban, és UK-ban?

a.       United Kingdom

UK egy furcsa hely. Ott a Ködös Albionban az adófizetés, a monarchia, és az ötórai tea örök! Így nézzük meg, mennyibe is fáj, ha netán baked beanst akarunk venni pl. a Morrisonsban:

 

screenshot_capture_2023-12-28_14-40-40.png

Szóval, eléggé nagy a választék… A 410 g-os Morissons Saver Baked Beans már kapható Ł 0.27 –ért. (most a Ł a wise-n 439.667 1Ł / HUF), azaz Ł 0.27 x 439. 667 Ft = az 118. 71 - legyen 119 Ft – a polcon…

Pár dolog kell még a fenti árak megértéséhez:

Mennyi a z ÁFA – VAT – a konzerveken?  ---- > A HMRC azt írja, hogy:

screenshot_capture_2023-12-29_17-04-04.png

 

 Tehát fogadjuk el, hogy a polcon a baked beans értékesítési ára 0 % VAT-ot, ÁFÁ-t tartalmaz.

Amúgy most UK- ban a minimál órabér a 21 éves kor felett: Ł 11. 40

1 liter benzin átlagban: Ł 1. 4062 

Mennyibe kerül az élet Aldershotban – 68.58 km-re Londontól –

Szóval elég sok babkonzervet lehet venni minimál órabérből is. Az, hogy 0 % az ÁFA az élelmiszeren, azt jelenti, hogy mindenki meg tudja fizetni a minőségi élelmiszert. Igaz arrafelé is betett a vásárlóerőnek az infláció, de ahogy látjuk, baked beans kapható Ł 0.27- ért a polcon.

Ez egyet jelent. Valakik, valahol legyártják ezt a konzervet, csomagolták, raktározták, és kiszállították a boltba. Természetesen a bolt is ráteszi a saját hasznát, mivel arrafelé is elképzelhetetlen a beszerzési ár alatti értékesítés!  

Azt is látni lehet a képen, hogy ne legyél vevőként garasoskodó – penny …….  - szánj egy konzervre legalább Ł 0.75- öt, ezt mondja a kihelyezési gyakorlat. Legyél ennyire nagyvonalú magaddal.

 

b.      Németország

 

Bundesrepublik Deutschland, Deutschland sokunk számára ismerős hely. Nem győzöm hangsúlyozni, olyan, hogy „Németország” nem létezik. Németországi Szövetségi Köztársaság a becsületes neve. EDEKA általában elérhető minden szövetségi köztársaságban, Bajorországtól NRW-ig.  

Az ÁFA- VAT – mehrwertsteuer – az élelmiszeren általában 7%, az általános ÁFA tartalom 19%.

Az EDEKA-ban a 400 g-os baked beans € 1,39  - ért kapható. Ami € 1,29 + € 0,090 VAT- MwSt.

Az összeg forintban: (1 EUR / HUF Wise, 2023 12. 29: 382. 565 Ft / 1 EUR) = 493,50 Ft + 34, 43 Ft VAT – MwSt. = 527, 93 Ft

edeka_germany.png

 

Minimum órabér a Németországi Szövetségi Köztársaságban óránként: € 12

Megélhetési költségek a Németországi Szövetségi Köztársaságban, NRW, Aachen – Nubeo –

 

c. Magyarország

 

Ennyi kitekintés után térjünk haza, nézzük meg mi a helyzet itthon. Mennyiért jutunk paradicsomos babhoz.

tesco_hu.png

A Tesco bruttó 380 Ft-ért kínálja a 400g-os konzervet.

 

soppy.png

Van azért paradicsomos bab egészen 1099 Ft-ért is!

 

Az ÁFA – Hozzáadott Érték Adó – az élelmiszertermékekre – standard VAT rate-: 27%.

Azaz az ár, amit a polcon látunk nettó 299, 21 Ft + 80, 78 Ft (27% ÁFA)

Bruttó minimálbér óránként: 1 534 Ft (€ 4, 00) --- > 1/3 –a  a Németországi Szövetségi Köztársaságban meghatározott óránkénti minimálbérnek.

Megélhetési költségek – numbeo- Magyarország, Szekszárd -:

…. …… …… …….

 

X. Már sok mindent tudunk. Kezdjük el megtervezni a gyártást, úgy, hogy az „versenyképes” legyen!

Dobállózunk sokat a versenyképesség fogalmával. Jelen esetben, ebben a történetben a menedzselt teljes gyártási rendszerre vonatkozó versenyképesség fogalmi környezete egzakt módon meghatározható. Határozzuk is meg, mit is jelent ez a gyakorlatban, melyek a peremfeltételek:

a.       Foglaljuk össze, hogyan is nézne ki a gyártás – így a teljes üzleti terv – peremfeltétel rendszere, csak felvetésképp – nem cégforma specifikusan -:

  • Transzparens működés – A kezdetektől készülni a tőzsdei bevezetésre. NyRt szintű működési szint.  
  • Hazai viszonylatban látható nettó fizetések, legyen nettó 500 000 Ft minden munkapozícióban
  • A nettó fizetéseket negyedévente indexáljuk – emeljük meg a kimutatott maginfláció mértékével –
  • Munkaidő: napi 8 óra
  • Éves munkanapok száma: 260 gyártási nap / év
  • Időkeret: Napi időkeret, a munka naponta 8 órás műszakokban történik. Más időkeret felfogás szóba sem jöhet!
  • 1 db EUR raklapon 2 100 db 42 dkg-os konzerv van
  • 1 kamion rakomány – ami 22 raklap, ha tele van a kamion – az 46 200 db 42 dkg-os konzervet jelent egy szállításra.
  • A legyártott termékeket expediálás után szerződött hazai fuvarozóval szállítjuk le a megrendelő központi logisztikai központjába
  • Nagykereskedelmi rendszernek is értékesíteni fogunk
  • Egy kulcsrakész megoldás szállító szervezi, és tartja fent az online értékesítési rendszert  
  • Üzletkötői munkapozíciók is vannak, országos területi lefedettséggel, akik megkapják a nettó 500 000 Ft fizetést fixen + 0,5 % nettó árbevétel utáni jutalékot az értékesített mennyiség után
  • A nettó profit 7%-a minden évben egyszer kerül kifizetésre a gyártásban dolgozók számára.
  • A nettó profit 15 %-a fejlesztési tartalékba kerül, mely pénz értékének inflációkövető megőrzéséről professzionális szakágazati bankárok gondoskodnak.
  • 18 % profit megy innovációra, termékfejlesztésre
  • 10 % profit rendelkezésre áll a menedzsment motiválására – ez a szokásos 1-3 %-hoz képest eléggé decens összeget is takarhat.
  • 15 % profit a befektetőké. --- > Ők lehetnek privát befektetők, dolgozók, intézményi befektetők, stb, ők ebbe a cash-flow-ba fektetnek be. /azért fogják ütni a menedzsment hátát, hogy mielőbb indítsák be a második műszakot : ) /  
  • Az egész rendszer egy TQM – Teljes Minőségmenedzsment - Total Quality Management – rendszert alkot, ettől eltérni a szervezeti felépítésben nem lehet!
  • Az egész rendszert úgy kell felépíteni, hogy nagyon egyszerűen lehessen integrálni a fenntarthatósági követelményeket, mérhetően, ellenőrizhetően --- > A fenntarthatóság fogalmi rendszere nem egy „tanulmányt” takar – sokan hiszik ezt, sajnos… De nem. Hanem egy nagyon komoly fejlesztési irányt határoz meg, amelybe komoly erőforrásokat kell beletenni.     

És még mindig baked beanst akarunk gyártani!

A fenti peremfeltételek összecsengenek Nick Hanauer felfogásával – hogy érdemes megfizetni a munkást, mert akkor részt tud venni a kapitalizmus játékban. Más megközelítésben eltoljuk a fenti felfogással a tőke- munka részesedését az általunk menedzselt teljes értéklánc mentén a németországi szint felé.

 

Mi a baj a modern gazdasággal? | A gazdaság újragondolása Róna Péterrel

 

Amikor véget ért a II. Világháború, Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, - és sokan mások – 1945 Júniusa után elkezdenek gondolkozni azon, hogy milyen gazdasági rendszer legyen a volt birodalom nyugati megszállási zónájában – későbbi NSZK -, alapvetően azt akarták, hogy a gazdasági rendszer jól- létet hozzon, és megerősödjön a középosztály. Ebből a gondolatból született meg a szociális piacgazdaság eszméje. Írtam erről a témáról a:

Versenyképes élelmiszergazdaságot a COVID 19 után, a német példa

Nézzük meg egy máig tartó sikertörténet néhány aspektustát, előtérben az ember, és a környezet – 2021. március 29.  –  cikkben.

Tehát ha létrejön egy jól működő üzem, akkor a cél az, hogy az üzem a tágabb környezetével un. multiplikátor kapcsolatba legyen, mérhetően, ellenőrizhetően. Ez kihasson a tágabb környezet minden szintjére. Pl. NRW-ben, Bajorországban ennek nagyon mély hagyományai vannak.

 

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

 

XI. Kellene bab, meg doboz is!

Mivel gyártani akarjuk ezt a konzervet, kellenének hozzá az alapanyagok a gyártáshoz. Kell a konzervdoboz tetővel, és kell a bab, kellenek fűszerek a paradicsomos alaplébe.

 

a.  A babot szerezzük be Kazahsztánból! (Astana (NQZ), Kazahsztán)

astana.png

Central Downtown Astana: in center Bayterek tower

(Astana, Kazakhstan)

Asztana Budapestről elérhető, kb. 10 órányi repülőútra van Kazahsztán. Arrafelé termelnek babot, amit fel lehetne használni a termék gyártásához. A repülőjegy relatíve olcsó. Miért mondom ezt? A bab arrafelé $ 1.88 - $ 5.81 / kg áron pörög.

(1 USD $ - HUF 2023.12.30, wize: 347, 216 Ft / 1 USD)

A bab ára: 652, 76 Ft / kg – 2 017 Ft / kg 

Európában általában olcsóbb a bab, mint arrafelé. Egy biztos. Ha belefér az árba az ottani bab beszerzés, akkor az csak jobb a jövőre nézve.

--- > Szállítási költség – Shipping freight Kazakhstan to Hungary --- > Freight rate index:  8 492, transport time estimate: 44, 4 days

--- > Számoljunk egy 40’ feet container esetében $  8 700 – $ 13 000 között, így nem lövünk mellé. 

b. A paradicsompürét is onnan szerezzük be

A nemzetközi kereskedelemben senki nem szállít paradicsomlevet. Mindenki nemzetközi szabvány szerinti paradicsompürét hoz forgalomba. Ezt szállítják a felhasználás helyére. A felhasználás helyén ebből a paradicsompüréből az igények szerinti – receptúra szerinti - paradicsomlevet állítja elő az üzem, és használja fel a gyártáshoz. 1 kg paradicsompüréből 4 kg jó minőségű paradicsomlevert lehet előállítani, és felhasználni a gyártáshoz. 

Levet nem szállítunk hajón, nemzetközi kereskedelemben, én úgy tanultam. Mert feldől tőle a hajó, így nem tervez vele senki.

A paradicsomlevet is onnan szerezzük be. $ 1 109 / tonna áron. Persze erre még a szállítás költsége rámegy.  

A paradicsompüré ára tonnánként: 385 062 Ft / tonna   

A paradicsomlevet is 40’ feet konténerbe szállítják, férjen bele a konténerbe 21,5 tonna, ez 21 500 kg.          

Így a 21 500 kg paradicsompüré ára:

(21, 5 tonna x $ 1 109 ) + $ 10 000 –szállítási költség: $ 33 843,5  --- >  11 751 004 Ft / 21 500 Kg  -- > paradicsompüré  

---- > 1 kg paradicsompüré: 546, 55 / kg -- > Felhasználásra kész.

---- > Ebből az 1 kg paradicsompüréből  lesz 4 kg paradicsomlé a felhasználás helyén, mivel 1 kg sűrítményhez rakunk 3 kg vizet. 25% paradicsom sűrítmény (1/4) + 75 % víz (3/4)

1 kg víz 1 liter (így a legegyszerűbb számolni) --- > sűrűség, hőmérséklet, térfogat -- > alap fizika kell hozzá : ) --

A az ivóvíz kg-ja legyen 2 Ft

 – víz sincs ingyen sehol sem : ) – Találós kérdés:   -

Így 1 kg paradicsomlé ára a gyártás kezdetén:

1 kg paradicsompüré (546, 55 Ft) + 3 kg víz (3 kg x2 Ft) = 546, 55 Ft + 6 Ft = 552, 55 Ft / 4 kg

1 kg paradicsomlé: 552, 55 / 4 kg = 138, 1375 Ft / 1 kg paradicsomlé

1 g paradicsomlé a felhasználás helyén: 138, 1375 Ft / 1000 = 0,1381 Ft / g

 

a. Hány db terméket tudunk gyártani a beszállított mennyiségből?

storage.png

 Ruchindra Gunasekara - Unsplash - 

1 db termékhez kell 18 dkg paradicsomlé. adjunk hozzá itt 5 % veszteséget--> azaz:

18 dkg + ((18 dkg /100) x5) = 18,9 dkg --> 189 g

Hány doboz gyártható a beszállított paradicsompüréből? ((21 500 kg paradicsompüré + (21 500 kg x3 víz)) =86 000 kg –ami 8 600 000 dkg / 18,9 dkg = 455 026 db gyártható.

  11 879 825 Ft / 455 026 db = 26, 10 Ft / doboz / paradicsomlé tartalom

 

 b. Metal tin can 420g, alibaba,

--- > Minimum 300 db-ot kell rendelnem, ha 100 000 db-ot rendelek, akkor már megkapom $ 0, 08 –ért darabját. 

1 db 40’ feet conatinerbe férjen fel  50 000 db doboz, így egyszerre majd két konténerrel kell rendelnem.

--- > Mivel hogy kell 100 000 db doboz, ezért: $ 0, 08 – ért meg fogom kapni + szállítási költség.

--- > Számoljunk egy 40’ feet container esetében $  8 700 – $ 13 000 között, így nem lövünk mellé.  

 

c. 1 db doboz+ alj ára:

 

($ 0,08 x 50 000 db ) + $ 9 000 = $ 13 000 --- > ami 4 513 808 Ft --- >

1 db doboz a felhasználás helyén:  90, 27 Ft / 1 db doboz.

 

d. címke a dobozra

Legyen 1 db $ 0, 015 szállítással együtt ami (5, 20 Ft / 1 db címke)

 

XII.              Szóval már egész sok mindent tudunk, rakjuk össze a gyártást.

baked_beans_2.png 

Kitera Dent - Unsplash - 

 

a.       Hogy néz ki a gyártott termék?

Pont úgy fog kinézni, mint a többi a piacon:

 nettó tömeg:   420 g – 42 dkg –

töltőtömeg:       240 g – 24 dkg - --- > Ez azt jelenti, hogy a konzerv bab tartalma 24 dkg

nettó tömeg %-ban: 57. 14 %--> 57 %)

 a maradék a paradicsomszósz:

 – 240 g = 180g ---- > 42 dkg – 24 dkg = 18 dkg -- > ez a konzerv paradicsomszósz tartalma. 

Sztenderd 420g-os „könnyű nyitású” – Easy open tin - élelmiszeripari konzervdobozba töltjük a terméket

b. Bab: Nagyon jó termék, mert ha beáztatjuk, akkor a saját súlyának 80%-át felveszi, nézzük, mi is ez a történet

Dobozonként kell – beáztatott!!-  240g bab.

Ha fogunk egy kg babot, amit pl. bablevesnek akarunk felhasználni, be kell áztatnunk, és meg kell várnunk, hogy jól beázzon. Egy átlagos bab a saját súlyának 80%-át is képes felvenni. Így 1 kg bab, ha beáztatjuk lesz belőle 1,8 Kg. Nekünk a gyártáshoz a beáztatott 1,8 kg az alapanyag kell a gyártáshoz. A dobozban van 240g – beázatott- bab + fűszerek (persze a paradicsomlét fűszerezzük) + paradicsomlé 

Tehát a gyártást 240g / doboz áztatott babról indítjuk a gyártás elején.

 

XIII. Mennyibe fáj a 240g – Beszállított- bab?

Jó árat értünk el a babra, $ 1, 88 –at fizetünk egy nagyon jó minőségű babért Asztanában. A babot 40’ feet conatinerbe szállítják ki hozzánk. Egy ilyen konténerbe 21,5 tonna bab fér. Vegyünk egy $ 10 000 –os szállítási költséget (nagyvonalúak vagyunk, benne van az árban a biztosítás), kifizetjük az árut, és meg is jön hozzánk.  

A 21,5 tonna bab a raktárunkba, felhasználásra készen, ennyibe kerül: ($ 1, 88 x 21 500 kg)+ $ 10 000 = $ 50 420 / konténer, ami 17 506 630 Ft / értéket képvisel az alapanyagraktárban. --- > Ezt még be kell áztatni!!  

