Élelmiszermérnökök gondolatai a kajáról, pénzről, gazdaságról, minőségről, és még sok másról.

Lecsómérnökök gazdasági blogja

Lecsómérnökök gazdasági blogja

Életre Magyar! - Az inaktivált élesztő jótékony élettani hatásai -

2024. április 23. - lecsós

Kis írásunkat azzal a céllal bocsájtja a Lecsómérnök útjára, hogy egy régi/új élelmi anyagra hívja fel a figyelmet. Ez az anyag az élesztő.

Közönséges kiegészítője a mindennapi életünknek. Szinte minden nap fogyasztjuk a segítségével készült fontos étkeinket, mint a sör, bor, egyéb alkoholos italok, a pékáruk. Ugyan nem közvetlenül fogyasztjuk, hanem a segítségével erjesztett, kelesztett italok, étkek által.

artisan-bread-loaf.jpg

Baking with Yeast Guide - Sally's Baking Recipes -

Az élesztőnek számtalan törzse létezik, hasonló és különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. A levegőben, a növények viaszos felszínén ott vannak, készen arra, hogy romlasszanak vagy épen előnyünkre legyenek. A borászok a megmondhatói, hogy a must hozzáadott élesztő nélkül is erjedni kezd rövid idő alatt. Persze, ma már nagyon sokan laborokban előállított speciális erjesztő tulajdonságokkal rendelkező élesztővel oltják be mustjukat. Ez aztán elszaporodik, elnyomja a nem kívánatos tulajdonságú élesztőket, baktériumokat.

Nagyon sok ezer éves múltra tekint vissza az élesztő használata. Az élesztők sütőipari felhasználását eleinte a szesztartalmú italok gyártásakor keletkező hab, erjedésben lévő sör tésztához adagolása jelentette, de a 19. században már több eljárással is elő tudtak állítani sütőipari céllal élesztőt.

Hogy az élesztő és szesz gyártás 1979-ben mennyire lényeges, fontos tananyag volt egyetemi környezetben is, bizonyítja az Élesztő és Szeszipari kézikönyv (Mezőgazdasági Könyvkiadó, 1979) es közre bocsájtása. Szerkesztői Dr. Gyimesi János és Dr. Sólyom Lajos által közreadott ismeret eszencia.

eleszto_kezikonyv.jpg

Libri - Antivkár..... -- > 7 590 Ft --- 

A könyv részletesen közöl több eljárást a sütőélesztő gyártására nézve. A hazai élesztő gyártás az élesztőt komoly mennyiségben takarmányozási célra is felhasználta. Erről további szakirodalmak tanúskodnak, mint Szesz-és takarmányélesztő gyártás (Mezőgazdasági Könyvkiadó 1986) Írói Kudron József, Simonyi Miklósné. A könyv szerkesztője Dr. Pándy Ferenc, aki a szeszipar kiváló szakértője. A kis könyv az Élelmiszeripari Szakmunkás könyvtárat gazdagította.

Valószínűleg más megjelenések, cikkek is szólnak a mellett, hogy az élesztő jelentősége a korábbi évtizedekben nagyobb jelentőségű volt.

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

________

Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?

If so, contact us!

Contact Food Engineers!

lecsomernok@gmail.com

 

Mi is szólt az élesztő takarmányozás céljaira való felhasználása mellett? Un. hulladék anyagokból, mint a cukorgyártás melléktermékeként számon tartott melasz, papírgyártás mellékterméke a szulfit lúg, számtalan típusú gabona féle, egyéb cellulóz tartalmú növényi anyagok, szerves és szervetlen nitrogén sók képezték az igen olcsó gyártási alapanyagot. A szójafehérje, lucerna fehérje mellett könnyen előállítható kiváló fehérje és mikroelem forrást jelentett illetve jelent az élesztő.saccharomyces.