 

XIV. Mennyit lehet gyártani? Beszól a Chat GPT, mert látnunk kell a gyártást --- > Ehhez áztatott bab kell!! –

 

Beszállítunk 21 500 kg babot. Ezt beáztatjuk. Felveszi a saját súlyának 80%-át. Nézzük, hogyan néz ki a történet számokban:

17 506 630 Ft / 21 500 kg = 814, 26 Ft / kg -- > áztatás előtt, beszállított bab a raktárban.

Áztatás:

1 kg bab: 814, 26 Ft + 0,80 kg víz: ((0,80 kg x (2 Ft / kg víz)) = 815, 86 Ft / 1, 80 kg bab beáztatva.

1 kg beáztatott bab:

1 kg = 815, 86 Ft / 1, 80 kg = 453, 25 Ft / kg

1g áztatott bab: 453, 25 Ft / 1000 = 0, 45325 Ft / g

A dobozba kell 240g áztatott bab: ami: 240 g x 0, 45325 Ft /g = 108, 78 Ft / doboz   

A beszerzett babot beáztattuk-- > (21 500 kg /100) x 80) +21 500 kg = 38 700 kg áztatott bab a beszállított mennyiségből.

38 700 kg áztatott babunk van, a dobozba kerül 0,240 kg.

Így hány dobozzal lehet gyártani a beszállított mennyiségből:

38 700 kg áztatott bab / 0,24 kg áztatott bab, a dobozban = 161 250 db konzerv.   

Ahogy a fentiekből kinéz, gyártanunk kell 161 250 db konzervet, mivel ehhez áll rendelkezésre alapanyag. Az a kérdés, hogy van bent a gyárba 130 ember, rendelkezésre áll a teljes technológia a gyártáshoz. 1 EUR raklap késztermék 2 100 db, így a beszállított alapanyagokból gyártható 76,78 raklap termék, ami majdnem három és fél kamion.

Egy átlagos sweet corn production line tud 300 dobozt percenként.

--- > Itt a Chat GPT, vagy a többi mesterséges intelligencia a barátod már! Vannak számaink, használjuk! : ) 

Fogadjuk el azt – pökmértékként - , hogy a gyárunk, ahol dolgoznak 130 –an ott is 300 dobozt gyártanak le percenként, mivel csak egy vonalunk ami tud 300 db / percet. 

Azaz ha egy műszak 8 órás: akkor 8 óra x 60 perc x 300 db = 144 000 Db. / műszak ---- > Szóval az van, hogy amit fent kiszámoltunk, - hogy tudunk gyártani a beszállított alapanyagból 161 250 db konzervet – azt lepörgetjük (1,1197 műszak alatt), ami 1 műszak, ami 8 óra, és következő műszakból 57, 45 perc --- > legyen 58 perc!!

money.png

Nathan Dumlao - Unsplash - 

 

 Ízlelgessük ezt a számot, de nagyon!

XV. Hány db konzerv gyártható 1 konténer babból?

38 700 kg áztatott bab / 0,24 kg áztatott bab, a dobozban = 161 250 db konzerv.  

Azt kiszámoltuk fent, hogy egy kamion készáru, az 22 EUR raklap, ami 46 200 db konzervet jelent, azaz gyárthatunk a beszállított mennyiségből 3, 49 kamion készterméket. 

A konzerv a következőképpen néz ki az eddigiek alapján:

 

1 dobozba betöltött áztatott bab értéke:                                     108, 78 Ft / db.

1 doboz ára:                                                                                     90, 27 Ft / db 

Paradicsomlé 18 dkg / 1 doboz:                                                     26, 10 Ft / db

Címke / 1 doboz:                                                                                5, 20 Ft / db 

Gyűjtőkarton:                                                                                   24, 16 Ft / db     

Gyűjtőkarton zárás:                                                                           0, 36 Ft / db

Raklapfólia:                                                                                        0, 41 Ft / db  

Munkabér / db:                                                                                  38,31 Ft / db

                                                                                                    +______________________ 

Összesen:                                                                                     293, 59 Ft / 1 db

 

 a. Csomagolás

--- > 1 db karton doboz, ami megfelelő már a csomagoláshoz, az kb. bruttó 290 Ft, ami net. 228 Ft + 62 Ft ÁFA.

Ebbe a dobozba 12 db konzervet teszünk, azaz 1 konzerv hely a dobozban:  290 / 12 db = 24,16 Ft.

Ha be akarjuk csomagolni a 161 250 db konzervet, akkor kell 13 438 db doboz, ami 13 438 db x 290 Ft = 3 897 020 Ft csomagolóanyag.

Ragasztó szalag 33 m-es 110 Ft / 33 m, legyen elég 25 doboz zárására alul- felül, így: 4,4 Ft / doboz, amit osztani kell 12-vel:

0,366 Ft konzervenként. --- > Ragasztószalagra kell 59 125 Ft, ha be akarjuk csomagolni a 161 250 db konzervet. 

Raklapfólia 0,30 kg / raklap, (2 749 Ft / 2 kg) (76,78 db raklapra kell fólia, így kell 11, 55 db 2 kg-os tekercs. – azaz 12 db -) --- >  2 100 db / raklap -- > 12 db x 2 749 Ft = 32 988 Ft / 161 250 db --- > 0,2045 Ft / konzerv   

Ahogy a haverom mondaná: Űberf______a : )  Csúcs számok jöttek ki! Ezzel eddig megvolnánk.

 

XVI. Na, most már tényleg gyárthatunk, rakjuk össze a történetet készre.

 

 a. Mit tudunk:

 

1. Vettünk 21,5 tonna babot, ami                                            17 506 630 Ft,

gyárthatunk belőle 161 250 db konzervet.

2. Vettünk paradicsompürét, 21,5 tonnát                                 11 751 004 Ft

és gyárthatunk belőle  455 026 db konzervet.

3. Vettünk konzervdobozt + aljat 100 000 db-ra

adtunk le rendelést, de csak 50 000 db-ot fizettünk ki               4 513 808 Ft

 gyárthatunk belőle 50 000 db konzervet.

4. Vegyünk 161 250 db címkét: ez                                                838 500 Ft

5. Raklapfólia:                                                                                 32 988 Ft

6. Gyűjtőkarton:                                                                         3 897 020 Ft

7. Ragasztószalag:                                                                         59 125 Ft

 

Mindösszesen:                                                        +________________________

                                                                                                 38 599 075 Ft 

 + Munkabér:                                                                              6 178 185 Ft

 

Azt tudjuk, hogy 161 250 db konzervet 8 óra 58 perc alatt gyártunk le.

38 599 075 Ft /  161 250 Db = 239, 37 Ft / db  ---- > munkabér nélkül, a címkéző gép végén!

38 599 075 Ft. Ennyi pénz szükséges ahhoz, hogy a 8 óra 57 perces gyártáshoz szükséges anyagokat beszerezzük.

 income.png

Alexander Grey - Unsplash - 

 

 

 b. munkabér

Van 130 db munkapozíciónk, ami havonta 110 451 120 Ft-ba fáj. Ami 160 óra havonta. Bent van az ütemben a 130 ember, akkor 1 másodperc üzemi munkaidő költsége: (110 451 120 Ft / 160 óra) / 3 600 = 191,75 Ft / másodperc.

Legyen az, hogy a 161 250 Db konzervet 8 óra 58 perc alatt gyártsuk le, és ne 8 óra 57, 45 perc alatt, egyszerűbb számolni.

Azaz: ((8 x 60 perc) x 60) + (58 perc x 60) = 32 220 másodperc a gyártási munkaidő. Pénzben:

32 220 másodperc x 191,75 Ft = 6 178 185 Ft munkabér / 161 250 db konzerv, azaz --- >

38, 31 Ft / konzerv / munkabér költség.

Persze ekkor feltételezzük, hogy a gyár napi 8 órában, havi 20 gyártási napon át tolja 300 db / perc / konzerv teljesítménnyel a paradicsomos babot!

Feltételezzük, hogy EUR raklap megfelelő számban rendelkezésre áll.                 

Ahogy a fentiekből kinéz, gyártanunk kell 161 250 db konzervet, mivel ehhez áll rendelkezésre alapanyag. Az a kérdés, hogy van bent a gyárban 130 ember, rendelkezésre áll a teljes technológia a gyártáshoz. 1 EUR raklap késztermék 2 100 db, így a beszállított alapanyagokból gyártható 76, 78 raklap termék, ami majdnem két kamion.

 

Egy átlagos sweet corn production line tud 300 dobozt percenként.

--- > Itt a Chat GPT, vagy a többi mesterséges intelligencia a barátod már! Vannak számaink, használjuk! : ) 

Fogadjuk el azt – pökmértékként - , hogy a gyárunk, ahol dolgoznak 130 –an ott is 300 dobozt gyártanak le percenként, mivel csak egy vonalunk ami tud 300 db / percet.  

Azaz ha egy műszak 8 órás: akkor 8 óra x 60 perc x 300 db = 144 000 Db. / műszak ---- > Szóval az van, hogy amit fent kiszámoltunk, - hogy tudunk gyártani a beszállított alapanyagból 161 250 db konzervet – azt lepörgetjük 8 óra, és 57 perc alatt!!


Ízlelgessük ezt a számot, de nagyon!

 

XVII. Gyártási energia, logisztika, marketing, karbantartás, és üzletkötés, iroda, és egyéb költségek

 

a. Gyártási energia

Szóval kellene egy kis energia. A gépek árammal mennek, mondjuk azt, hogy majd a fejlesztés második felébe elkezdünk azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne helyben áramot termelni, amivel csökkentük majd az áram számlát.

Na de most még nem itt tartunk. Kellene az, hogy mennyi áramot eszik a gyártósor mondjuk egy óra alatt. Ahogy azt már néztük, a mintánk a – sweet corn line  -

Azt írja, hogy a sor eszik óránként 11 kw óra áramot. Meg azt is írja, hogy az autokláv is eszik 15 kw áramot. Összesen 11 kw + 15 kw = 26 kw.

Igaz az autokláv szakaszos működtetésű, de vegyük úgy, hogy napi 8 órát használjuk, és a gyártósorunk is napi 8 órát üzemel, nincs leállás.

Így gyártás áramfogyasztása: 26 kw x 8 óra x 20 nap = 4 160 kw / hónap

--- > kalkulátor szerint: Bruttó 256 685 Ft / hó.

Simán tegyük fel, hogy van még másra is áramfogyasztás, szorozzuk meg minimum 2- vel: 513 370 Ft --- > De legyen inkább 700 000 Ft.

Így a gyártási energia dobozonként, feltételezve, hogy egész hónapban paradicsomos babot gyártunk:

300 db / perc --- > 2 880 000 doboz / hónap (20 gyártási nap, 8 óra / műszak)

 

Gyártási energia: 700 000 Ft / 2 880 000 db = 0, 2430 Ft / konzerv

--- > Normál hónap, amikor nincs karbantartás

Persze, most mondhatod azt, hogy ez kevés, mert a gyár nagyobb is lehet, és különben is. Értelek. Ezzel az egységgel lehet továbbmenni, majd a részletes tervezésnél. Úgy vesszük, e köré a 300 db / perc termelés köré épül fel az üzem jelen állapot szerint. A 130 fő ezt a gyártást szolgálja ki.

truck.png

Esteban Zapata - Unsplash - 

 

 b. Logisztika

Legyen nettó 50 000 Ft + 27 % ÁFA / raklap --- > 63 500 Ft / raklap / 2 100 Db konzerv = 30, 23 Ft / konzerv szállítási költség 

 

c. karbantartás

Nehéz dió ez nagyon. Mivel hogy nem terveztük meg az üzemet, nincs karbantartási terv, semmi. 
Csak nézelődünk még. De mégis kellene rá mondani valamit.


A gépek újak – most néztük a neten – az épület régi, és minden van, ami a gyártáshoz, és a gyártás
kiszolgálásához kell, teljes értékű konzervgyár, irodával, raktárral, belső raktári logisztikával, stb.


Szóval ez drága lehet.

Legyen éves szinten 450 000 000 Ft, mert az szép szám.


--- > Évente gyártott konzervek száma --- > 50 hétig gyártunk, 2 hétre leállunk, és a karbantartás megy:

Így 50 hét alatt gyártunk: 36 000 000 db konzervet, így a karbantartási költség konzervenként: 12,50 Ft


 d. Üzletkötés


Ahogy azt az elején mondtuk, vannak üzletkötői pozíciók. Lízingelt autóval járnak, Ami be kell szállni az elején
mondjuk 3 millióval, és fizetni kell a lízingdíjat, meg tankolni is kell, javítatni kell a kocsit, és az üzletkötőnek ennie
is kell munka közben.


Legyen 6 ilyen pozíció. Legyen 100 Ft / km, amibe a kocsi fenntartása fáj, (ebben legyen benne a javítás,
lízingdíj a biztosítás, amortizáció, tankolás)


Naponta menjen az üzletkötő 500 km-t, az 10 000 km / hó.

Ez 1 000 000 Ft havonta, a pozícióból van 6 db.

Adjunk még 230 000 Ft-ot kajára, az üzletkötőnek havonta, ne a fizetéséből vegye magának a kaját.
(Mobiltelefon, internet: céges „globális” költség része)


 

1 230 000 Ft x 6 pozíció:  7 380 000 Ft / hó

Évente:                             7 380 000 Ft x 12 hó  =  88 560 000 Ft / év 

 
6 db kocsi kezdő lízingdíja:

3 000 000 Ft x 6 =         18 000 000 Ft  


106 562 000 Ft / év / 36 000 000 db konzerv = 2, 96 Ft / db konzerv üzletkötői díj


go_up.png
Fab Lentz



e. marketing

Költsünk 400 000 000 Ft / év marketingre, mert alap terméket gyártunk, de mégis, kell pár tűzrőlpattant influenszer, aki bemutatja a terméket erre-arra:

400 000 000 Ft / 36 000 000 db konzerv / év = 11, 111 Ft / db konzerv marketing költség 

 

XVIII. Dobjuk hozzá a fenti költségeket, lássuk a gyártási költséget:

 

1 dobozba betöltött áztatott bab értéke:                                                      108, 78 Ft / db.

1 doboz ára:                                                                                                   90, 27 Ft / db 

Paradicsomlé 18 dkg / 1 doboz:                                                                     26, 10 Ft / db

Címke / 1 doboz:                                                                                              5, 20 Ft / db 

Gyűjtőkarton:                                                                                                  24, 16 Ft / db     

Gyűjtőkarton zárás:                                                                                          0, 36 Ft / db

Raklapfólia:                                                                                                      0, 41 Ft / db 

Munkabér / db:                                                                                                38,31 Ft / db

                                                                                             

Gyártási energia:                                                                                            0, 2430 Ft / db

Logisztika költsége                                                                                           30, 23 Ft / db

Karbantartási költség:                                                                                       12,50 Ft / db 

Üzletkötés költsége                                                                                            2, 96 Ft / db

Marketing költség:                                                                                           11, 111 Ft / db  

                                                                                                               +__________________

Mindösszesen:                                                                                            350, 634 Ft / db.

 

 XIX. Van gyártási árunk! Woow! Mit is jelent ez?

Egész jó, nekem tetszik. Van gyártási árunk!

Mit is jelent ez?  

Ez az az ár, ami minden fenti költséget takar, amit eddig részleteztünk:  

  • Becsomagolt szállításra késztermék
  • Szállítási költség
  • Karbantartási költség
  • Üzletkötés költsége
  • Marketing költség

 

 XX. Mennyiért adjuk?

De nem ennyirét adjuk, mert miért tennénk? Profitot is kell termelnünk. Mégis menyiért adjuk? 

soppy.png

A tesco alsó polcon a hasonló termék kint van bruttó 380 Ft-ért. A happy frucht hasonló termék meg kint van a polcon 520 Ft- ért. de van világmárka prémium termék 1 099 Ft –ért. Eléggé szép sáv.   

Első karikában nem a tesco alsó polcára kellene pozícionálni a terméket, annak valahogy nem látom értelmét.

 

a. Varázsszám: 520 Ft polci ár

 

  • Az 520 Ft Bruttó az a polcon az 409 Ft nettó + 111 Ft (27 % ÁFA)
  • Legyen a kereskedelmi „árrés” 20 %, akkor a beszerzési ára a terméknek: (409 Ft / 100) x 80 = 327, 20 Ft / db + ÁFA -- >

                Bruttó 415, 54 Ft = nettó 327, 20 Ft + 88, 344 Ft (27 % ÁFA)

 

b. De mi 350- ért gyártunk profit, és „finanszírozási költség” betervezésre nélkül. 

 

Tervezzünk egy évi 620 000 000 Ft-os hitel finanszírozási költséggel: ---- >

Finanszírozási költség: 620 000 000 Ft / 36 000 000 db konzerv / év =  17, 22 Ft / db

 

1 dobozba betöltött áztatott bab értéke:                                                   108, 78 Ft / db

1 doboz ára:                                                                                                   90, 27 Ft / db 

Paradicsomlé 18 dkg / 1 doboz:                                                                   26, 10 Ft / db

Címke / 1 doboz:                                                                                              5, 20 Ft / db 

Gyűjtőkarton:                                                                                                 24, 16 Ft / db     

Gyűjtőkarton zárás:                                                                                         0, 36 Ft / db

Raklapfólia:                                                                                                       0, 41 Ft / db 

Munkabér / db:                                                                                                 38,31 Ft / db

                                                                                             

Gyártási energia:                                                                                           0, 2430 Ft / db

Logisztika költsége                                                                                          30, 23 Ft / db

Karbantartási költség:                                                                                     12,50 Ft / db 

Üzletkötés költsége                                                                                           2, 96 Ft / db

Marketing költség:                                                                                          11, 111 Ft / db  

Finanszírozási költség:                                                                                   17, 22 Ft / db

                                                                                                              +______________________

Mindösszesen:                                                                                               367, 85 Ft / db

 

Legyen a tervezett profit konzervenként: 42, 15 Ft. Hogy miért? Mert szép szám!  De tényleg ezért. – Azért mert „csak, az eléggé vadul néz ki….