És ezzel el is jutottunk a 2050-ről írott kis sorozatunknak a lényegéhez, mit is eszünk 2050-ben? Mai felfogás szerint előre törnek a rovar alapú táplálékok. Ugyan nem kóstoltam még rovar ételt, de úgy érzem, hogy a közönséges Saccharomyces cerevisiae élesztő inaktivált formájának beépítése mindennapi diétánkba feleslegessé teszi, de legalább is csökkenti a nagy rovaripari tervek jelentőségét

Hogyan is készül az inaktivált élesztő?

eleszto_pellett.jpg

Élesztő pellet

A sütőélesztő kontrollált higiéniai körülmények között nagy fermentorokban szaporodik. Szaporodásához állandó tápanyag ellátátottságra, főleg szénhidrát, cukor tekintetében gazdag anyagokra, nitrogén tartalmú kiegészítőkre, vitaminokra, ásványi sókra van szükség, de  felhasználható jól bármely tejipari hulladék, mint tejsavó is. A szaporodáshoz sok levegőre van szüksége, illetve keveréshez, hogy a szaporodó sejtek mindegyike hozzájusson a táplálékhoz, levegőhöz.

Az inaktiválás hővel történik, már 55 C-n inaktiválódik, de 70 C-n akár 2-3 perc alatt tökéletes a deaktiválódás.

Iparilag az élesztő tejet, mind az élő élesztő mind a már deaktivált élesztő esetében szűrik, koncentrálják. Az élő sütőipari célra szánt élesztőt fontolják, azaz préselik. Előírt szárazanyag tartalma 30 %.

A deaktivált élesztő esetében is megtörténik a koncentrálás, majd a kíméletes szárítás. A túl nagy hőmérsékleten történő szárítás már a tápanyag készlet degradálódását okozhatja.

Lehet otthon deaktivált élesztőt készíteni?

Igen. Élesztő vásárolhat nagyobb tételben, mit 0,5 kg-os, vagy 1 kg-os csomagolás. Én az élesztőt apró darabokra morzsoltam, majd kevés, 50 g porcukorral összedolgoztam egy kezelhető méretű fazékban..  Az élesztő az ozmózis törvényeinek engedve azonnal kezdett elfolyósodni.  Ezt segítettem elő azzal, hogy a „levesedő” élesztőt kíméletesen melegítettem folyamatos keverés közben. Rövid idő alatt a teljes élesztő mennyiség eléggé hígan folyó állagúvá vált. Hőmérővel ellenőrizve a hőmérsékletét az élesztőnek, 70 °C -nél megálltam, a hőforrást kikapcsoltam, s folyamatos keverés közben hagytam kihűlni.

A kiszárítást végeztem hagyományos szárítóban, ahol 5 óra alatt 40°C-n tökéletesen kiszáradt vékony rétegben. Ennél bonyolultabb ugyan, de tökéletesebb az élesztőpasztát fagyasztva szárítóban kezelni. A fagyasztva szárítók – szakmai nyelven: liofilizálás - használata a háztartásokban ugyan még nagyon nem általános, de rövidesen elérkezik az idő, amikor ugyanolyan általános lesz, mint ma az otthoni fagyasztó. Az élesztő kiszáradva nagyon hosszú ideig eltartható. Rögtön a kiszárítás után célszerű konyhai robotgépben porítani. Igazából 2 % körüli nedvességtartalomnál akár évtizedekig eláll. Ezt a nedvességtartalmat a liofilizáló használatával könnyen elérjük.

haplodiplobiontic.jpg

Life cycle of Saccharomyces cerevisiae: Haplodiplobiontic life cycle

Azon háztartások, ahol nagyobb mennyiségben keletkezik tejsavó, pl. házi túró, sajtkészítés kapcsán, képződik többlet cukor tartalmú lé, mint befőtt lé, régi lekvárok hígított szörpje, ott érdemes az 50 grammos bolti élesztőt otthon felszaporítani.

Morzsolt élesztő összehozható egy habverő robotgépben a tejsavóval, cukor tartalmú folyadékkal, némi liszttel. Folyamatos keverés mellett az élesztő rögtön szaporodni kezd, egészen addig, amig a cukorforrás el nem apad. Ekkor ez a magas élesztő tartalmú folyadék hőkezelhető és szárítható.

Szárazanyagának közel 50 %-a létfontosságú aminosav, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, a B-vitamin család szinte teljes vertikunát, számtalan létfontosságú nyomelemet. A B- vitamin egyes elemeiben oly gazdag, hogy 5 gramm inaktivált élesztő az egész napos szükségletünket fedezi. Így a vasat, mangánt, rezet, cinket, szelént, foszfort, kalciumot, krómot, jódot és magnéziumot, ráadásul olyan formában, hogy a szervezet azonnal hasznosítani tudja őket. Tartalmazza még a D-vitamin elő anyagát, biotint stb. Az élesztő fogyasztása nem élő formában, hanem úgy nevezett inaktivált minőségben ajánlott. Azaz, kelesztésre erjesztéshez már nem alkalmas. Az élő élesztő okozhat nem kívánatos puffadást, a mikrobiom kisebb megváltozását ritkább esetben.  Viszont precízen, szakszerűen inaktiválva, az élesztőt már kiküszöböli a készítő a nem kívánatos mellékhatást.