 367, 85 Ft + 42, 15 Ft = nettó 410 Ft --- > 10,28 %-os „profitráta” konzervenként, hagyjuk így, mert csak!

---- > Ezért az árért odaszállítjuk (DAD paritás)

Ha egész évben paradicsomos babot gyártottunk, és el is adtuk- mennyi „bruttó céges profitot” tud tervezetten termelni a gyár 1 műszakos munkarendben (1 műszak, 8 óra / műszak, 20 gyártási nap / hó):

 

Tervezett  „bruttó profit”: 1 517 400 000 Ft / év /  1 műszakos munkarend!

 

c. Bruttó polci ár a boltban

 

--- > Kereskedelmi árrés: 20% ---- >  Így a polci ár nettó: ((nettó 410 Ft / 100) x 120) = 492 Ft

                                                           Bruttó ár: (Nettó 492 Ft / 100) *127 = 624, 84 Ft / doboz. Bingó!

 

Hol is vagyunk a nettó 410 Ft-os DAD átadási árukkal?

Ott vagyunk a bruttó 629 Ft – 1 099 Ft polci árban, így nagyjából jók vagyunk! Nézzük, miért is

profit_23.png 

Alexander Schimmeck - Unsplash - 

 

XXI. Na okkás, de fent egy 15 %-os tervet látunk nem többet! Mi is ez a terv? Akarsz keresni évente 1,5 milliárdot, de hogy is van ez?

A fenti terv egy 15 %-os terv, semmi más. Az egész történet arról szól, hogy tervezhető-e termék, vagy nem tervezhető? A 15%-os terv (a komolyabb tervezési munka 85%-a nincs elvégezve!)

Az volt a kérdés, hogy lehet-e paradicsomos babkonzervet tervezni hazai piacra? A válasz az, hogy a középső polcra lehet. A mesében az van, hogy 130 munkapozíciót kell megfizetni, ezt szálaztuk szét.

Na, most a gyár nincs részletesen lerajzolva. Feltételezzük azt, hogy van egy létező konzervgyár, amit be akarnak zárni, mivel ez van a mesében. A 15%-os terv pont erre jó, - de erre nagyon! -, hogy végterméket tudjunk tervezni. A komplex tervezéshez egy nagyon komoly csapat kell, majd, de a fenti mese nem erről szól!

Csak arról, hogy érdemes ezt a dolgot nagyon komolyan átgondolni. Ahogy látszik a paradicsomos babkonzerv nagyon jó üzlet, - ahogy azt az egyetemen is tanították –, és ki lehet számolni, hogy mennyire jó.

 

Mondhatni a történet arról szól, hogy műszakonként feldolgozol egy kamion babot, 1/ 4 kamion paradicsompürét, és legyártasz belőle műszakonként 3,5 kamion paradicsomos babkonzervet.

Évente egy műszakos munkarendben legyártasz 36 000 000 db babkonzervet.

Tételezzük fel, hogy van hazánkban 3 000 000 háztartás. 36 000 000 db gyártott paradicsomos babkonzerv / 3 000 000 háztartás: 12 / db / év

 

Tehát minden háztartás havonta megvesz, és meg is eszik 1 db gyártott babkonzervet!

 

XXII. Ez egy kb. 50 500 000 Ft –ba fájó business műszakonként, ami 1,1 milliárdos költség havonta.

A bevétel 1, 1808 milliárd Ft havonta, ami 180 800 000 Ft bruttó profittermelés havonta. 

 

620 000 000 Ft-os éves finanszírozási költség van betervezve az értékesítési árba. Legyen az, hogy 20 évre kapunk hitelt. Vissza tud fizetni 12,40 milliárd Ft-ot a mesebeli gyár – a 15%-os terv alapján- Úgy gondolom, hogy a 15%-os terv alapján egy 10 milliárdos projekt körvonalazódik! Ekkor 2,40 milliárd Ft-ért kap 10 milliárd Ft-os a finanszírozást a gyár 20 évre.

Szóval eddig tart a mese!

eit.png

EIT Campus 

Havernak átküldtem a mesét, hogy olvassa el. Fel is hívott, a következőt mondta:

Ziggy, ilyen én még nem olvastam, nekem nagyon tetszik!

  • Mikor kezditek el tolni a valóságban?
  • Mennék én is alkotni!
  • Ez egy mese, nem a valóság : )
  • A mesék valósággá tudnak válni, nem hallottad ezt a mondást? : )  : )
  • Várjál már, de miért akarsz elégetni $ 10 000- et műszakonként, hogy Kazahsztánból veszed a paradicsom sűrítményt, és a babot is?
  • Csak a babon buksz műszakonként $ 10 000 !!!
  • Nem termeltek babot?
  • Vedd meg legalább a babot helyben, és spórold meg a $ 10 000 szállítási költséget legalább a babon műszakonként! Az tudod mennyi pénz csak a babon évente??
  • $ 10 000 x (20 nap / hó) x 12 = $ 2 400 000 évente!!! amit elégetsz csak a bab importon!
  • Huha, mondasz valamit! Ezt ha meg lehetne fogni, tiszta profit!
  • A bab terem 2 tonna / ha –t.
  • Műszakonként feldolgozol 22,5 tonnát., amihez kellene 11,25 ha terület, amin professzionálisan termelnek babot.
  • A gyártáshoz kellene évente 5 400 tonna bab, és akkor a paradicsomsűrítményről nem is beszéltem.
  • Ehhez kellene az, hogy 2 700 ha-on termeljünk babot.
  • Na de Magyarországon kb. 800 ha-on termelünk babot. Ide meg egységes minőség kell.
  • Egyelőre marad az import!
  • Tehát azt mondod, hogy a mostanihoz képest további 1 900 ha területen kellene babot termelni?
  • Úgy van!
  • Tudod, hogy ez mennyi munkahelyet teremtene?
  • A munkahelyek nem teremtődnek! Az emberek hozzák létre a munkahelyeket, mivel veszik a termékeket. Jelen esetben az emberek ha veszik, és eszik a babkonzervet, akkor lesznek munkahelyek a bab termelésében is! Másképp nem!
  • Ez igen!
  • Tovább kellene vinni ezt a témát, de nagyon!
  • Az ország dél- keleti részében komoly paradicsomtermelés is van, ezt tudtad?
  • Igen, de ez lenne a következő etap a bab mellett : )
  • Ezzel nagyon komolyan meg lehetne pörgetni az innovációt, mert lenne hozzá alap. Energetika, körforgásos gazdaság, zero vaste, stb.
  • Az ám!

 

------

 

beans.png

 walking beans ( well...a bean field anyway )

Üdvözlöm, kedves olvasó. Ma ismét csatlakoznék Zsigmond barátom és blog társam cikkéhez.

A mai nap nagyon alkalmas (2024. Január 3.) a babról való csevegésre, mert tegnap reggel a Hajnaltáj című műsorban Nagy mezőgazdasági miniszter úr bejelentett óriási mennyiségű forrást a mezőgazdaság és feldolgozás tekintetében.

Felénk a kissé nagyképű, magáról sokat képzelő emberre azt mondják, hogy „Azt hiszi, hogy a bab is hús.”

Mit is rejt ez a mondat? Azt, hogy a bab valaha hazánkban sokkal gyakoribb és elfogadottabb táplálék volt. A szárazbab étel mindennapi életünk része volt (a lencse, a felezett borsó, sőt a csicseri borsó is). Gyakran szerepelt még a jobb éttermek menü lapján is, mint Jókai bableves. De a 60-90-es évek bakancsos turistái tudják, hogy a klasszikus turistaházak is kínáltak jófajta csülkös bablevest a fáradt, éhes turistának. És húspótlók.

Mert a babételek, általában a hüvelyesek egészségesek. Erre vonatkozó gondolataimat egy rövidesen megjelenő írásban bontanám ki, most csupán annyit, hogy szüleim 50 éve azzal bíztattak a bableves elfogyasztására, hogy „egyed fiam, ettől erősödnek a csontjaid”. Jó-jó, több ilyen szlogen szerepelt a szülők repertoárjában egészen a fütyülni tanító sárgarépától a díjbirkózóvá fejlesztő spenóton át sokféle zöldség bevonásával.

A bab félék bizony húspótlók. Ez tény. A szárazbab 21% fehérjetartalmával kiemelkedő. Nagyon sokféle módon feldolgozható, s ahány fajtája csak létezik, márpedig nagyon sok a szárazbab fajta, mindnek más az íze, zamata, felhasználhatósága. Boldogult gyermekkoromban az a városi legenda járta, hogy a gesztenye masszát főtt babbal hamisítják. Ebben a legendában az van benne, hogy van olyan nagy szemű főtt bab, melynek íze a főtt gesztenyéével vetekszik.

Igaza van abban Zsebők kollégának, hogy a babtermesztésünk mennyiségileg is, minőségben is a bányász béka ülepe alatt van!

A ma elfogadott évi 1 kg elfogyasztott szárazbab / fő valóban nagyon kevés. Összehasonlítva a fejenkénti 50 kg körüli húsfogyasztással.

30 évvel ezelőtt, mint vetőmagot forgalmazó vállalkozó, legalább 15 féle bab fajtát forgalmaztam. De az az idő már a leszálló ágban volt, hisz még régebben falvanként volt legalább egy tájfajta.

Színük változatos, ízük sokféle. Ma nyugodtan ajánlanám csemegének is. Terjedhetne a babliszt konyhai felhasználása.

Nincs hiányunk termesztés technológiai ajánlásban. Íme:

kollar_bab.png

Kollár Ferenc

A BABTERMESZTÉS Új módszerrel munkája. Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó

Kiváló munka, figyelmébe ajánlom minden leendő termesztőnek a beszerzését, hasznos forgatását.

www.agroinform.hu/forum/szarazbab-termelese/t2630/p/2 linken nagyon érdekes, több éven keresztül tartó chatelés folyik érdeklődők és termelők között. Sajnos, úgy látom, hogy az egyszerűen termeszthető szárazbab termesztése mégsem egyszerű. Pedig valamikor a magyar kiskertekben, akár csak néhány négyzetméteren, elengedhetetlen volt a zöldborsó, a vágni való bab, kifejtő bab és a szárazbab termesztése. Akkor a fogyasztás is több volt.

Ma, ahogy a kiskerti termelés visszaszorult, már-már kihalt, több ezer hektárról betakarított bab sem kerül fogyasztásra.

Jó, jó, megértem. A bab nehezen fő meg! Volt is ebből probléma, amikor sok évvel ezelőtt afrikai menekülttáborba babot szállítottak segély gyanánt. Nyilván a raktárakban elfekvő, több éves babról volt szó, amit olyan helyen kellett volna megfőzni, ahol híján voltak a tüzelőnek.

Finoman szólva nem volt előre látó a politikus, aki ezt szervezte. Mert igen, a bab nehezen fő. A legfrissebb, egy éves termés fövési ideje, alig néhány órás előáztatással még elmegy, de ahogy telnek, múlnak az évek, a babban a keményítő tartalom átkristályosodik, s alig akar megfőni. Ilyenkor tesz hozzá a háziasszony némi szódabikarbónát.

De hát nem kell otthon főzni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Zsigmond barátom fentebb levezette, hogy a dobozos bab, netán üveges, paradicsommal vagy csak egyszerűen sós vízben, kidney bab, fehér bab, tarkabab, stb. minőségben elérhető. Akár olcsón is. S kis fáradozással hazai termésű babból!

A fentebb jelölt Agroinform linkben ugyan van egy hozzászóló, aki a kínai bab hazai előretörésétől retten meg. Én is, hisz a Zsigmond által említett 1 900 ha szükséges szárazbab termesztésre fordítandó területet már részben kínai akkumulátor gyárak foglalják el, de hát Nagy miniszter úr szerint lesz forrás új területek kijelölésére. - Régen Debrecen környéke kiváló babtermő vidék volt! -

Játszunk el hát a gondolattal!

A polcokon sokféle szárazbab kelleti magát. A háziasszony csak lekap egyet, otthon egy rántással feltépi a villámzárat és máris döntheti bele a kellően megfőtt babot a hagymás rántásba.

Kerestem egy nagyon népszerű, nőknek szóló heti lapban babos és lencsés recepteket. Mondván, hogy tél van, s a magyar felfogás szerint a száraz hüvelyesek téli ételek. De nem találtam. Egyet sem.

Tehát azt hiszem, hogy a havonta 3-4 doboz bab és lencse konzerv fogyasztása családonként olyan mennyiségű termelést feltételezne, amit érdemes lenne kiaknázni.

Én, mint 48 éve gyakorló tartósítóipari mérnök szívesen adok tanácsot termesztéshez, feldolgozáshoz. Vannak gépek, lehetőségek. A szárazbab és lencse feldolgozása folyamatos munkát ad a feldolgozónak az év során. Eszményi termék.

greek_baked_beans.png

Greek Baked Beans

Tehát babra fel!

Részletesebb, a hüvelyesekkel foglalkozó írásunk ezen blogban rövidesen folytatódik.

 

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lecsos.blog.hu/api/trackback/id/tr4618294005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2024.01.04. 15:46:13

Kedves Lecsómérnök! Én egyszerű "kétkezi" villamosmérnök vagyok, rendkívül nagy elkötelezettség (és sok fölös szabadidő) kellett ahhoz, hogy végigrágjam magam ezen a Diplomatervet lényegesen maghaladó tartalmú és terjedelmű eszmefuttatáson. Aztán elgondolkodtam rajta, és úgy döntöttem, hogy én nem vágnék bele ennek e Konzervgyárnak a megmentésébe, és a "paradicsomos bab vertikum" megteremtésébe sem. (Bár én a chilis babot amúgy jobban kedvelem.) Ez a magyar viszonyokat ismerve nagyon kockázatos dolog lenne, és egyáltalán nem borítékolnám a sikert, ellenben mernék fogadni a biztos bukásra. Mert "kockázat nélkül nincs veszteség"... Ha megnyerném a lassan többmilliárdos Lottó ötöst, az összeg 10%-át azonnal elkölteném, a 70%-át 9.9%-ot hozó Államkötvénybe fektetném, 10%-kal derivatív kötvényüzleteket kötnék, csak úgy "sportból", szórakozásból, a maradék összegből vagy jótékonykodnék, vagy Docler Holding részvényeket vennék, mert az online szex sokkal biztosabb üzlet a Konzervgyártásnál és a mezőgazdasági termelésnél. A "Live Jasmin" többet hoz a babnál meg a paradicsomnál... Igaz, én már kiöregedtem az "Ide nekem az oroszlánt is!" korszakomból. Sőt, már egy szép, szőke, nemhogy orosz, de ukrán lányban sem tudnék sok kárt tenni.

lecsós 2024.01.05. 11:20:40

@Vén motoros: Sajnálattal olvasom, hogy nem fektetnél be a mesében szereplő konzervgyár megmentésébe, és a paradicsomos bab vertikum megteremtése sem jön be neked a hazai viszonyok között.. Ezt nem azért lehet, mert mindenhol azt halljuk, hogy kis ország vagyunk, igy kevés élelmiszeripari alapanyagot tudunk termelni, és mivel ez van 30 éve, ezért egy olyan adottság, ami nem felülírható? Mit szólsz a következőhöz? Te megnyered a lottó ötöst a magyar lottón egyedüliként, én meg az Eurojackpot főnyereményét egyedüliként. És egyeztetjük befektetési stratégiánkat. A derivatív business, - főleg a short business- a Nagy dobás óta tudjuk, hogy eléggé kacifántos terület, de néha megéri, nem is kicsit. :) :) MI lenne, ha megosztanánk a kockázatot, és tulajdonrészt is a cégben? --- > Csináljuk meg konzervgyárat, és szóljunk a Docler Holdingnak, hogy lenne itt egy meló, mert van egy jó ötlet! Csinálunk egy konzervgyárat, és ízesített vanília, csoki, és eper pudingot fogunk forgalomba hozni, többféle csomagolásban kezdetben. - Persze konzervdobozban is, mert azt jó :) - Mivel a Docler Hiolding egy professzionális média cég, a reklámban, meg a professzionális médiamenedzsmentben kellene egy kis segítség a csapattól :) :) -
Nyomjuk közös cégben, és vigyük tőzsdére! :) :) - Amúgy az, hogy puding van a konzervdobozban, nem új történet, UK-ban lehet kapni. :) :) :) DE a mi termékünk prémium cucc lesz!! Az ízesítés miatt is - itt sok féle ízesítést el tudok képzelni :) :) -, és sok más egyéb körülmény miatt is. :) :) --- > Persze közben tolná a gyár egy másik műszakban a baked beanst is, mert mégis ez volt az alap mese. :) :) Kiöregedtél? Dehogy, csak még most kezdődik az év, és még csak pár nap tellett el szilveszter óta. Hidd el, egy ilyen reklámkampányban részt venni eléggé emlékezetes dolog lenne számodra is :) :) Na megyek is hallgatok egy Sir Richard Bransont, hogy miképp tolta kezdetben Virgint :)

Vén motoros 2024.01.05. 14:53:26

@lecsós: Kedves Lecsómérnök! Közgazdasági szempontból igazad van, de én rendszerváltás óta azt tapasztalom, hogy az Antall kormánytól kezdve a közbeeső összes kormányt beleértve, egészen a mostaniig, a politika mindig betette a szőrös lábát a gazdaságba. A katonaságnál azt tanították, hogy a parancsot nem szabad megb...ni, mert szaporodik! Ahányszor a politika belenyúl a gazdaságba, ott fű nem nő, de néha még az egyébként kiirthatatlan tarack is megdöglik. Sajnos, a bármilyen szép és nemes vízióinkba és polírozott üzleti tervünkbe igen nagy valószínűséggel beleszól majd a nagy- vagy a kis politika, és akkor nekünk annyi. Ami a vertikumot illeti, nem tudom, hogy az ENSZ 239 vagy hány tagállama között lenne akár egy olyan ország vagy nemzet is, mint mi, ahol létezik ez a közmondás: "Dögöljön meg a szomszéd tehene is." Ez egy igazi, 1000 éves múltunkban gyökeredző magyar életfilozófia. Ki tudja, talán már az őshazában is érvényben volt, csak nem maradtak fenn róla írott (rovásírott) emlékeink. Nálunk mindenki a saját kis magántulajdonú, különbejáratú szemétdombján akar kokas lenni. Én valószínűleg azok táborát erősítem, akiknek a pohár mindig félig üres, te meg azokét, akiknek a pohár mindig félig tele. Amúgy boldog új esztendőt és jó egészséget. (Jelenleg a körzeti orvosunknál a betegek fele COVID-os....)

ace22 2024.01.07. 11:36:28

Kedves Lecsómérnök!