 Előnyös tulajdonságai :

Erősíti az immunrendszert.

Szabályozza a koleszterin szintet

Komplex B-vitamin tartalmánál fogva jótékony hatással van az idegrendszerre.

Segíti az emésztést valamint a máj működését és hozzájárul a méregtelenítéshez.

Javítja a bőr, haj minőségét, de jó hatással van az izmok fejlődésére.

 Krómtartalma segít csökkenti az inzulinigényt, mivel hatékonyabbá teszi az inzulin-felhasználást.

5 gramm inaktivált élesztő beltartalmi értékei. DV = napi ajánlott bevitel

fda-daily-value.png

How to understand the % Daily Value on the Nutrition Labels -Common Threads Cooking For Life -

 

Calories:         20

Protein:             3 grams

Zsír:                  0 grams

Szénhidrát:       2 grams

Cukor:              0 grams

Rost                                              4% of the DV

Riboflavin (vitamin B2):            246% of the DV

Niacin (vitamin B3):                 109% of the DV

Vitamin B6:                              212% of the DV

Folate (vitamin B9):                   59% of the DV

Vitamin B12:                           313% of the DV

Iron:                                            2% of the DV

Potassium:                                 2% of the DV

Mi is az az inaktivált élesztő ?

 

salad.jpg

Deactivated Yeast: What You Can Do With This So-Called Hippie Dust -sodelicious.recipes-

A táplálkozás céljaira felhasznált élesztő deaktivált formája a Saccharomyces cerevisiae élesztőnek. Ezt hívja a köznyelv sör vagy sütőélesztőnek. A háztartások általában 50 g körüli kis kicsomagolásban jutnak hozzá, a frissen vásárolt élesztő jó hűtőben tartva 2 hétig eláll. Aztán megbarnul, legtöbb esetben penészes lesz.

A deaktivált más szóval inaktivált élesztő elérhető tudatos táplálkozást hirdető szaküzletekben por vagy kis pellet formájában. Vízben, tejben jól feloldható, nem hajlamos csomósodásra. Színe sárgás, illata kellemes, az élő élesztőére egyáltalán nem hasonlító.

Felhasználása mint étel összetevő, fűszer, ízjavító. Mágikus összetevője a tejmentes, sajt-szerű vegán ételeknek, melyek egyre jobban kedveltté válnak. Az íze, aromája, nem egészen a cheddar sajtéra hajaz, vagy más jobb sajtéhoz csak részben hasonló. Nem, az inaktivált élesztőnek  egy csak rá jellemző, egyéni, de rendkívül kellemes sajtátságos aromája van—kicsit sajtra emlékeztető, kicsit mogyoróra hasonlító, egy kicsit a híres ötödik ízre, az umamira emlékeztet.

Az inaktív élesztő nagyon jól illik a hüvelyesekhez, különösen a babos ételekhez. Extra zamatot ad, növeli az íz mélységét. Egyszerűen szuper párosítás! Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, finom krémként pirítósra kenhető, ami egyben ízletes és egészséges.

Jellemzően a sütőipari termékekben a tápanyag összetételt javítja, iparilag csökkenthető vagy elhagyható általa a L-cysteine hydrochloride adalék.

Háztartási felhasználása

„A legegyszerűbb fogyasztása: bármilyen ételbe vagy joghurtba keverve!

Készételekre, salátákra szórjuk ízesítőként, keverhetjük turmixokba, gyümöcs-, zöldséglevekbe. Főtt és nyers ételekhez is tökéletes. Szimplán csak bele kell szórni valamibe vagy rá kell szórni valamire. Nagyon egyedi és sajtos ízhatás érhető el vele. Finom íze mellett roppant egészséges is ám. Tele van fehérjével, B-vitaminokkal, folsavval, magnéziummal és cinkkel”