Gratulálok a poszthoz! Műszaki, mérnöki, üzleti szempontból alaposan körbejártad a témát, olyan közérthető módon, hogy egy átlagos középiskolás egy nap alatt Excelben meg is írhatja.

Ennek ellenére hiányzik a szociológiai megfontolás. Ma egyrészt az eszik babkonzervet Magyarországon, aki, khm, árérzékeny. Ezek a fogyasztók a negyedévente visszatérő akciókban tucatszám megveszik a 420 g-os paradicsomos babot 299- forintért, és eszik amig benne tart, vagy a következő akcióig. A másik meg az anglomán meg az ínyenc, akinek nem számít az ára, ez pedig egzotikus babot vesz, a bio-organikus-laktovegán-paleo shopból (belépő szint: mindenbab.hu)... A te általad 624, 84 Ft / doboz nem fog elkelni olyan volumenben, amennyiért érdemes elkezdeni.

A másik kimaradt szempont a politológia. Ezt nem kell magyarázni. :-(

lecsós 2024.01.07. 15:28:38

@Vén motoros: Boldog Új esztendőt Kívánok neked is Vén Motoros! Hát igen, mondasz valamit. Dögöljön meg a szomszéd tehene is, és dögvész szálljon egész háza népére hetedíziglen! - Csak azért írom ide a mondat másik felét is engedelmeddel, mert ezt így már hallottam - távoli szemlélője voltam - hogy az emberek kiabálták egymásra nem egyszer. Erről kell majd írnom a blogon - benne van a tervbe - de közbejött pl. a paradicsomos bab álom - hogy e miatt a szólás- mondás miatt mennyit is veszítünk a reálgazdaságban évente? Mennyi az az érték, amit nem tudunk megtermelni a reálgazdaságban, mert egyszerűen előjön az irigység? Én olyan 10 000 milliárd - de inkább lehet az 20 000 milliárd Ft érték, ami nem realizálódik évente. Lásd a fenti esetet. Csak a paradicsomos bab álom konzervgyár termelne bevételben évente 36 000 000 db konzerv x (nettó 410 HUF + /110,7 HUF, 27= % VAT) = 520, 7 HUF / db ---- > A belföldi vevő ugye a bruttó vételárat utalja a bankszámlára, mert ez a törvény --- > Igy az éves bevétele a paradicsomos bab álom konzervgyárnak = 18 745 200 000 HUF -- > -Ezért sokan ingatnák a fejüket, de legyen: ez majdnem 18 milliárd forint árbevétel évente. A fenti mese erről szólt. Ezt a számot nem írtam le. Na ez az a pénz, ami nem termelődik meg évente. És nem termelődik meg 33 éve, mivel az volt a paradigma annakidején a - 90-es évek elején - hogy a konzervgyár rossz business, meg az élelmiszeripar rossz business, nem jó az. ..... Lehet hogy az akkori parancs árnyéka kicsit hosszúra sikeredett mert....? na de hagyjuk is. Talán itt az idő, hogy leszámoljunk azzal az akkori paranccsal, és a belőle következő paradigmával? Mit szólnál hozzá, ha polírozgatnánk tovább az üzleti tervünket, mert látszik, hogy a dobozos pudingba is benne van a bugi. Pl. elgondolkodtam, hogy milyen további főbb ízesítésekkel lehetne piacra dobni a pudingot. :) Talán írhatnánk róla egy közös cikket, mit gondolsz erről? A Covidosoknak kívánom a mielőbbi gyógyulást!

lecsós 2024.01.07. 15:51:17

@ace22: Köszönöm az elismerő szavakat. Úgy gondolom, hogy ki kellene jelenteni még egyszer e helyen is: A magyarok szegények. A dolgozó magyar népesség 80%-a az EU-s szegénységi küszöb alatt tengeti az életét. Így nagyon nincs hozzá diszkrecionális jövedelme, hogy fenntartson egy ilyen jellegű fogyasztói társadalmat, ami itthon van. Ezen változtatni kell, mivel úgy gondolom, hogy nincs más út. Az élelmiszergazdaság meg a leginnovatívabb iparág a világon, csodálatos profitokat lehet termelni, mivel enni mindig fognak az emberek, ez nem fog megváltozni. Én nettó 410 Ft-ért adom a paradicsomos babkonzervet a láncnak. Az hogy Ő mennyiért adja, az nem az én gondom. Felteszem, hogy rátesz 20%-ot, és így alakult ki a bruttó 624,84 Ft-os ár. Adjam olcsóbban? Nem fogom, minek, vagy miért? Ez a Paradicsomos Bab Álom Konzervgyár terméke, aranyozott címkével! A doboz zseniális! Csak nézz rá! Alkalmas hamutartónak - ez hitvány felhasználása lenne e doboznak - Alkalmas ceruza, és tolltartónak! Minden menedzser, és irodista ezt akarja magának az irodába! Neked még nincs? Szerezz egyet! Én úgy tettem rá szert, hogy a tegnapi gourmand csapatépítő vacsorához - a meghívott sztárséf a felhasznált két doboz Paradicsomos Bab Álmot. Az üres doboz mindenkinek kellett volna otthonra, vagy az irodába. Igy kisorsoltuk. Hát így került hozzám az egyik doboz. Lassan minden asztalon lesz ebből a zseniális ceruza, és tolltartóból. Mivel környezetkímélő felhasználási mód. Roppant jó a Paradicsomos Bab Álom, ezt mindenki tudja! Mindenki veszi, mert finom, és egészséges! Alig győzzük gyártani, lassan indítani kell a második műszakot is! Politológia? Nem, élelmiszertudomány, konzervtechnológia, és ez maga a Paradicsomos Bab Álom! :)

ace22 2024.01.07. 16:33:56

@lecsós: Kedves Lecsósmérnök! Elnézést, ha félreértettelek, ez tehát nem alapélelmiszer, hanem Az Álom. Presztízstermék, Exkluzív, Csak Tagoknak, minden doboz eladásából 10 Ft megy a sarkantyús gólyatöcs (létező faj) élőhelyének megmentésére, a regisztrált VIP babevők sorsoláson vesznek részt, fődíj egy magánkihallgatás egy népszerű személynél, minden 10.000 babkonzerv aranyórát rejt. Lesz aranyozott konzervdoboz, díszdobozban, ízesített változatok, sőt a Nemzeti Űrkutatási Program védnöksége alatt a káposztás-hagymás változat fogyasztói a biometánnal járulhatnak hozzá az űr meghódításához. :-O

Ez is egy termékpozícionálási stratégia. De ez esetben viszont maga az ár túl alacsony, hogy a presztízs auráját megteremtse a termék körül... Ha meg csak éhes az ember, megveszi az occógazdaszágosz akciósat. Mert, ahogy írtad, a magyarok szegények. :-(((

Vén motoros 2024.01.07. 16:50:42

@lecsós: Kedves lecsós! Igen megtisztelő az ajánlatod, ami a közös írásmunkára vonatkozik de én inkább az "Olvasó nép" mozgalmat erősítem, mintsem az "Iró nép" mozgalmat. Viszont, ha már itt tartunk, van, ami a korrupcióval azonos mértékű pénzt visz el, (milliárdokat), ez a jó (fizetési) pozícióban lévő emberek páni félelme a székük elveszítése miatt, vagyis a "seggvédelmük". Emiatt a.) döntésképtelenek, nem mernek dönteni, ugyanis a döntésnek lehetnek számonkérhető következményei, a nemdöntésnek pedig nincs nyoma, b.) feleslegesen túlbiztosítják magukat, ostoba és értelmetlen módon szórják a pénzt, persze, a vállalatukét, ami az Állam pénze, hiszen ezek ez emberek állami intézményekben ülnek. Mint villamos tervező, aki nagy állami intézményeknek (nem gyáraknak!) terveztem, sokszor belefutottam több száz milliós, olykor milliárdos teljesen felesleges beruházásokba, amikre nem volt szükség, mert nem igazán szolgálta az intézmény villamosenergia-ellátási biztonságát, de mégis megterveztették és kiviteleztették, hogy a szorgos munka látszatával biztosítsák saját személyük fontosságát és nélkülözhetetlenségét. Azért írok ilyen balladai homályban, mert lehet, hogy van, aki tudja, ki van a Vén motoros nicknév mögött, és akkor tudja azt is, miről és kikről írok. Nem szeretnék bíróságra járni. Mindenesetre az ilyen emberi butaság és gyarlóság ugyanannyit elvihet, mint a korrupció, de minden haszon nélkül! Korrupció esetén legalább ketten, a korrumpáló meg a korrumpált jól járt, de a sívó emberi butaságból elvert pénz senkinek nem hoz semmi hasznot. Ezét bosszant ez jobban, mint a sima korrupció. Látod, ha kellően gazdag lettem volna, akkor megengedhettem volna magamnak, hogy az ilyen "buta" tervezési munkákat elvi okokból ne vállaljam el.

lecsós 2024.01.07. 17:05:08

@ace22: Mondasz valamit! Pont ezeket még nem vettem bele a marketing stratégiába az exkluzív értékesítési csatornába. Hogy mit mondasz? Ebben az értékesítési csatornában olcsó a Paradicsomos Bab Álom? Hnm..... Persze! Ezen az áron adva eléggé rosszul néz ki az aranyozott doboz a jachton Füreden a kikötőben a kikötőben a Salon Blanc de Blancs Le Mesnil-sur-Oger 2002 mellett a kisasztalon! Nem lesz ez így jó, nagyon nem! Szóval valamit tenni kellene, Mit javasolsz? Mit tegyünk? Szólok a Paradicsomos Bab Álom fejvadászának, hogy keressen fel, épp Marketing Manager gurut keres a Paradicsomos Bab Álom Konzervgyár csapata. :) :)

ace22 2024.01.07. 20:14:55

@lecsós: Hát, szakmámba is vágna, meg álomnak is szép lenne az elit Babkonzervét megalkotni, ami egyben a tömegek kedvence is lenne. :-O

De attól tartok, amíg nem lehet árban versenyezni a piac alsó szegmensében (bolti bruttó ár < 400 forint), addig az álom álom marad...

lecsós 2024.01.08. 09:41:28

@ace22: Lássunk kicsiit távolabb, mint a bolti < 400 HUF. Pl. felmerülhet a kérdés, hogy mikor lépsz piacra a < 400 HUF-os arany címkés alsó polcos babkonzervvel.. Nagy kérdés az időzítés. Meg az, is kérdés, hogy annak a terméknek is a Paradicsomos Bab Álom termékrendszerbe kell-e illeszkednie? Vagy legyen egy teljesen más termék? Mi a cél? csak a Paradicsomos Bab Álom termékrendszer felépítése? Vagy uralni a polcokat, és idővel a kitöltöd termékkel a középső felső - középső - középső - középső - alsó, és az alsó polcokat ? Hangsúly a terméken van innentől kedve. Ez a stratégia egy kicsit komplexebb mérnöki - üzleti - marketing logikát követel meg, ez már level 5, és nagyon komoly, nemzetközi szintű szakmai tudások kellenek ehhez, de ez sem megugorhatatlan gondolom én. De ez még mindig álom :) Szóval itt a level 5-ön már szóba kerül a nagyvonalúság kérdésköre, amikor is nincs idő, és nincs hely arra, hogy garasoskodó, penny---- legyen a cég. Ez nem azt jelenti, hogy nincs a szeme a profitermelésen! Nagyon is! De tudja, hogy minél nagyvonalúbb, annál egyszerűbb, és gyorsabb a profitmasina.
Igy csinálta ezt egy high streeti szendvicscég UK-ban 2018-ban:
www.independent.co.uk/news/business/news/pret-a-manger-sold-investment-firm-sandwich-chain-a8373591.html
A Pretet megvette a JAB 1.5 bn- ért. Minden dolgozó - mind a 12. 000 dolgozó - kapott Ł 1 000 - et, mert deal volt. Ł 1000 pénzből vehettél már két használt autót, ami elketyeg még 2-3 évig.
Szóval mi legyen a termékbevezetései stratégia? Felső polcról induljunk az alsó polc felé? vagy az alsó polc felől a felső polc felé? Hmmm..... a másodikra ritkán láttam példát, mivel roppant sokba tud kerülni a márka átpozícionálása... Mit javasolsz erre a felvetésre? Nyonjuk az elit babkonzerv tervezését! :)

lecsós 2024.01.08. 10:32:12

@Vén motoros: Most ha humoros akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy semmi gond ezzel, ez csak azt mutatja, hogy milyen zseniálisak a vezetők, és milyen csodálatosan gazdag a cég, hogy ezeket a beruházásokat is meg tudta csinálni! Gordon Bethune / CEO, Continental Airlines - 1994 / is rácsodálkozott ilyen "csacskaságokra", na de ebbe majdnem belebukott a Continental annakidején, ha nem teszi rendbe a céget. Rendbe tette, igaz, majdnem későn érkezett.
Szerzőtársam, Ferenc említette e Peter- elvet ( Az elvet 1969-ben dolgozta ki a szerzőpáros) már itt a lecsón a 2050-es élelmiszergazdasági sci-fi sorozatában:

2050 Budapest, a Jól-lét valóság mindenki számára! A körforgásos gazdaság az élet szerves része, nem csak élelmiszergazdaságban! Középpontban a gazdag élet.
lecsos.blog.hu/2023/06/08/2050_budapest_a_jol-let_valosag_mindenki_szamara_a_korforgasos_gazdasag_az_elet_szerves_resze_nem_cs

Mi a Peter elv?

"--- > A Peter-elv egy elmélet a menedzsment tárgykörében, amelyet Laurence J. Peter dolgozott ki. Az elmélet megfigyelése szerint egy hierarchikus rendszerben az emberek egészen a saját inkompetenciaszintjükig. haladnak előre. Más szóval, egy munkavállaló előléptetése korábbi munkaköreiben elért sikerei alapján történik, egészen addig a szintig, ahol már nem lesz kompetens, mert egy adott munkakör által elvárt készségek nem szükségszerűen alkalmazhatóak egy másikban. Az elméletet Peter és Raymond Hull fejtették ki 1969-es, a The Peter Principle című könyvükben. < --- "

A könyvet a William Morrow and Company adta ki. Peter és Hull az írást szatírának szánta, de nagyon népszerűvé vált, mert komoly hiányosságokra mutatott rá a hierarchikus szervezetek előléptetési szokásairól. A könyv szövegét Hull írta Peter kutatásai nyomán.