Lencsefasírt

lencsefasirt.jpg

Hozzávalók a lencsefasírthoz 4 fő részére

1 löttyintésnyi étolaj

1 közepes nagyságú, felkockázott hagyma

3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma

1 közepes nagyságú sárgarépa reszelve

1/2 kaliforniai paprika vagy 1 egész kápia

5 darab aszalt paradicsom őrölve vagy apróra törve

1 mokkáskanál bors

1 kávéskanál bazsalikom, oregánó, kakukkfű, kömény keveréke

3 evőkanál inaktív étkezési élesztő

1 nagy evőkanál paradicsompüré

1.5 csésze főtt lencse

1 csésze őrölt mandula

só ízlés szerint (kóstolgassuk)

BBQ szósz (gluténmentes, vegán változat)

Elkészítés :

  1. Előző nap áztassuk be a lencsét, ha van időnk főzzük is meg. A beáztatott lencse hamar, 10 perc alatt megfő. Szűrjük és csepegtessük le.
  2. Az olajon pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsompürét is.
  3. Tegyük bele a szószba a lencsét, alaposan keverjük el. Kavarjuk és süssük néhány percig, majd adjuk hozzá az őrölt mandulát is, keverjük el alaposan. Ha nagyon sűrű és száraz a keverék adagoljunk hozzá apródonként kevés vizet, de tartsuk szem előtt, hogy sűrű, formázható maradjon a massza, hiszen úgy tudunk majd fasírtgolyókat formázni belőle.
  4. A masszát nagyvonalúan, botmixerrel turmixszoljuk egy kicsit, de csak annyira, hogy bőven maradjanak benne egész lencseszemek, véletlenül se legyen a massza homogén.
  5. Formáljunk golyókat, ízlés szerint kisebb vagy nagyobb fasírtokat, amelyeket helyezzünk olajozott sütőpapírral bélelt tepsire.
  6. Öntözzük meg a fasírtokat a BBQ szósszal.
  7. 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt sül meg, de ez függ a golyóbisok nagyságától.
  8. Nem kell aggódnunk, hogy a fasírtjaink sületlenek maradnak, hiszen minden, amit beletettünk már előre főzött vagy nyersen is ehető volt. Akkor tekinthető a legoptimálisabbnak, ha a BBQ szósz szépen rápirul.

A deaktivált élesztő használható szószok, levesek, húsleves, saláta öntetek, mártogatósok sűrítésére.

Otthoni sütéshez.

fonott-kalacs-szabi-pek.jpg

Legfinomabb kalácsreceptek: fonott, foszlós, sós és édes - válogatás - mindmegette - 

Olvasva a tészta nyújthatósági tulajdonságait javítja az inaktivált élesztő hozzáadása a liszthez, nyomban kipróbáltam a hatást. Kalácsot készítettem, amelynél a szokásos recepthez egy csapott evőkanál élesztő port adagoltam. A dagasztás és pihentetés után hihetetlen élményben volt részem. A kalács fonathoz készített hurkák elkészítése könnyű volt, a tészta anyag nem ugrott vissza. Kinyújtva egy adag tésztát, vékonyra tudtam nyújtani. Vagyis a tészta jól formázható. Egyéb tekintetben nem romlott a tészta kelési tulajdonsága, a sütési tulajdonságok nem lettek kedvezőtlenebbek. A kalács szépen feljött. S ami extra meglepetés volt, a kalács eltarthatósága a tészta élvezhetőségére nézve egy teljes nappal meghosszabbodott.

Az inaktivált élesztőről mesterkurzust lehetne, s talán kellene is tartani. Úgy vélem, nagy jövő előtt áll ezen konyhai kiegészítőnek a gyártása, felhasználása. Természetesen a takarmányozásban is lesz megújuló szerepe.

Érdekességképpen még megemlíteném az élesztővel kapcsolatban a Vegemite és Marmite termékeket. A Wikipédia megfogalmazásában :

A Vegemite (kiejtés [ˈvɛdʒɨmaɪt] kb. vedzsimájt) Ausztráliában igen népszerű, a mindennapi étkezés és szinte a nemzeti identitás részét képező „kennivaló” élelmiszer magas só- és glutaminsav-tartalommal. A receptet Cyril P. Callister Melbourne-ben dolgozta ki 1922-ben.

vegemite.jpg

 

marmite.jpg

A sörgyártásból visszamaradó, magas élesztőtartalmú cefréből autolízissel készül, só, különféle vitaminok és zöldségek hozzáadásával. Állati származékot nem tartalmaz, így vegetáriánusok is fogyaszthatják. Sokrétűen lehet felhasználni, de elsősorban a kenyérre, vajas kenyérre, vagy vajas pirítósra egész vékonyan felkenve fogyasztják. Íze erősen sós, umamis, kesernyés, pikáns, a glutaminsav miatt kissé a szójaszószra, vagy a szardellapasztára, illata kissé a barna sörre, vagy cefrére emlékeztet. Színe sötétbarna, állaga viszkózus, sűrűn krémes. Sárga címkés üvegben árulják.

Élesztő fogyasztásának mellékhatásai:

Ezen mellékhatások esetlegesek, nagyon ritkán fordulnak elő.

  1. Nem ajánlott nagyobb mennyiséget fogyasztani belőle egyszerre. Napi ajánlott mennyiség 3-4 gramm.
  2. Keveseknél Tyramine tartalma migrénes fejfájást indíthat el. Ritka mellékhatás.
  3. Arcpirulás, melynek oka egyeseknél, hogy az élesztő igen magas Niacin (B3-vitamin) tartalma, 10 grammja már a napi dózis több mint duplája. A kipirult arc párosulhat viszkető érzéssel. Rövid idő alatt múló panasz, legfeljebb 20 percig tart. Semmiféle további károsodást nem okoz.
  4. Nagyon keveseknél, IBD betegeknél, a már kifejlődött tűneteket esetleg erősítheti.

Tehát, bár elenyésző az esélye bármilyen fenti panaszoknak, érdemes az élesztő fogyasztást először kis dózisban elkezdeni.

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

________

Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?

If so, contact us!

Contact Food Engineers!

lecsomernok@gmail.com

A krumplinudli vállalkozás a Lecsómérnökök segítéségével prosperál!

Az Élelmiszermérnökök segítségével a cég a legjobb krumplinudlit készíti mindenki megelégedésére!

 
nudli.jpg

 

Történetem Kovács Béláról szól, aki nyugdíjas ember egy faluban valahol Dunántúlon. Béla nyugdíja kicsit kevés, ami nem teljesen az Ő hibája, de ez most nem ide tartozik, más történet.

Béla szeretné nyugdíját kicsit kiegészíteni, így erősen gondolkodott, hogy mihez is kezdjen? Szakmájára nézve Tartósítóipari mérnök, a jól felkészültek közé tartozott valaha, érti a szakma minden csínját-bínját.

Párja, Klárika egy nap, szokás szerint a reggeli előtt megkérdezi „ Te Béla, ma mi legyen ebédre?”

Béla rávágja, szinte öntudatlanul, hogy legyen krumplisnudli, prézlivel, némi gyümölcs szósszal. És lett!

Burgonya feljött a pincéből, a liszt lejött a padlás biztonságos moly mentes ládájából.

krumplinudli.jpg

Krumplinudli (Nosalty)

Recept :

60 dkg burgonya

2 db tojás

15 dkg rétesliszt (amennyit a krumpli felvesz)

1 csipet só

3 dkg vaj

2 dkg zsemlemorzsa       (Nosalty)

Burgonyát a kis kertben termelik meg, a tojást Kálmán szállítja hetente, rétesliszt van, s most a nudli nem prézlivel, mákkal lesz meghintve.

Elkészítés

A krumplit sós vízben puhára főzzük. Meghámozzuk és még langyos állapotban krumplinyomón átnyomjuk.

Megsózzuk, hozzáadjuk a tojásokat és annyi lisztet, hogy nem túl kemény, de már jól gyúrható tésztát kapjunk (a krumpli minősége határozza meg a liszt mennyiségét).

Deszkán centi vastag lapot nyújtunk belőle, amelyet 5 cm széles csíkokra vágunk.

A csíkokból centi vastag szeleteket, majd a szeleteket a tenyerünkkel a lisztes deszkán magunktól elgörgetjük, így keletkezik a nudliforma.

Forró, sós vízben kifőzzük (míg feljön a víz tetejére).   Nosalty recept

Mire mákkal meghintették, s éppen ültek volna asztalhoz, csengetnek. Ugyan nem ebédre jött, de Irénke, Klári barátnője szívesen leült velük nudlit enni. Étkezés csendben folyt, s hogy az étvágy se menjen el, a déli hírek is ki lett kapcsolva.

-No, hogy ízlik ?