Szóval, meglátásom szerint amiról írsz, érdemes lenne elemezgetni a Peter- elv tükrében. Milliárdos kidobott lóvék is szegélyezhetik a történet útját egy- egy szervezetben. Peter is írja a könyvében, hogy érdemes lenne ezeket a történeteket megfogni, - ha már megtörtént - felhasználni olyan célra, ami a szervezet tényleges hatékonyságát növeli. Az hogy az adott személy abban a pozícióban van, és nem dönt - mert az veszélyes - teljes mértékben leköveti a Peter- elvet, elemezhető, és számolható az, hogy mennyit bukik a cég ---- > Ha egy kezdő garázscégben 6 Executive vice president pozíció - EVPs - van alapításkor, akkor kezdjél el gyanakodni, hogy valami nem stimmel :) :)
Amit én érzékelek, hogy ezeket a játékokat egy multi próbálja írtani, ha tudja, átszervezésekkel, hatékonyság növeléssel, stb. Ha szervezet nagyon lomha, akkor azt mondja, hogy az innovációt kiszervezi egy startupba, vagy kezdő, tűzrőlpattant vállalkozók startupjába száll be, mint anyacég, lóvéval, tudással, vagy egyéb lehetőséggel. Az a baj, hogy széles hazában Budapesten kívül ritka az ilyen játék. Budapesten is a béka ....gge alatt vannak a stratup deal számok Prágához, Bukaresthez, vagy a lengyel nagyobb városokhoz képest. Bécset, vagy Varsót meg sem említve...
Ha a szervezet nem lép semmit, mert - minek, jóvanazúgy - előbb- utóbb be fog kopogtatni a valóság, és akkor lépni kell, mert lépéskényszer lesz. Ezt mindig így volt a történelemben, ebben meglátásom szerint nem lesz változás, csak a változás lesz sokkal gyorsabb, és a változás hatása kicsit brutálisabb, mind eddig. UK-ban ezt többször megtapasztalták az emberek. A kérdés az, hogy mit akarsz kezdeni azzal a hatalmas tapasztalattal, amit felhalmoztál az évek során? Ti még láttatok olyan rendszereket, amelyek működtek, és lehet hogy mára ír magja nem maradt. Ez hatalmas tapasztalat, amit fel kellene használni ma is. Mit gondolsz erről?

Vén motoros 2024.01.08. 11:15:19

@lecsós: Ami a tapasztalatok átadását illeti: én már olyan öreg (73), fogatlan oroszlán vagyok, mint Wendriner Aladár (ha olvastál Rejtőt, tudod ki). A szélmalomharchoz meg a don Quijoték értenek jobban, nyugodalmasabb nekem Sancho Panzának maradnom...
Más: úgy tűnik, a fél életemet tévedésben éltem le. Én azt, hogy egy hierarchikus rendszerben mindenki a saját inkompetenciaszintjéig emelkedik, mindig C. Northcote Parkinson-nak tulajdonítottam. Parkinson, Murphy és Elliot Aronson mindig kedvencem volt. Öregkori életfilozófiámat pedig Boris Vian foglalta össze a legtömörebben az egyik regénycímében: "Köpök a sírotokra!" (Jó, ez nem annyira pozitív és optimista...)

ace22 2024.01.08. 19:06:47

@lecsós: Szóval már nagyot akarunk álmodni, mindjárt termékrendszerben? Akkor ami market niche-ünk a legfelső polc. A termék bevezetésénél hangsúlyozni kell annak nemzeti, sőt hazafias jellegét, a bab fogyaszásának haladó történelmi hagyományait (MTA kifejthetné, hogy párducos Árpád magyarjainak csakis a bab adott erőt és mindent lebíró akaratot), Pitharórász babkultuszára is lehet építeni, népszerű celebeket PBÁ nagykövetként tálalni, mesterséges hiányt előidézni, hogy csak előrendelésre és protekcióval, pult alól lehessen kapni.

Gerilla marketing kell, elterjeszteni, hogy a gyártás gyors bevezetése miatt egy ezres széria doboza 14k aranyból készült, a PBÁ-t fogyasztó diákok +20% értek el a PISA teszten, egy babot vacsorázó kisnyugdíjasnak lottóötöse lett, stb...

Esetleg a termékpalettát lehetne a szokásos ízesítések mellett magyaros (szegedi paprika, makói hagyma, nagykörösi fütyülős) kiszerelésben, limitált gyűjtői kiszerelésben is kínálni. Ingyen receptkönyv, lábtörlő, kakukkos óra a VIP klubtagoknak.

Social media: az alfarhang ok vicces mivoltát népszerüsítő posztok és videók, sok látványos gázlánggal, bebabozott influeszerekkel...

Ha még ezután sem veszik, esetleg lehetővé tenni az babkonzervek árának levonhatóságát az adóból, vagy a címkék felhasználhatóságát pénzforgalmi fizetésre, esetleg KRESZ büntetőpontok levonására, letöltendő büntetés enyhítésére, rokonok lelkének tisztítótűzben letöltendő idejének kurtítására...

lecsós 2024.01.09. 13:57:26

@Vén motoros: A vén oroszlánok a falka megbecsült tagjai, és még azért vadászgatnak néha, meg kapnak a zsákmányból is, nem nagyon ijedeznek. :) Na most itt van 2024, ami egy szép szám, ha összeadod, akkor a számjegyek összege az = 8. Nem 9, nem 7, hanem annyi az, 8. Na a 8 a kínai kultúrában a gazdagság, és a szerencse száma. (wealth, success). Szóval a 2024 az ilyen lesz, onnan tudom én is, mert a kínaiak azt mondják, ha meg a kínaiak azt mondják, akkor az úgy van, nem másképp. Izé, a 2023 - ami ugye e logika szerint 7, az meg a holiness, meg a mystery szavakkal volt jellemezhető. Szóval az meg szentség, és a rejtély szóval volt leírva. Ezet is a kínaiak mondják, de ha Ők mondják, úgy is van . Be is kell szereznem egy Maneki- Nekot, mert az meg a hapiness, meg a good fortune. Szóval ilyen ez a 2024. Látod, tervezzük itt a Paradicsomos Bab Álmot. Nagyon komolyan izzadunk @ace22 -vel hogy olyan doboza legyen a terméknek, ami jól néz ki a jacht kisasztalán a Salon Blanc de Blancs Le Mesnil-sur-Oger 2002 mellett- - persze, úgy gondolom, hogy a naplementéhez, vagy a délidőhöz is az ezüst kanál illik. Így Paradicsomos Bab Álmot megnyitás után csak és kizárólag ezüst kanállal lehet az ezüst tányérokba, vagy a herendi tányérokba adagolni. Gondold el, a nap hétágra süt. Szerinted jó ötlet az ezüstkanál mellett az ezüst tányér? Nem fogja nagyon elvakítani a szemet? Lehet, hogy a herendi a megfelelő választás? Te mit gondolsz erről? Ha meg tudjuk fogni ezt az életérzést, akkor mienk a piac. :) :)

lecsós 2024.01.09. 14:23:15

@ace22: A termékrendszer az alapszint, nem lehet másról álmodni, ha a felső polcokról indulva szépen el akarjuk foglalni a teljes babos polcokat, tervezetten, szépen csendben, ahogy az a Paradicsomos Bab Álomhoz illik. Ebben nem látok semmilyen problémát. Ez megadja a Paradicsomos Bab Álomnak az erőt, és a mindent legyőző akaratot a cash- flowban. Emlékszem én, a kikötőben a jachton azt mondta: "Csak és kizárólag a Paradicsomos Bab Álom ad neked erőt, és mindent legyőző akaratot!" Elindult, és tessék. Már főzte is a hagymásbabot a jachton, a rezsón, ahogy kell. Ez volt, bárki meglássa. :) Tetszik az, amit írsz, hogy hogyan kellene tolni tervezetten a marketinget az egyes értékesítési csatornákban. Roppantul oda kell figyelnünk, mint Willy Wonkának az aranybilétával, ha toljuk a 14K arany dobozt az ezres szériával, ezt nagyon meg kell logisztikázni, megelőzendő, hogy királyvízzel járjanak vásárolni az emberek. Szerintem az kellene, hogy elrejtjük, mint Attila koporsóját, Csak akkor látod meg, hogy nyertél egy 14K-s dobozt, ha kinyitod, mert belül van a tartalom, egy egyszerű doboz tartalmazza. Itt lehet szépeket mondani. A magyaros ízesítés nagyon jó ötlet, és nyomhatjuk díszdobozba is a történetet, Mivel vannak helyi értékek, amit egybe lehetne csomagolni a diszdobozba. Nagykőrösi fütyülős Paradicsomos Bab Álom?.... Őhhh... erről beszélnem kell Bujna Ferenc szerzőtársammal, aki a mesében a Paradicsomos Bab Álom termékfejlesztéséért felel. Az ötlet nem rossz, de nagyon meg kell tervezni, hogy tuti legyen!! :) :) A svédeknél van egy csúcs szuper kiváló nagyon faja termék, a surströmming, eléggé izzasztó tud lenni takarítani a konyhát, ha rosszul próbálod meg kinyitni a konzervipari remeket. Amúgy meg szuper reklám a svédeknek, mert rohansz a lapra szerelt áruházba itthon, hogy kóstolj húsgolyót. Hát nem zseniális reklám? Meglátásod szerint kell egy ilyen vonal is? : ) :)

Vén motoros 2024.01.09. 15:55:23

@lecsós: "Szerinted jó ötlet az ezüstkanál mellett az ezüst tányér? Nem fogja nagyon elvakítani a szemet? Lehet, hogy a herendi a megfelelő választás? Te mit gondolsz erről? "

Maradj az ezüsttálcánál! Keresztelő Szent János fejét is ezüsttálcán prezentálta a Salome nevű, kissé pszichopata 'bloody girl' Heródes Antipas-nak. Mindig tudtam, hogy a szép nők miatt a férfiak óhatatlanul elveszítik a fejüket. (Valamint később a kocsit, a lakást meg a nyaralót is...)

ace22 2024.01.09. 20:00:53

@lecsós: Nos, nem kellene az egész piacot megcélozni - mi lenne a RR presztizsével, ha lenne olcsó népautó modell is? Ki venne occógazdaszágosz gyémántot? Ha már álmodni akaruk, legyen a prémium szegmens (nem vicc, de létezik ilyen már Magyarországon, például az Íztenger, de van a Csemege étterem is a Kecskeméti utcában Budapesten, a Kálvin térnél, ahol konzervek vannak a menüben - persze prémium áron).

Igazad van a nyeremények elrejtésével, találékony a magyar, a pár évvel ezelőtti sörösdobozban elrejtett nyereménynél is mit ki nem találtak, hogy kibontás nélkül belekukkatsanak... A doboznak azonosnak kell lennie, de noninvazív roncsolásmentes vizsgálattal nem szabad, hogy megállapítható legyen a tartalma (a hordozható röntgenkészülékeket vegyük ki). Esetleg a doboz sorszámával lehetne regisztrálni és nyerni.

Javaslom továbbá, hogy maradjunk a magyar gyomor korlátai között. A surströmming ezen kívül esik, nem tenne jót a termék imidzsének, ha a fogyasztókból alul-felül jönne vissza a cucc... :-(

De a csülök, kolbász, szalonna, a paprika kölünböző erősségű változatai (10,000 alatt maradva a Scoville skálán) jöhetnek, efelett már kétszer, sőt háromszor csíp...

Az ezüst helyett legyen inkább Hollóházi, Herendi, Zsolnay -inkább illenek a nemzeti karakterbe.

Innen már csak az induló kockázati tőke van hátra...

lecsós 2024.01.11. 15:30:16

@Vén motoros: Öö... A jelenet eléggé hajaz a Stranger Things-re, most ahogy mondod, inkább lemondanék az ezüsttálcáról.
www.youtube.com/watch?v=FYQHDadIDxk
Inkább maradnék a vörösnél engedelmeddel :)

A bab jó dolog! Ahogy Buja Ferenc Tartósítóipari szakmérnök szerzőtársam írta, a legutóbbi bejegyzésében, eléggé jó élettani hatásai vannak a babos ételeknek!
:) :)

lecsós 2024.01.11. 20:24:16

@ace22: Igazad van, ezt nagyon ki kell találnunk, hogy ne lehessen megheckelni egyik nyerő játékunkat sem, de ezt majd kitalálják a guruk, akik megtervezik a játékokat. Jó szórakozás lesz, az biztos.
Kockatőke..
Képzeld el, hogy ott állunk a stúdióban ketten. Az arcunkba világít ezerrel a színpadi spot. A színpadi smink, amit Felicia tett fel az öltözőben nem olyan rég, a füled mögött kezd el először megfolyni. Szembe veled a bőr fotelekben ott ülnek a cápák, és már a megjelenésükkel hozzák az one man showt.
Szóval, hogy ott toljuk a businesst, és pont azt hozzuk el, amiért mentünk, még izzadnék egy kicsit ezzel játékkal.
Ott a Paradicsomos Bab Álomnak el kell adnia önmagát, abban nem lehet hiba. :)
Bevállalnék pár ajtócsapkodást a könyvelővel, mire a számok a helyére kerülnének. Pár álmatlan éjszakám lenne a történet felett, hogy meggyőzzem a marketing menedzsert, hogy szerintem merről fúj a passzátszél, vagy ő győzne meg engem. A termékfejlesztés, és a gyártás is megadja a történet savát-borsát. Szóval szépen egybe kell gyúrni az egészet, ezt meg nem kapkodnám el,. de nem is húznám le a határba. 30 másodperc alatt hozni kell a történetet, ebben nincs apelláta. Nekem ezt tanították, hogy van egy emeletnyi időd a liftben, nem több. Ez sok esetbe n igaz is.
Ha már minden szám a helyén van. közben persze ki kell dolgozni a one pagert, a pitch decket, a csapattal. Mindezzel ha készen vagyunk, tesztelni kell nagyon keményen, és ha minden egyes hibát kijavítottunk, akkor tolhatjuk a színpadon, mert akkor már nem kérdés, hogy elhozzuk azt, amiért mentünk. Valahogy így, ha már induló kockázati tőkéről van szó. Hazafelé meg a kocsiban ezerrel szólna a MANOWAR - Warriors Of The World United :) :)
www.youtube.com/watch?v=G1G9D8A4Fiw

ace22 2024.01.12. 03:25:56

@lecsós: Azért a merkatinget ne hanyagoljuk el! Esetleg a politika hátszelet is igénybe vehetné a PBA - egy politikus megszóllahatna a médiában: "Eljött az ideje, hogy a Nemzet büszkesége és becsülete erőben nyilvánuljon meg. Ezt az erőt pedig csakis a PBÁ-ból nyerhetik a magyarok!".

Kreatív pályázatok is sokat lendíthetek a bevezetésnél - versíró verseny a bab szinte hihetetlen előnyeiről. Valami ilyen síkon mozoghatnának a költemények:

"A bab, a bab, az jó dolog
Könnyebb tőle f@nganod
Ki többet f@ngik, jobban él
Reggel-este babot egyél!"

Emmán adná a publicitást, nem igaz? Bocs, de a magyarokban a babnak ilyen a hírneve, hiába tudjuk, hogy a rendesen megfőtt babra ez nem igaz.

Cápák közt: ne aggódj, az egy trash reality pojácákkal a plebsnek, és nem is ilyen nagyságrendű tőkére találták ki. Egy igazi kockatőkés (volt kettőhöz szerencsém) az gyártási-technológiai és marketing ötletelési terven túl üzleti tervet akar, nem sales pitch-et (ami a bullshit szebb neve). És ha beszáll, a profit oroszlánrészét... Ettől függtelenül jó móka lenne kiállni a műsorban, mert minden publicitás jó publicitás. A BabEmber élre tör!

Hátra van még a politikai hátszél, támogatás, EU-s pénzek, alkotmányos költségek, de ez már egy másik sztori...

lecsós 2024.01.13. 11:33:12

@ace22: A versike zseniális! Ahogy te is írod, kell majd rendezni versíró versenyt a témában. Én egy kicsit tovább mennék. Ha megvan a vers, akkor meg kellene zenésíteni! Olyan szintre kell feltolni a dolgot, hogy pl. a Budapest Arénában fellép a sztár előadó, akkor az előzenekar legalább két számot lenyomjon a PBA- ról, - mert a PBA nem más, mint a varászbab......:) - a közönség meg őrjöngve fogadja a dalocskákat.
Szóval valahogy így lesz.
Az lesz, hogy a 12 éves influenszerek nyomják a showt, hogy a PBA mennyire jó dolog, és milyen jó, ha azt viszed a suliba uzsonnára, mert olyan jó a PBA, hogy attól nem fingasz a tanárnéni orra alá. Nagyon faja kis klippeket lehet forgatni a témában, te nem igy gondolod? :) :)

UK-ban a politika akkor kap fel valamit, amikor a történet szépen be van csomagolva, - kulcsrakész - . Na akkor van az arrafelé, hogy feláll egy sorba 4-5 politikus, - kezében a termékkel - mögötte a csodálatos távlatokkal - pl. egy gyártóüzem, vagy egy autópálya, vagy egy útszakasz, vagy valami - és akkor át lehet vágni a szalagot, és lehet menni a VIP helyre, elfogyasztani a jól megérdemelt szendvicseket, és a helyszínen kevert koktélokat. És mindenki happy.