- Hát, ez fantasztikus, így Irénke. Te Béla, ebből nagyon sokat el lehetne adni, mások is szívesen főznének egyszer-egyszer krumplisnudlit. Prézlivel, dióval, mákkal, levésbetétnek, akár darált hússal összerakva.

Hát így kezdődött

 schupfnudeln.jpg

Schupfnudeln

_________

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

________

Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?

If so, contact us!

Contact Food Engineers!

lecsomernok@gmail.com

________

 

Egy héten át jártam az ismerősöket, s próbáltam felmérni, hogy tényleg lenne-e igény a krumplinudlira?

Egy hét után Klárikával összegeztük a tapasztalatokat, Ő a fodrásznál, a boltban, s a számtalan barátnőnél érdeklődött.  Az eredmény?

Tekintve, hogy a falucska 3 ezer lelkes, az emberek harmada hetente 1-2 alkalommal szívesen enne ebédre, akár reggelire, vagy desszertként krumplinudlit, esetenként fejenként 20-25 dekás adagokat számolva, adódott, hogy legkevesebb 600 adag krumplinudli fogyna hetente, ami 20 dekánként számolva  heti 120 kg krumplinudlinak felel meg.

Nosza, Béla és Klárika kipróbálják magukat. A legközelebbi fogyasztói vásárra elkészítenek 100 adagot, amelyet egy nagy fazékban tárolnak. A nudli még meleg, illatos. Vittek ugyan magukkal papír tálkákat, de többen, együtt élve a környezet kíméléssel, hazaszaladtak edényért. Így 11 órára minden elfogyott, s még lett volna vevő bőven.

Béla és Klárika egy hét múlva már két fazéknyi krumplinudlit vitt ki a heti piacnapra, s már várták őket az asszonyok. Már jobban felszerelkeztek edényekkel a vásárlók, alig kellett elhasználni a papír alapú tálkákból.

Ezen a délelőttön már fél tizenegy órára minden elfogyott, s a kedves vásárló hölgyek bíztatták a nyugdíjas párt, hogy csak jöjjenek újra, a közeli lakótelepről is megindult az érdeklődés. Komoly üzletnek tűnt a dolog.

Eddig nagyon mérsékelt árat számoltak, hisz nem nyerészkedni akarnak. Így Béla kiszámolta a bekerülést, mi mennyibe került, hozzászámolva az elkészítés idejét nagyon méltányos órabért elszámolva maguknak. Béla még szerény profitra is gondolt, mert hát kapitalizmusban élünk.

A krumplinudlihoz vittek ki magukkal darált mákot, diót, sőt morzsát is, de azt külön árulták, nem kötötték a krumplinudlihoz ezek megvásárlását.

Ezen a második alkalommal,  már 150 adag nudlit adtak el, majdnem 10,000 forint tiszta nyereségük lett. Mellé még kasszíroztak további 10.000 forintot a 10 órányi munkájukért cserébe.

Mosolyogtak az eredményen, de hát nem meggazdagodni akartak, csupán kitölteni az egyhangú nyugdíjas napokat.

christian.jpg

Történetünkben eddig a napsugaras sorok.

Innentől kezdve megkezdték a felkészülést a nagyobb mennyiség készítésére. Egyelőre kölcsönöztek egy 300 literes fagyasztót, volt saját 45 literes rozsdamentes fazekuk. Kéz alatt vettek egy 30 literes dagasztógépet. Béla krumplira szerződést kötött Lacival, aki nagyban termeli a burgonyát, jó minőségben. Kérték Kálmánt, hogy már csak őket lássa el tojással.

Gizikével is tárgyalt Béla, aki a könyvelőjük lett.

Már nem unatkoztak, hisz minden napra akadt bőven munka. A szomszéd faluban is híre ment a krumplinudli készítésnek, s hívták Béláékat oda is árusítani.

Itt mondanám el azt régi kis anekdotát, amit még diákkoromban tanultam meg egy tanáromtól.

-Egy asztalos székeket készít. Barátja kérdezi, hogy mennyiben lenne egy szék?  3.000 forint.

Jó, akkor szeretnék rendelni 100 széket. Az tehát 300,000 forint, ugye?

Hát az bizony egy kicsit több, 600,000 forint lenne. 

- Hogy-hogy?

- Így a barát.

- Hát egy székhez még lopom az anyagot, de száz székhez már vennem kell.”

Nos, Béláék is így jártak. Mire Béla végigjárta a bürokrácia útvesztőjét, beszereztek engedélyeket, egyetértéseket, orvosoltak kifogásokat, megoldottak kreált problémákat, igen sokba került mindez.

Tehát a krumplinudli adagonkénti árát fel kellett emelni. Ez nem is okozott gondot, mert annyira szerény árat számoltak eddig, hogy a vevők néha több pénzt akartak otthagyni.

Klárika pedig csak főzött, gyúrt, csomagolt, berakta, kirakta a krumplinudlit a fagyasztóba, fagyasztóból, fogadta a benéző vásárlókat, miközben Béla piacozott, papírozott.

Hét végére nagyon elfáradtak, már egyáltalán nem okozott örömöt a munka. Igaz, eljutottak a heti 600 adagig, melyet megcéloztak néhány hónappal korábban.

Életük, konyhájuk teljesen átalakult. Már nem a maguk urai voltak, sodródtak a krumplinudli lendületével.

Egy nap Béla azzal jött haza, hogy a faluban évek óta üresen álló, bezárt éttermet ki kellene bérelni. Még ott vannak a főző alkalmatosságok, vesznek egy nagyobb dagasztó gépet, van ott még fagyasztó, hűtő alkalmatosság is.

Bővíteni kellene, Béla, mondja Klárika. S mivel a kapitalizmus jelszava a bővített újratermelés, ennek szellemében helyrehozatták a korábban bezárt éttermet, felvettek egy idős nénit segítségnek.

Mindez nekik 5 millió forintjukba került, s az idős néni, bár szerény bérrel beérte, mégis csak ki kell fizetni, a krumplinudli árát ismét jelentősen emelni kellett.

Még ezt is elnézte a bővülő vevőkör. Már heti 2.000 adagnál tartottak. Új burgonya, tojás, mák stb. beszállítót kértek fel.

S a költségek csak szaporodtak. Új szerződés a villanyosokkal, gázosokkal, karbantartásra, biztosításra. Emelkedtek a befizetendő tételek.

Azt vették észre, hogy a heti 2000 adag legyártásába, még ha emelték is az árat, ez már nem fér bele. Újra bővíteni kell.

Igen ám, de egy ponton a mennyiség minőségbe csap át. Már ekkora tétel eladásához, marketingeléséhez szükség lenne egy képzett szakemberre.

A fodrász Julika informatikus fia el is vállalta a dolgot. Igaz, nagy érvágás volt a gyerek kifizetése. Havi nettó 500,000-t kért, mondván, hogy ez egy szerény, baráti ár. Kért egy laptopot, jelentős hozzájárulást a kocsifutáshoz. Kiderült, hogy a nettó 500,000 forint kifizetésére havonta további 350 000 Ft közteher kifizetését jelenti az állam felé!

Jelentkezett az Önkormányzat is többféle befizetésre igényt tartva.

foodtruck.jpg

A munka ment rendesen, csak hát nem lehet minden héten árat emelni. Pedig arra lett volna szükség.

Így hát Béla és Klárika egy év után kénytelen volt bezárni. Összes megtakarításuk oda lett, s innentől kezdve életük leggonoszabb évének tekintették az elmúlt esztendőt. Soha többé krumplisnudlit nem készítettek.

Talán itt le is zárhatnám a történetet. Mert ez történt egy olyan időszakban, amikor az állam saját propagandája szerint támogatta az élelmiszer feldolgozó kisvállalkozókat.

Történt, hogy a szomszéd falúban Ede vérszemet kapott a krumplinudli sikere láttán. Az éttermet kibérelte, s úgy döntött, folytatja a krumplinudli gyártását. Természetesen Béláékkal nem konzultált, nem kérte fel őket a  tapasztalatok megosztására.

Ede nem hiába arra alapozott, hogy az állam által propagált élelmiszerfeldolgozó kisvállalkozó pályázati pénzekből némi ismeretségre alapozva jelentős összeget tud átvenni. Többféle pályázati pénz, adó csökkentés, kiegészítés, vissza  nem térítendő támogatás stb. formájában Ede kissé túl lőtt a célon. Mert akkora kapacitást építtetett ki, hogy már 5 kerekedő kartársra lett szüksége.

A megújult feldolgozó soron dolgozott 8 ember, aki harmadát keresték az 5 friss, informatikus fiatalnak.