Ahogy mondod, az igazi kockatőkés a nagy város emeleti irodájában a board roomban a csapatával eléggé komoly dolgokra kíváncsi, ahogy mondod, ott nagyon mélyen, és teljesen át van világítva a cucc, amit leadtál üzleti tervnek. Volt hozzá szerencsém nekem is élesben, - nem kis hazánkban - és igen, beszáll a cégbe, de viszi is a profitot, mert van exit pozíciója. Ez meg aranyos tud lenni. :)
BabEmber élre tör! Nem! Itt a PBA van - Paradicsomos bab Álom - van a középpontban. Ismered a piros ruhás nő sztoriját? -Tudom, persze, hogy ismered. - A gyanútlan előadót, hogy kizökkentsék a szerepéből úgy akarják megszivatni, hogy az első sorba egy gyönyörű szőke bombázót ültetnek. A bombázó csaj egy csodálatos rövid koktélruhát visel - little red dress - . A dolga az, hogy a gyanútlan előadót zavarba hozza.
Szóval ezt bejátszanám a színpadon a cápák előtt.
A PBA bemutatásánál mögöttünk egy kávézóra hajazó enteriőr lenne, csak pár asztal. Az asztaloknál piros ruhában ülnének párok, és éppen menne a csábítás, meg a flörtölés. Persze a pincér frakkban folyamatosan szolgálná fel a PBA-t, meg a pezsgőt. Közben meg tolnánk az eladást a showban. Persze az asztaloknál a PBA csapat tagjai ülnének, és nekik is jutna egy-egy cameo a showban. Ők a PBA csapat sztárjai, ők lesznek a PBA arcai :) Lesz kb. 9 percünk képernyőn, a történetnek ütnie kell, mint A három nővér paródiának :) :) Elég kell legyen. A PBA történelmet csinál. Ez egy olyan műsor, ahol többször is érdemes részt venni, te mindíg updatelni kell a performance-ot :) :) Ez meg csak termékfejlesztés kérdése :) :)
Szóval jó lesz ez!
A marketing terven nagyon meg kell izzadnunk, hogy mikor mit, és hogyan tolunk egy-egy értékesítési csatornában. Meg össze kell hangolni a fogyasztót meggyőző reklámüzenetekkel az egyes üzenetcsatornákon. Ez kemény izzasztó meló, de jó lesz, nem gondolod?

ace22 2024.01.13. 12:34:23

Az az. kidfluenszerekkel kell a promóciót nyomni! Habos-babos ruhákban szelypítő angyalkák magasztalják a magyarember legjobb barátjának, a PBÁ-nak szinte hihetetlenül előnyös tulajdonságait. Ganxta kölyök rapperek magasztalnák a bab coolmenőmacsó voltát és megújuló, zéró footprint és sustainable karbonsemleges voltát.

A MTA besegíthetne pár konteó leleplezésével, mint például a spontán öngyulladás nem a gömbvillám, hanem a konkurencia helytelenül elkészített babkonzervjeitől képződött metán hatására lép fel. Pár Youtube videó emberekből előtörő gázfáklyákról, és frenetikus a hatás! Esetleg pár elejtett megjegyzés, hogy a magyar bab gyökérzetén élő Pyrobaculum islandicum és Acidothiobacillus ferrooxidans baktérium aranyat képes kivonni a talajból?

Ami a koktélruhában való fellépésedet illeti a kockatökös cápák előtt, előbb látnom kellene a bikinis fotódat... Persze, mindent el lehet adni a szex és a kisgyerekek / kisállatok szerepeltetével egy reklámban (no, nem egyidejűleg), szóval jöhetnek a bikinimodellek is, meg Burkus és Cirmi, ahogy szájukat nyalogatva nézik Klárikát, ahogy PBÁ-t kanalaz!

A felnőtt fogyasztókat a PBÁ elit és szexis voltának hangsúlyozásával lehet megnyerni. Egy Playboy cikk, pár sikamló vers, és özönlenek a belvárosi BB (Bab Boutique) shopokba a felső tízezer tagjai.

Csak egy ötlet a pikantériához:

"Anna-Marie így szólt halkan:
Ez jó nap volt, meg kell valljam
PBÁ a tálon
Recsegős f@ng három
Két puki, s egy menet a szénakazalban"

Van benne minden, mint egy jó szatócsboltban!

A PBA nagyköveteket és a Bab Arcait már profi marketing és PR cégekre kéne bízni. Innen már egyenes utunk vezet a csúcsra!

lecsós 2024.01.14. 15:57:26

@ace22: Eltoljuk a témát a K-pop irányába? Nem is tudom biztos van az a fogyasztói réteg, akiknek ez tutira bejön. Elképzelem a K-pop stílust, ahogy nyomják egy jachton a Balatonalmádi strand előtt, és tolják az éterbe az új slágert, benne a PBA-val, ahogy kell. Szóval szétmarja a bugyit az ultra, vagy nem? Kell két szál bikini az útra, vagy elég egy is? Ezek komoly kérdések lesznek a jövőben, amit eléggé jól b kell mérni.

Ööööööö. Bikinis kép.. Hogy a cápák elött toljuk bikiniben? Hát nem is tudom. Tét nélküli öncélú dolog lenne, szerintem egyszerűen nem értenék a művészi üzenetet a cápák. Szóval minek is nyomnánk koktélruhában? Egy öncélú vizuális megjelenésnek semmi értelme nem lenne. Fel kell építeni a PBA univerzumot, és minden vizuális megjelenésnek, és minden egyéb mozdulatnak tökéletes harmóniában kell lennie a PBA univerzum üzenetével.
Kell egy átélhető nagyon jó sztori.

At előző válaszomban említettem, hogy a performance része lenne, hogy koktélruhás csajok nyomják a showt, miközben mi előadunk. Csak azért, hogy eltereljük a trash reality szereplőinek a figyelmét.
Amúgy Branson roppant jól adja a légikisérő kisasszony figuráját, Figyuljjá:
www.youtube.com/watch?v=Uqm2TTRmNpw&t=182s
Na de ennek a történetnek tétje volt, fogadtak, vesztett, állta a fogadást. :) :) :) Eléggé sokáig beszéltek róla akkoriban UK-ban, hogy akkor most milyen is volt a smink, vagy jó választás volt-e a piros topánka. :) :)

Az MTA maradhatna a tuti tudományos vonalnál, és DNS szintjén elemezgethetné, hogy akkor most melyik ősi hazai babfajta a legtutibb az adott felhasználási célra. Itt kellene elkezdeni a történetet.

Kell egy csodálatos történet, amire a PBA - Paradicsomos Bab Álom - univerzumát fel lehet építeni. Az író haverom azt mondja, hogy akkor jó egy regény, ha a főhőse életre kel írás közben, mert akkor csak le kell írnia a regényt, nagyon egyszerű dolga van az írónak. A történet elmeséli önmagát.
Szóval fel kell építeni a Paradicsomos Bab Álom csodálatos univerzumát.
Mit szólsz ehhez a zseniális munkához?
Egy univerzumban meg minden szereplőnek megvan a szerepe, és csodálatos végig követni az egyes szereplők jellemfejlődését.
Az univerzum. Ez a kulcsszó. Keretbe foglalná az egészet.
meg is lehetne filmesíteni. A forgatókönyvben egy perc egy oldal, a bevett szokás szerint.

ace22 2024.01.20. 16:48:45

Álljon meg a fáklyásmenet! Újra kell mindent számolni. Ma kezembe akadt egy kisker lánc akciós Baked Beans ajánlata (fehérbab paradicsomos szószban 420 g/doboz) potom 249 forintokért. DE! A babtartalma mindössze 38% - ez egy másik kisker láncnál ugyanez a temék 57% babot tartalmaz. Nem nagy dolog, de jól esik...

Szóval az összes számítást újra kell gondolni. Megvan excelben? :-O

lecsós 2024.01.22. 09:02:10

@ace22: Woow! Nagyon érdekes a történet, amit a boltban találtál! van itt pár kérdés, ami válaszra vár, a történettel kapcsolatban. Ugyanaz a termék, ugyanabban a csomagolásban, ugyanazzal a küllemmel, ugyanattól a gyártótól az egyik helyen 420g-os termék / 57% babtartalommal, míg a másik helyen teljesen ugyanaz a termék 420 g-os termék / 38%-os babtartalommal? Erre mondanám azt, hogy elmés, nagyon elmés megoldás. Azért ebben az esetben felmerül pár szakmai kérdés is a 38% mellett, amit ki kell vesézni.
Pl. ezért:
www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fiyfmj56yc5c41.jpg%3Fauto%3Dwebp%26s%3D2907f8803826f25e77c3e9d6f5bac611dcb7bf99

Mivel megtaláltad a terméket, mindkét láncban, az egyikben 57%-os verzióban, a másikban 38%-os verzióban, ezért te, mint fogyasztó azonnal láttad, hogy mennyi babot veszel a pénzedért. Vagy nem? Szóval azt mondod, hogy a 38%, az a "jóáras" paradicsomos bab konzerv? És hogy a Paradicsomos Bab Álom - PBA - terméknek is a sztenderd ára 249 kellene hogy legyen a polcon? Hát..... Nem gondolom, hogy egy aranyozott dobozos, PBA, ami ott van a verőfényes napsütésben a kisasztalon a jachton, a kisasztalon a Balatonfüred előtti vizeken a The Macallan Lalique 72 Year Old Single Malt Scotch Whisky -Speyside, Highlands, Scotland - társaságában ezüst kanállal, tálalásra készen a Herendi étkészletbe, megfelelő ár lenne a fenti fél Rákóczi... Nem, ez nem ez a történet. Gondolj bele, azon dolgozunk, hogy a PBA legyen az ország legtutibb Paradicsomos Bab Álma, mindenki ehhez a termékhez akar hozzájutni. A dobozok másodpiaca az internetes kereskedelemben virágkorát éli, az ép, bontatlan sorozatokért, és speciális kiadásokért nagyon komoly árat fizetnek egy egy árverésen, a patinás aukciósházakban. Erre kijönnénk a 249-es sorozattal? Gusteau burritost árul, mint a filmben? - Főzni bárki tud!- Hát nem gondolom, hogy ez helyes fejlesztési irány lenne.. Elképzelem, hogy egy napon bemegyek a gyárba, meetinget tartunk. Ott ülsz te, mint marketing főnök, a beszerzés, a gyártás, logisztika, stb. Felvezetem a témát, hogy eztet kellene. Szerinted milyen gyorsan kellene futnom, hogy ne érjen utol a csapat?

Nagyon komoly szerverpark, és AI számítási kapacitások kellenek ahhoz, hogy a történetet le lehessen komplexen modellezni. Meg nagyon komoly, drága magas szintű "humánerőforrás" - -utálom ezt a szót, de legyen itt most- tudások kellenének hozzá, hogy a számok mindíg tutik legyenek.
Az ilyen tudással rendelkező lányok, meg srácok igazi csapatot kell, hogy alkossanak, ehhez meg komolyan meg kell izzadnia annak, akit a csapat vezetőjének választanak maguk közül. Szóval először van a csapat, és a csapat igényei meg hozza magával azt, hogy milyen legyen a fejlesztőközpont.
Ide kell az AI is. Na, de a PBA Fejlesztő Központban, és tesztlaborban ez a tudás megvan naprakészen, real- time! Ezt nem mondtam? Jaj, lehet hogy elfelejtettem. :) PBA Fejlesztő Központ nélkül nincs PBA, ez alap! Excel? Nem, az semmiképpen sem elég, de használni azt kell, mert sokmindenre jó . :) :) -- > Ez kb. olyan, mint a Big Shortban a két srác. Amikor arról van szó, hogy kellene egy ISDA, mert ha valaki ISDA nélkül akarna kereskedni, az olyan, mintha lámaháton nevezne be egy autóversenyre...
Szóval ha már 249... akkor termékrendszer... Mi a véleményed?

ace22 2024.01.23. 03:48:23

Mindkettő standard 420 g "Baked Beans" tomato szószban. Megjelenésükben eltérőek, két kisker lánc sajátmárkás gyermekei. Közben találtam egy harmadik befutót is, ez egy német kisker angolos megjelenésű és nevű Baked Beans-e, 49% fehérbab és 27% paradicsom tartalommal. Tessék, ide kell belepozícionálni az új belépőt...

Tartok tőle, ha te elit bab d'or Never Removed From Box Collectors Special Edition-ban gondolkodsz, akkor a terméksor végén stilizált arany babszem lehet a termék (ékkő berakással, sorszámozva, éves várólistával). Sőt, a valódi, közönséges táplálkozásra szánt (fúj, mint az állatok!) babnak más marketing néven kell futnia, nehogy rontsa a csúcstermék renoméját.

Tekintve, hogy HungaroPannon Magyar Álomról van szó, nem tömegeknek való termékként pár darab lehet az éves kereslet. Még 249 EUR sem teszi a (majdnem) utolérhetetlen vágy tárgyává (fétis, totem, tabu, etc.)

Esetleg lehetne minden elitnek eladott PBÁ Special DeLuxe után ESG megfontolásból 249 Ft-os jelképes áron X db-ot a rászorulók megsegítésére bocsátani... No, majd a humán think tank kiókumulálja, mitől visz az utunk a csúcsra...

lecsós 2024.01.24. 14:03:13

@ace22: Van egy alap probléma, amit nem kalkuláltunk bele a képletbe, pedig foglalkozni kellene vele. Hányan is tartoznak kis hazánkban a felső tízezerbe? Hány fő, hány család alkotja ezt a "felső tízezeret"? Tízezer az a felső tízezer, vagy jó ha van az háromezer? Nem mindegy a Paradicsomos Bab Álom szempontjából. Tegyük fel, hogy jövedelmi szempontból a felső három decilisnek tervezzük a PBA-t alapesetben. Na de a többi decilis is ki akarja élvezni a PBA életérzést. Igy kell termékrendszert tervezni a középső három decilisnek, és természetesen az alsó négynek. Kb. ha igy járnánk el, és tolnánk a piacot, egy szezon alatt kiderülne az, hogy akkor kinek is terveztünk terméket. Lenne nagyon nagyon sok információnk, amire rá lehet majd ereszteni az AI-t. Nagyon szép termékrendszert lehet tervezni a felső játéktérre, és nagyon jól kell megfogni a témát. A Never Removed From Box Collections Special Editiion kiadás is nagyon impozáns vállalkozás lenne, ebbe bele lehetne vonni az űripart, hogy lehetne olyan PBA-t tervezni, amihez az alapanyagot az űrben kifejlesztett termesztéstechnológiával állítjuk elő. Oda a belépés csak szkafanderben. Olyan professzionális lesz a gyártó központ, hogy földi körülmények között leledzik majd benne a súlytalanság.... ----- > Így lesz ez, bárki meglássa! Másképp nem lehet ez :) :) Meghackeljük a fizikát, és egy laborasztalon toljuk a a parabola pályát, ahogy kell. na de a viccet félretéve: Beszélünk Bransonnal, és megoldjuk ezt a dolgot is. Lesz űrben fejlesztett PBA-k. Ehhez meg bőven illik az aranybab a sorozatba. Szóval termékrendszer, minimum három fajta, hogy minden jövedelmi decilis megtalálja a saját ízlésének valót.
Szóval jönnie kell a cash- flownak, amiből lehet számolgatni a profitot. A PBA remek történet. Minden jachton ott kell lenne, legyen az Balatonfüreden, Csopakon, Alsóörsön, vagy Siófokon, Zamárdiban. Kell nyomni a recept versenyeket. Chillis PBA fagylalt álom sósan, kis citromos beütéssel. 80% kakaó - a megunhatatlan PBA csokoládés felüdülés, vagy a citromos PBA kis ánizzsal. Folytathatnám a sort a többi hideg desszert ötlettel, de nem teszem. Majd megteszik ezt a PBA fogyasztói. Lesz belőle PBA recept almanach, japán, magyar, angol, spanyol, portugál nyelveken alapesetben. Minden hazai lakás konyhapolcán ott lesz ez az alapmű.
Mit szólsz egy ilyen szintű csúcstermék rendszerhez? PBA a legjobb. A reklámban meg megénekeljük. :)

ace22 2024.01.24. 17:55:01

Nos, Az MNB szerint legfelső 10%-ba tartozók átlagvagyona családonként
megközelítette a 190 millió forintot 2023-ban. Egyén szinten a felső decilis mediánja 80 millió forint. Ez messze nem high society - kb 10-20X ennyi lenne a polgári jóléthez elegendő, 100X ennyitől indulna a luxus. Akiknek PBÁ-ra van szükségük, csak még nem tudják...

A 249 Ft-os bab meg inkább az alsó 4-6 decilisnek van pozícionálva.

Az űripar és a Naprendszer bolygóinak meghódítása alatt az űrben PBÁ-ból az asztronauták által termelt üzemanyagra gondolsz, vagy marsbéli kupolavárosokban termesztett űr-babra a telepesek táplálására? Az aranybabokat meg lehetne az aszteroidaövben elfogott nemesfém kisbolygókból gyártani, limitált PBÁ Gold Edition szériában.

A földi embereknek ebből nem sok jutna. Tartok tőle, hogy ilyen magasra pozícionál termékkel nem éred el a tömegeket. A PBÁ Light vagy NépBab a presztízst lerontaná, de nem tódulnának a vásárlók a PBÁ centerekbe olcsó babért. Feltétlenül kell egy teljesen más nevű brand az evésre való babnak, a konojszer, bocsi, connaisseur középnek és egy a valódi luxuskategóriának...

A versenyek, legyen az recept-, babospólós-, babevő- vagy kreatív felhasználásverseny, az alsó termékvonal esetében értelmezhető (más, profánabb versenyszámokat nem is említve). A csúcson az univerzum meghódításához szükséges homo supersapiens eledel lenne, amit persze a földi burzsoák vennének a gyűjteményeikbe főleg...

lecsós 2024.01.26. 11:56:29

@ace22: Azt mondod, hogy a felső tízezer vagyona megközelítette e 190 millió HUF-ot 2023-ban. Hm... ez kb. legyen Ł 420 000. Most UK-ban 2023 októberében egy átlagos ház értéke: Ł 306 000. Szóval ott tart a magyar felső tízezer, ahol az angol középosztály, felső középosztály.. Ez nagyon rossz hír. Meg persze azt is tudjuk, hogy a vagyon az nem cash-flow, a cash- flow meg nem biztos, hogy költhető pénz. Van olyan privát vagyon kezelő, ahová már 50 millió HUF-al be lehet kerülni.
A Balaton mellett, az É-i parton - főleg Tihanyig - nagyon szép házárak vannak. Ott ha egy ház 250 M HUF, az teljesen átlagos. Most kezdenek rájönni arra - szerintem elkésve nagyon - hogy kellenének szociális bérlakások, mivel nincs - és nem lesz belátható időn belül- tanárnő, rendőr, barrista, szociális munkás, gyerekorvos az állami rendszerben /privátban igen/, mert egyszerűen nem érni meg ott lakni. Mert megfizethetetlen, továbbá jól fizető alkalmazotti munka az nincs, és nem is volt, a pisztálcia meg elfogyott.
Arról kezdenek el beszélni, hogy a Balaton melletti települések elöregednek, a fenti okok miatt. Olyan a helyzet, mint Londonban, ott sem elérhetőek a - "low-paid entry level jobra" emberek, mivel a takarítónőnek ha megadod a nyugati - osztrák - bért, akkor okkás, találsz valakit, ha nem, akkor nem. Persze most van az, hogy lehet keleti munkaerőt venni. na de annak meg rokonai vannak nyugaton, és ahogy alkalma van, már megy is nyugatabbra. Egyszerűen az ország ezen a béreken "nem versenyképes"..
Szóval a kérdés az, hogy az egyes termékrendszereket, -amelyeket az egyes deciliseknek terveztünk - hova pozícionáljuk, hogy a lehető legtöbb profitot tudjuk realizálni a nap végén? Oszt ehhez mekkora mennyiséget kell gyártani? Ezek alapkérdések. Ehhez meg kell a Paradicsomos Bab Álom kutató- fejlesztő Központ, lehetőleg repülőtér mellett, ahova kisrepülővel, vagy helikopterrel le lehessen szállni. Ez azért kell, mert ha nagy fejesek jönnek a leendő exportpiacainkról, akik arrafelé szervezik a PBA értékesítését, kényelmesen tudjanak jönni- menni Szóval ebből nem kell leadni.
Tehát belpiacon kezdjük, lokálisan, és építjük fel a brandet, majd amikor elértünk egy szintet, megyünk a választott exportpiacokra? Szerinted ez jó ötlet? vagy nyomjuk itthon a PBA gyártást, vezessünk is be gey termékrendszert valamely választott decilisekre, de inkább azonnal exportra koncentráljunk?
Védeni, ápolni kell a PBA presztízsét, nem szabad csak úgy bármit - nagyon komolyan kidolgozott, mérhető marketing terv nélkül- kommunikálni a piacon. Oda mesterterv kell.
Nem, ennyire nem szállna el a PBA űripari ága, ez már olyan magas szint, amire nem lehet alapozni a napi cash- flowt. Ámbátor a PBA fejlesztésénél fel kell használni az űrkaják fejlesztése területén elért eredményeket. Félek tőle, hogy az 1980-as évek elejéhez képest mára ebben a történetben sehol nem vagyunk a világban. Ebben a játékban Marika néniék a legmagasabb világszínvonalat érték el a Paprikakutató Intézet második emeletén gyorsan berendezett "Űrkaja gyárban'". Ilyeneket gyártottak Farkas Berciéknek:
sertéspörkölt, libamájpástétom, BABsaláta, füstölt marhanyelv, disznósajt. Ezeknek a kajáknak a gyártása űrételként, a legmagasabb szintű szakmai kihívást jelentették, és a mai napig nem tudták túlszárnyalni ezt a szakmai bravúrt.
Írtam erről a lecsón:

I- V. Mit jelent számomra a minőség? - What does quality mean to me?- Még mindig Deming, 1982, és a kulcsrakész komplex üzemtervek mélylélektana
lecsos.blog.hu/2017/02/18/i-_v_mit_jelent_szamomra_a_minoseg_what_does_quality_mean_to_me_meg_mindig_deming_1982_es_a_kulcsrak

Szóval akkoriban volt a témában tapasztalatunk, ennek lassan 40 éve, mára ez a tudás a múl ködébe vész. De azért fel lehetne eleveníteni. :) Ja persze, azt elfelejtettem, hogy legjobb tudásom szerint a Marson krumplit szokás termelni. Ezt láttam a filmben :) :)
Tehát termékrendszerekről, brandekről beszélünk.
Mindenképp kell egy luxi brand, ez lesz a Paradicsomos Bab Álom Exclusive brand. Úgy kell megcsinálni, hogy jól mutasson egy nyitott üveg RĀSĀ Cabernet Sauvignon mellett, akár egy jachton Balatonfüred elött, vagy a Hotel Snow Land Srinagar teraszán, vagy legyen az a Hotel Heevan Pahalgam éttermében dobozban felszolgálva. - A londoni belvárosi hotelt nem akarom említeni, mert az természetes, hogy ott megtalálható :) :) -
Nem gondolom, hogy olyan izzasztó meló lesz ezeket a termékrendszereket megtervezni, és szépen pozícionálni. Szóval az van, hogy termelni akarjuk a pénzt, áramoljon a cash- flow az értékesítésből. A jó marketinghez meg celebek is kellenek nem gondolod?

ace22 2024.01.28. 04:09:34

Nem a felső tízezer - a PÁB hedonizáló célközönsége - hanem a felső 10%. Ez egy közepes családi ház, két autó, esetleg kis hétvégi ház, pár millió vésztartalék, de messze nem high society. Az minimum egy nagyságrenddel magasabb összegtől indul. És igen, ez tőke, nem jövedelem.

Figyelembe véve, hogy az EU élelmiszerárait gyakorlatilag elértük, a termék portfóliónkban a nagyon olcsó és a presztízstermékekben látok fantáziát, mert a középosztály már nagyon vékony célközönség... Sokat a tömegeknek, keveset - kiszámítottan csepegtetve - a nagy vásárlóerejűeknek. Utóbbi szegmensben a gyártás volumene nem kérdés - 100 aranybab évente -, annál inkább az alsóban. Exportban, űrutazásban nem gondolkodnék egyelőre, különösen hogy a bab nem álmodott veszéllyel járhat repüléskor:

24.hu/szorakozas/2024/01/25/szellento-utas-repulogep-visszafordul-phoenix-american-airlines/

Deming nem igazán jön ide - egy generációval ezelőtt létrehozta azt a kultúrát és metodológiát, amivel képzetlen munkaerő is képes magas szintű végterméket előállítani. Meg is indult a karaván-kapitalizmus keletre, ahol occó volt a munkaerő. Mostanra meg már sok élelmiszer is onnan importálódik.

Ha az elvárásoknak megfelelően tudunk PBÁ-t csinálni, akkor az a minőség, mint a megfelelősség mértéke. A Marson meg ne válogassanak, lehet krumplis babot is enni... Amúgy divat (az-e még, nem tudom) a "prepper" étrend aranyifjak körében (NRG-5 energiatégla), még ha nem is tudtak volna egy napot sem túlélni az erdőben. De mondjuk űrkaja a földön, megfelelő lipid-szénhidrát-protein aránnyal, vitaminnal, kőzetekkel, azaz ásványokkal, mindez vegán-glutén/laktózmentes zéró footprint sustainable fairtrade maszlaggal körítve. Minderre sajnos szükség lesz, mert az új-arisztokrácián már úgy jár a Lafayette-be meg a Harrod's-ba vásárolni, mint Józsi néni a diszkontba.

Feltételezem, a hamis fanszia vagy angol brand használata fel sem merül benned.

lecsós 2024.02.04. 11:05:36

@ace22: A prepperség az egy nagyon komoly életforma, főleg nyugaton nagyon komoly hagyományai vannak mára ennek az életformának. Ők képesek arra, hogy átlássanak egy babkonzervet. Eléggé komolyan benne vannak a házi, vagy a félipari tartósításba. A prepper, vagy a prepper közösségek nagyon komolyan ismerik a tartósítás alapelveit, pl. a Canning Rebels eléggé komolyan tolja. Szóval, olyan termék kell, amit a prepperek betáraznak, mert akkor az azt jelenti, hogy az egy nagyon jól tervezett termék. Ha meg a prepperek vásárolni fogják a terméket - mert jónak ítélik - akkor már ott vagyunk, hogy a termék hadsereg kompatibilis. Ha meg a termék hadsereg kompatibilis, akkor már a terméknek MRE kompatibilisnek kell lennie. Ebben a kategóriában a francia hadsereg nagyon komolyan az élen jár. -- > Testing French Military MRE (Meal Ready to Eat) --- >

www.youtube.com/watch?v=fhjhyfuh8pQ

A prepperek manapság eléggé komolyan benne vannak a házi termékfejlesztésben, mondhatni reneszánszát élni a hazai élelmiszer termékfejlesztés.

-- > Na, szóval a terméknek "doboz kompatibilisnek" kell lennie. Ehhez meg nagyon komoly élelmiszerfejlesztő munka kell. Erre mondtam azt, hogy a PBA termékrendszer nem létezhet a PBA fejlesztőközpont megléte nélkül. Ha meg képesek leszünk MRE kompatibilis terméket fejleszteni, akkor meg már ott vagyunk a világ termékfejlesztő élvonalába. Ez meg alapvető kell hogy legyen, mert egyszerűen ha ez nem így lenne, akkor nem tudnánk fenntartani a termékéletciklusokat. Szóval nagyon komolyan végig kell gondolni, hogy hogyan lépünk piacra a PBA-val.
Menjünk tovább ebben a minőség játékban. Csak a minőség van, és csak minőségi termék van. Ez legyen az aranyszabály. Erre van egy szervezetfejlesztési- működési szabvány, amire rá lehet építeni a működést. Ez a TQM - Total Quality management - rendszer. Tehát itt sem kell feltalálni a csőben a "lukat", mivel minden ki van dolgozva. A TQM rendszer a minőségmenedzsment eléggé fejlett eljárásrendje. Minden folyamat mérhető, és átlátható, mivel vannak folyamatok.

DE: Nagyon jól kell a TQM-et a PBA gyártására, és értékesítésére adoptálni. Ez meg nagyon komoly csapatmunka.

30 éve nem értjük, hogy hogyan működik az élelmiszergazdaság az EU-ban, így nem tudtuk felhasználni előnyünkre Deming munkásságát sem a 90-es években. A külföld, aki itt bevásárolt, az természetesen tudta azt, hogy mit írt Deming, és ki is használta ezt az előnyét. Itt nagyon komoly hiányosággok vannak mind a mai napig. Ebből lesz még probléma. Most megy egy következő kör, amikor is a nyugat most szervezi ki ide azokat a primer termelési rendszereket, ami már náluk nem versenyképes. Ezt a hazai bankok meg fogják finanszírozni, mert ebben lesz most majd a business... Erről hallani fogunk még a közeljövőben. A baj az lesz, hogy ez megint egy 15-20 éves - ott már rég lejárt - technológia idetelepítése lesz...

Szóval akkor az alsó, és a felső polcra tervezünk terméket, több értékesítési csatornában, legyen az belföld, és külföld? Nem rossz ötlet! Jó pár ízesítést kell majd tervezni a termékrendszerekbe.

Le kell számolnunk azzal, hogy a bab fingatós. Nem az. Ezzel a tévhittel le kell számolni. UK-ban mindenki eszi a babot, a reggelihez, teljesen természetes, hogy reggelire megy a paradicsomos bab a full english breakfast-hoz.

en.wikipedia.org/wiki/Full_breakfast#/media/File:Full_English_breakfast.jpg

Azért nem tapasztaltam azt ott, hogy egy szombat, vagy vasárnap reggel (délelőtt) a Wetherspoonba gázállarcba kellett volna bemennem, hogy rendeljek egy full english breakfastot, mert a kedves vendégek telefingják a küzdőteret. Ilyent nem tapasztaltam. De a Morrison"s kajáldájában sem, és még sorolhatnám a helyeket.
Szóval az, ha valaki telefingik egy utasszállítót, az inkább komoly egészségügyi gondokat jelez a delikvensnél. Persze a repülőn a légkonci kicsit bekeveri, hogy mindenki érezze a jót, na de az már eléggé komoly gond, ha annyira büdös van, hogy a pilóta nem lát, mert könnyezik a szeme a bűztől. Így nem lehet gépet vezetni. Persze, hogy visszafordul. :)

Prepper és MRE kompatibilis terméket a felső, és az alsó polcokra? --- > Ekkor nem lőjük el az alsó polcra az összes puskaporunkat? Nem verjük szét a saját profitmodellünket? Ezt nagyon át kell gondolni, hogy melyik polcra milyen innovációkat zárunk PBA dobozba. Mit gondolsz erről?

ace22 2024.02.05. 16:48:41

Hát ez a babos mese is megváltozott, high society státusz-szimbólumból apokaliptikus prepper dologgá. Ez a kicsapongó fókusz nem tesz jót a stratégiai tervezésnek, de legyen.

Egy MRE külföldön a surplus store-ból akár $2-ért a gondos prepperé, itthon horror árakkal találkozni. Egy 125 grammos liofilizált tasak (400 ml meleg vízzel felöntendő) 3-4,000 Ft, egy önmelegítő ételadag még több, az eredeti MRE meg még annál is sokkal több. A Basal Metabolic Rate (legyen 2,400 kCal) eléréséhez 20-50,000 Ft kellene NAPONTA. A már említett 38%-os Baked Beans konzerv 75 kCal-t ad 100 grammonként. Mindebből következik, hogy a magyar prepper nem ezekből fog betárazni. Egy zsák szárazbab, rizs, cukor, só, maximum akciós konzervekből pár raklap ( A felső tízezer meg elrepül Új-Zélandra a túlélő villájába szarvasgombával törölni az ülepét is...).

Ha ezt a szegmenst vennéd célba a PBÁ-val, akkor dugig kell lennie babbal és még szalonna vagy kolbász is tévedhetne bele. Ezzel együtt még sok mindent kellene egy MRE-be tenni (inc. fogpiszkáló, rágógumi, óvszer), hogy egy hadsereg megfontolja a rendszeresítését, no meg a tesztelés (érzékszervi minőségbiztosításra önkéntesnek jelentkezem!)... No meg egy MRE palettának választékosnak kell lennie, nem állhat főként babból, mert a vitézek összevonják a szemöldöküket.

A TQM nem újdonság, a gyártás részét megtapasztaltam. Alkalmas stabil, megbízhatóan egyenletes színvonalú termék előállítására. Ami egy termékrendszer sikeres gyártásának szükséges, de nem elégséges feltétele. Ha bele tudod venni a termelést, logisztikát, gyártást, hazai finanszírozást, akkor itt kell a világ bab központját keresni 10 év múlva. :-O

Igazad van, itt minden, amiről beszélünk, régi technológia, ami kiállta az idő próbáját. De nem kivételes dolgokat kell művelni a sikerhez, hanem hétköznapi dolgokat kell kivételesen jól csinálni. Probléma, hogy mindez a világ túlfeléről occógazdaszágoszan termelve is olcsóbb ideszállítva, mint itthon legyártva. Sok extra hozzáadott értéket, innovációt kell felsorakoztatni, hogy a PBÁ-t vegyék le a polcról. A hazai luxus bab d'or már csak emiatt is ábránd marad.