Ede a támogatások ellenére fél év alatt tönkrement. Igaz, búnak ne adjuk fejünket, nem a magáéból költött. Vannak még új Bélák, új balekok, új pályázatok, sebaj!

Történetünk utóhatása az, hogy a környező településeken a családok megszokták, megszerették a krumplinudlit. Elkezdte gyártani egy  multi cég, amely csodák csodájára jól profitált. Többféle ízben, többféle mentességgel bocsájtotta piacra termékét. Az árat látva Béla bácsi és Klári  néni elszörnyedtek, de a magas ár ellenére fogyott a termék. Igaz, a multi cég műanyag csomagoló eszközt használt, eldugható (ha nincs szem előtt, akkor az nincs) csomagoló anyaggal.

Mi a tanulság?

Béla bácsi, mint vérbeli tartósító mérnök a Kertészeti Egyetem Tartósító Karának kiváló volt hallgatója nem érte be ennyivel.

Egy nap reggeli előtt szokás szerint elhangzott, hogy ma mit főzzek? Béla bácsi káposztás tésztára vágyott volna, Klári néni szívesen evett volna kis káposztás pogácsát.  De hát a pirított káposztát elkészíteni bebüdösíti a lakást, múltkor is elreszelte Béla bácsi a kezét.

-Te Klári, csináljunk egy fagyasztott pirított káposzta üzemet.

Klári néni kis híján fejbe csapta Béla bácsit, de Ő feltartotta ujját.

-Nem addig a Klárika. Most okosabbak leszünk, mindent előre elrendezünk. S tudod kik fognak segíteni?  Minap olvastam a Lecsómérnökök Gazdasági Blogján a lecsos.blog.hu  -n , hogy két volt végzős diákja az Egyetemnek, már nem annyira fiatalok, de éppen az Egyetem legvirágzóbb időszakában végeztek és később igazi gyakorlati munkával foglalkoztak, elvállalja induló kis vállalkozások közgazdasági és technológiai tanácsadását segítve a tulajdonosokat az úton. Biztos a siker!!!

 

party.jpg

 

Egy év múlva.

Béla bácsi és Klári néni boldog kis üzem tulajdonosok. Beváltak a Lecsómérnökök!

 

És mi lett Edével? Ő új pályázati lehetőséget talált, üvegházat üzemeltetett. Fél évig!!! Igaz, ő nem fordult a Lecsómérnökhöz.

_________

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

________

Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?

If so, contact us!

Contact Food Engineers!

lecsomernok@gmail.com

________

RIP 70 % ?!?

Father, mother, and family business, and the share transfer form on the table

download_image_1712395249445.png

 

We write in English at your request.

We arrived to a new era in Hungary. We have a problem. The great generation wants to retire. Father and Mother want to pulls out the share transfer form from the drawer. They want to handover the responsibility. But we have a problem. The corvinusonline.blog.hu wrote about if father and mother hand over the company to the next generation, only 3 companies out of 10 survive the first year after the company handover.

alesia.jpg

It means, 70% handed over companies are going to bankrupt by the end of the first year! Which is a lot! Let’s see the numbers! – KSH – Hungarian Statistics Agency, in Hungary there are 11 749 companies, and self-employed in field manufacture of food, beverages, and tobacco production. Let’s say 5 000 companies have a problem with the generation hand over. It means, 5 000 company owners sign the share transfer form. It means, after one year, out of this 5 000 companies only 1 500 companies - 3 500 companies went bankrupt. If this was the case, it would be seriously visible in GDP! This must be prevented!

Let’s be more specific!

Mother and father don’t want to hand over the responsibility. Mother and father want to secure the children’s, and grandchildren’s future! This is a little bit different questions, than they want to hand over the responsibility. But what the children, and grandchildren want? The answer is simple. Maybe they want to work for the company, maybe not. The children and the grandchildren want to have reasonable, spendable free net. monthly cash-flow.

This means, that the family has a challenge! A serious challenge! This question is the following:

How can I – as a company owner – acquire and integrate the knowledge what we need to achieve the right impact? Where can the knowledge come from? What knowledge do we even need in this position? A change of perspective may be needed?

As a Food Engineer M. Sc., for example, I can help by reviewing the company's operations, determining the real costs of production, looking at quality costs, etc., in order to we present with the team a good operational plan to the decision-makers.

Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?

If so, contact us!

lecsomernok@gmail.com

süti beállítások módosítása