Tisztában vagyok vele, hogy a rendesen feldolgozott bab nem okoz alhasi panaszokat. De ezt elhitetni a vevőközönséggel nagy kihívást jelent majd... És nem csak itthon! Annak van clickbait hatása, ha a youtuber pornósztár méteres lángot állít elő a hátsójából. Arra bezzeg nem sokan klikkelnének, ha az Instagrammon mi ketten babot kanalaznánk minden mellékhatás nélkül. És miután a nyugati kultúrában a fingás vicces (máshol is...), ez igazi marketing forradalom lesz - de hát a homárból is sikerült drága ínyencséget kreálni, pedig a szegény ember szükségeledeleként kezdte, még börtönlázadást is okozott a gyakori szereplése az étlapon.

lecsós 2024.02.09. 11:02:51

@ace22:
A prepperség az érdekes dolog. A preppernek van egy elvárása, ha konzervről van szó. Erről az elvárásokról meg érdemes beszélni, mivel nem beszélünk másról, csak egyfajta minőségi elvárásról. Ezt a fajta elvárást meg érdemes kutatni, és elemezni. Lefordítani ezeket az elvárásokat mérnöki feladatokra, és szimulálni a gyártásintegrációját. Hogyan nézne ki a gyártmány? Jó lesz-e a végtermék, vagy nem lesz jó? Ez a prepper dolog ezért fontos. A PBA kutatóközpontban lehet tesztelgetni ezeket a történeteket a félüzemi gyakorlatban, hogy mit mutat.
Ugyanez igaz a MRE-re. Egy MRE fejlesztése nagyon komolyan támaszkodik a lokális - helyben kialakult - élelmiszergazdasági potenciálokra. Na most ebben nem állunk valami jól. És mivel nincs komplex, diverz élelmiszergazdasági potenciál az országban, ezért az MRE fejlesztés is eléggé döcögős mondjuk ha a 70-es évek - 80-as évek közepe lehetőségeihez mérem a mostani helyzetet. Sajnos a múltban előrébb voltunk mint ahogy ma vagyunk. Ámbátor a témát érdemes kutatni, és ezt el fogja végezni a PBA kutatóközpont. Felhasználva a rendelkezésre álló félüzemi kapacitást, és a saját maga által fejlesztett AI-t. Szóval lesz ott munka, nem kevés.
Egy jó MRE -ben nagyon komolyan meg kell jelennie az országra jellemző karaktereknek, mivel az jó, ez adja meg a fejlesztés savát- borsát. Marika néniék babsalátát, meg disznósajtot fejlesztettek Farkas Berciéknek, hogy egyenek ott fent valami jót is. Szóval nem rettentek meg a feladattól, és az akkori ipari háttérrel a kezükben megalkották a csodát a 70-es évek végén. Disznósajtot az űrbe! Miért? Mert csak! Mert az jó! És ezt az esztelen - akkoriban elképzelhetetlenül nehéz élelmiszerkémiai- élelmiszerfizikai- élelmiszermikrobiológiai feladatot teljesen természetes módon abszolválták. Szóval ez csak ezért fontos, hogy milyen elvárásokat lehet lefordítani a minőségügy nyelvére, és azt hogyan lehet integrálni a gyártásba, ha van értelme.

tehát ott tartunk, hogy képesek vagyunk minőségi PBA termékrendszert gyártani, ez nem kérdés. A kutatóközpont szállítja az eredményeket. Ezeket a lehetőségeket nem a magban integráljuk a gyártásába, hanem először csak egy mellék gyártósoron tesztelgetünk, vagy az erre kialakított kisüzemben nézegetjük azt, hogy mit mutat a történet.

Az élelmiszeripari magtechnológiák eléggé ismertek, rendelkezésre állnak a mély tudományos eredmények. Így első körben nem arra koncentrálnék, hogy találjuk fel a csőben a "lukat". Faék egyszerű - de hatékony - zöld energiát felhasználó gyártási rendszerben gondolkoznék, ami tükrözi pl. a 2019- 2020-as évek technológiai szintjét. Ezzel indulni. Innen már el lehet kezdeni a történetet PBA specifikussá tenni.

Ahogy te is írod, egyszerű dolgot - konzervgyártás - fogunk kivételesen jól csinálni. Ezeken az alapokon meg felépítjük 5- 9 éven belül a PBA BAB termékrendszer termelési- gyártási- és értékesítési környezetét úgy, hogy mi leszünk a PBA BAB termelés központja a világon.
Ilyenekre volt példa, hogy erre képes volt a hazai mezőgazdasági potenciál. Ilyen volt a tojó hibrid rendszer vérvonal felépítése Bábolnán, ez megy a mai napig is. Igaz, hogy a brojler hibrid tenyésztésben is híresek voltunk a rendszerváltásig, csak sikerült ezekre az alapokra építve másoknak világrendszert építeni. Ez sajnos kutatható történeti tény. Szóval a PBA-t nagyon komolyan úgy kell fókuszálni a piacon az egyes értékesítési csatornákban, hogy képes legyen termelni az elvárt porfitokat.

Honnan tudod , hogy olcsóbb ideszállítani máshonnan egy paradicsomos babkonzervet, mint magunk megtermelni? Próbáltuk? Modelleztük? Nem. Akkor meg honnan tudjuk? Sehonnan. Mindaddig nem fogjuk megtudni, ameddig nem kezdjük el csinálni. Fent leírtam, hogy szerintem lehet éves szinten 1 milliárdot keresni a businessen, úgy, hogy csak egy 15%-os tervet tettem ki a blogra.
Nekem azt mondták, hogy nem lehet UK-ba bort exportálni úgy, hogy szabad forgalomba helyezd a terméket. Mivel hiába mondták, nem hittem el, és megcsináltam. :

Reagálás Rókusfalvi Pál –Elvesztették a fiatalokat a magyar borászok– Nincs olyan, hogy magyar bor?- Hungarian Wine! UK-
Magyar Bor? Olyan nem volt, Wokingban sem, míg oda nem vittük!
lecsos.blog.hu/2023/12/03/reagalas_rokusfalvi_pal_elvesztettek_a_fiatalokat_a_magyar_boraszok_nincs_olyan_hogy_magyar_bor_hung

lecsós 2024.02.09. 11:03:27

@ace22:
Tehát nem az a kérdés, hogy mit lehet megcsinálni, és mit nem. A kérdés az, hogy akarjuk-e hogy legyen PBA az egyes tervezett értékesítési csatornában, vagy nem? ha igen, akkor meg hogyan legyen? Kb. ennyi a kérdés.

Te hogyan képzelnéd el a PBA fejlesztését? Hol képzelnéd el az indulást? Kellenek nagyon pengén felkészült csapattagok a tervezéshez! Meg kellene tartanunk a szakmai castingot!
Továbbá kell a kellően elszánt PBA rajongó cég, cégek, vagy ember, emberek aki rendelkeznek azzal a finanszírozási háttérrel, hogy a csapatot finanszírozza a nemzetközileg elfogadott szabályok szerint. Mert tőzsdei cég alapjait fogjuk lerakni. Elkezdjük lerakni a PBA univerzum alapjait. Lassan meg kellene keresni a megfelelő cégeket, embereket, nem gondolod? Ne csak álmodozzunk, hanem cselekedjünk!

Ehhez meg kell egy garázs is. Mert minden világcég garázsból indult, és a későbbeikben ez a garázsajtó jól fog mutatni a PBA Múzeumban.

Oh, be lehet bizonyítani, hogy a PBA nem fingatós, és ez jó. Pl. négy világhíres celeb ül a repülőn, és megy Budapestről (BUD) Hon Kong (HKG) az Emiratesel. ez 16 óra 35 perc út 1-2 átszállással. Szóval mennek, és egész úton PBA-t mindig tesznek a menübe. És nem lesz hasmenésük, nem kezdenek el rotyogtatni. Kb. olyan stílusban, hogy: 2 óra tellett el a felszállás után. Minden normális. Közben a hátsó sorokból jön a fing. Ezek meg röhögnek, és nagy kanállal kanalazzák a PBA-t. Szóval így. Erre az egész világ figyelni fog, hogy a magyarok feltalálták a nem fingós PBA-t.

ace22 2024.02.11. 14:45:25

Sok dolgot vetettél fel az ötletrohammal, próbálok mindegyikre reagálni.

Űrbab: Farkar Berciék magyar ízei ízig vérig propagandafogásnak lettek szánva, mint Korea szagtalan possajtott Kim Chi-je az űrállmásra (az eredeti íz- és szagvilággal rendelkező menüt kitették volna a légzsilipen). Nem valós üzleti modell. Hát ezért nem lesz világsiker a PBÁ disznósajt meg pacalpörkölt.

A prepperség itthon aligha képes egy iparágat vagy közepes üzemet eltartani, különösen, ha az babos monokultúrára van megálmodva. Sőt, a prepperség - az amerikai nagy példaképhez képest - itthon elég fapados. Inkább a túléléshez van köze, amit az előző 1-2 generáció saját bőrén is megtapasztalt. Ezért nem a mikrokerámia-filteres-aktívszenes-víztisztító, a full extrás energiatégla (NRG-5: protein, lipid, szénhidrát, só, ásvány, vitamin) meg az MRE fog itthon menni, mert drága. A szépségipar is kiesik, hiába teszel bifidus essensis-es aloe verát a hialuronsavas babhoz.

Túlélőknek való: darált (szépséghibás) főttbab-pép nagyon olcsón. Esetleg műanyag dobozban fém helyett, alufólia kupakkal. Vagy tubusban a'la űrkaja. Sült kolbász ízesítéssel. Fehérje, rost, szénhidrát meg amúgy is van a babban. És így tovább, ad astra... Ha te még környezetbarát, zero footprint, faitrade zöldenergiát is viszel bele, akkor onnan még szebb ezzel nyerni...

Igazad van, nem tudom, olcsóbb-e ide szállítani a paradicsomot helyi termelés helyett, de sok kínai zöldséget látok a boltok polcain. Egy kivitelezhetőségi tanulmányt megér.

Az értékesítési csatornákat a semmiből kiépíteni (barrier to entry) a meglevő konkurencia mellett szintén szép kihívás.

Kezdetnek kellene némi pénz... A garázs pompás image, de hirtelen az Apple, az Amazon, a Google, a Disney, a Mattel meg a Harley (-Davidson) ugrik be. Élelmiszeripari cég egy sem... Az nem csupán ötlettel kezdődik, hanem a legelejétől tőkeigényes.

A reklám miatt fáj a fejem legkevésbé. A kreatív magyar elme nem megy a szomszédja pár ütős poénért! Kiskosztümben meg öltönyben PBA-t esznek, míg a tahók a hátsó sorokban nem PBA-tól alfarhangokat hallatnak? Rab rágógumival és babbal próbál szökni, de nem megy, mert PBÁ-t kapott, és nem indul a gázfejlődés...

lecsós 2024.02.18. 11:29:12

@ace22: Annak idején a múlt század 70-es éveinek végen a Paprika Kutatóintézet harmadik emeletén nagyon valós űrétel fejlesztés történt, ami beírta magát az élelmiszeripari termékfejlesztés, és mikrobiológia nagykönyvébe. Ezek a tudományos tények a mai napig hatnak az élelmiszeripar fejlődésére, mivel van benne olyan játék, amit azóta sem tudtak megismételni, mivel mára egyszerűen szertefoszlott az az ipari- gazdasági háttér, ami lehetővé tette ezt a tudományos bravúrt. Hazai ipari - tudományos potenciálon nyugvó élelmiszertudomány sincs már, és ilyen jellegű űrprogram sincs már, ez egy letűnt történelmi korszak valós tudományos csúcsteljesítménye volt. Tehát a valós tudományos teljesítményt használta fel a propaganda, és nem fordítva. Abban az időben hittek a termelésben, - azt tudjuk elfogyasztani. amit megtermelünk -.

Ma meg azt sem deklaráltuk, hogy milyen kapitalizmus felfogásban élünk kis hazánkban. Igy mivel nem tudjuk - nincs keretbe foglalva a kapitalizmus felfogásunk- 35 éve, ezért nem is tudjuk meghatározni benne az élelmiszergazdaság szerepét. Erről írtam már a lecsón, pl. ebben a lét cikkben, feszegetve a témát:

A világ, amiben élünk.. Válság? Nem! Paradigmaváltás közepén vagyunk, csak nem vettük még észre..
a_vilag_amiben_elunk_valsag_nem_paradigmavaltas_kozepen_vagyunk_csak_nem_vettuk_meg_eszre

A kapitalizmus szelleme, és a hazai élelmiszergazdaság 2023-ban
lecsos.blog.hu/2023/08/06/a_kapitalizmus_szelleme_es_a_hazai_elelmiszergazdasag_2023-ban

Szóval gondjaink vannak az alapokkal, és ez most kezd nagyon komoly kérdéssé válni valóságunkban. Ha nem tudjuk azt,. hogy érdemes-e babot termelni, és ráhúzni egy komplex feldolgozási potenciált, akkor felteszem a kérdést, hogy eddig mit is csináltunk bab, meg babfeldolgozás ügyben? Nagyon úgy néz ki, hogy ebben a gondolkodásban gyerekcipőben járunk, mivel elhelyezni sem tudjuk azt a valóságban, hogy ez most micsoda. Innováció, vagy egy egyszerű célpiaci termékfejlesztés, ami lokalizálva van, vagy micsoda?
Amúgy azt gondolom, hogy itthon van 40 éve egy zsigeri bekattanás, amikor iparpolitikai fejlesztésekről van szó. Ez pedig ne más, mint egy "leányvállalati szintű" gondolkodás. Ahogy azt El sem tudjuk képzelni azt, hogy hogyan is nézne ki egy másfajta, független iparpolitikai rendszerfejlesztés, pl. az élelmiszergazdaságban. Ha lenne ilyen elképzelés - vagy lett volna - akkor megtalálnám a hazai mainstream gazdaságtani szakirodalomban ezt a tudományszálat azonnal az elmúlt 35 év szakkönyvtárában, de nem találom. Szóval, ilyen szakirodalom nincs, és nem is volt, a pisztácia meg elfogyott., csokoládé meg nem is volt. Mégis miért van ez? Ezt az alapkérdést fel kellene tenni nagyon gyorsan, mivel úgy gondolom, hogy e kérdések megválaszolása nélkül problémáink lesznek, ezt mutatja a varázsgömböm.

Nekem kicsit több kellene, mint egy megvalósíthatósági tanulmány a témában. Sokkal több kellene, és én nem érném be egy egyszerű megvalósíthatósági tanulmánnyal. Kellene egy csapat, amit meg kellene tudni finanszírozni azoknak, akik a Paradicsomos Bab Álomból szeretnének profitálni, mondjuk úgy, hogy rendelkeznek részvényekkel, amire azért fizettek be, hogy osztalékot fizessen. Tehát mennyi pénz kellene a Paradicsomos Bab Álom csapatának ahhoz, hogy megcsinálják a csodát, megváltsák a világot, felrázzák a nihilből pl. Somogy, vagy Borsod vármegyét? Ezen kellene gondolkozni. Szépen leírni az üzleti tervet, ahogy az a nagy üzleti terv mesekönyvben szokás. Összerakni a teljes történetet, és megkeresni egy céget, aki csinált már IPO-t kis hazánkban. Majd Ő előkészíti a játékot a bevezetés előtti angyal befektetői tárgyalásokra. Persze addig vért fogunk izzadni veled - mint Paradicsomos Bab Álom marketing igazgatója - meg a csapat többi gurujával, hogy kiizzadjuk az időszakra legoptimálisabb üzleti modellt, amire azt mondja az IPO-t szervező cég: Fú bazzeg, ebből nem lehet kimaradni, mert a Paradicsomos Bab Álom a legjobb dolog a világon! Ez egy nagyon jó business! Itt a csekkönyvem, mennyit is írjak rá?
- Írom is a számot a csekkre, mivel a PBA sokkal többet hoz ahogy látom, mint egy átlagos felkapott ingatlan alap :) :) -
Szóval így kellene ezt. Nekem tetszik Veszprém, mert a város hét dombra épült., és szép a viadukt a város közepén. Bérelünk egy garázst, és indulunk onnan, ennyi ez.
Amúgy mi a bajod a garázzsal? A Fulton Beer garázsból indult, az Old Dutch Food is garázsból indult, soroljam tovább a példákat? Nagyon sokáig lehetne sorolni a példákat...
Szóval az van, hogy kis hazánkban ez úttörő munka lesz, mivel egyszerűen nincs meg hozzá a szakirodalom, hogyan is kell csinálni, de az látszik a PBA minden porcikáján, hogy sikeres üzleti terv alkotható belőle. Innentől kezdve az a kérdés, hogy hogy nekiállunk-e és ha igen, hogyan?

lecsós 2024.02.18. 11:29:57

@ace22:
Az összes dolog, amiről beszéltünk eddig, semmi másról nem szólt, csak arról, hogy mit is tekintünk minőségnek, amikor PBA-t fogunk gyártani? Hogy néz ki ez a történet a teljes értéklánc mentén? Mivel azt tudjuk, hogy képesek vagyunk minőségi terméket előállítani, - annak a gyártási átterét megteremteni - azért képesek vagyunk profitot is termelni, mivel képesek vagyunk arra, hogy megkérjük a minőségi termék ellenértékét. A vásárló meg nagyon szívesen fogja kifizetni a minőségi PBA ellenértékét. Tudva azt, hogy nagyon jó minőséget kap a pénzéért.
Az hogy a PBA gyártási környezetét a legmodernebb technológiákkal valósítjuk meg, az alap szint. Ez nem kérdés. A legmodernebb zöld energia lejárásokat használjuk, a legmodernebb bio termesztési eljárásokat használjuk az alapanyag termelés során. Azt is meg tudom kockáztatni, hogy a teljes logisztika terén minimalizáljuk- és felkészülünk hogy 3 éven belül - a legminimálisabb környezetterhelés mellett működünk a teljes értéklánc mentén, minden érdeklődő számára transzparens, valós időben nyomon követhető, ellenőrizhető módon tesszük ezt - A többi jön magától.

Szerintem érdemes lenne felkérni a potenciális befektetőket, vagy termelőket, üzletembereket, leendő vásárlókat, mindenkit, aki a PBA-ban fantáziát lát dobjon egy e-mailt a

lecsomernok@gmail.com

- ra nem gondolod?
süti beállítások módosítása