Élelmiszermérnökök gondolatai a kajáról, pénzről, gazdaságról, minőségről, és még sok másról.

Lecsómérnökök gazdasági blogja

Lecsómérnökök gazdasági blogja

Szeresd meg a babot! - A bab kiváló élettani hatásokkal bír! -

Bujna Ferenc Élelmiszermérnök cikke a lecsón! - Úton a babnagyhatalommá válás felé!

2024. január 10. - lecsós

 

Ismerős a kedves kis gyermek dalocska ? Hallgassa csak meg.

És még tekintse csak meg az Égig érő paszulyról szóló magyar mesét.

És egy kevéssé mosolyra fakasztó adat. Hazánkban alig egy kg-nyi száraz babot fogyasztunk fejenként. Ez bizony nem sok, tekintve, hogy egy tápláló, egészséges, télinek mondott zöldség féléről van szó.

És a lencse? Bizony sokan csak egy évben egyszer fogyasztják, hogy sok legyen a pénzük. De pont azért nem lesz sok pénzük, mert egészségük látja kárát annak, hogy megfosztják magukat a száraz hüvelyesek élvezetétől.

Lássuk csak :

A lencse 12 jótékony hatása

  • Javítja a májfunkciót
  • Jót tesz a szemnek
  • Nyugtat
  • Magas folsav tartalma miatt terhesség esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása – a magzat fejlődését támogatja
  • Jó hatással van az anyagcserére, szuper étel székrekedésre
  • Segít stabilizálni a vérnyomást
  • Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát
  • Segíti a vércukorértékek kordában tartását
  • A változókor tüneteit csökkenti
  • Fokozza a férfiak termékenységét
  • Segíti a hajnövekedést
  • Támogatja a sebgyógyulást

És a száraz bab jótékony hatásai?

  • Vitamin és hasznos ásványi anyag forrás.
  • A bab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás. Ásványi anyagai közül pedig jelentős a molibdén, a vas, és a mangán tartalma.
  • Megelőzheti a daganatos betegségeket :
    • Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy a babban is megtalálható IP6 elnevezésű anyag játszik közre a rák megelőzésben. Most azonban felfedeztek még egy rákellenes összetevőt a hüvelyesekben, az IP5-öt, amely nemcsak gátolja a rákos sejtek növekedését, hanem a citotoxikus gyógyszerek hatását is növeli.
  • Színtől függően magas az antioxidáns tartalma.
  • Lassan emésztődik, hosszan teltség érzést okoz, így a túlsúly ellen is hatásos.
  • Magas rezveratrol tartalmú színes babok késleltetik az öregedést.
  • Szakszerű főzéssel megelőzhető a kellemetlen gázképződés.

Zöldbab

zoldbab1.jpg

Magas a fehérje- és rosttartalma, sokáig laktat - miért a bab az egyik legjobb fogyókúrás táplálék?
Botos Claudia  - 2020.május 17. -  /sobors.hu/

Már korán el lehet kis cserepekben vetni a zöldbabot, s a kifejlődött növénykét a külső időjárás jobbra fordultával lehet kiültetni. Ily módon évek óta a zöldborsót meg tudom előzni vagy egy időben takarítom be a zöldbabot és borsót. Mi évek óta cserélünk zöldbabot borsóra.

Valaha Kenyában zöldbabot konzerváló üzemben ténykedtem.

 A szó legszorosabb értelmében zöldbabról volt szó, hisz francia, belga, német. svájci stb. exportra ment a dobozba, üvegbe párhuzamosan berakott egyforma vastagságú ceruza bab. Addig csak a hazai sárga hüvelyű babot ismertük, s akkor jött egy teljesen új ízvilág.

Tudták, hogy a zöldbab kiváló 2. típusú cukorbetegséget blokkoló hatással bír?

S ha nincs zöldbab, ugyanezen célra szolgál a babhéj tea.

green_beans_2.jpg

Seasoned Green Beans (Julie Blanner)

 

A zöldbab kiváló köret, magában fogyasztva kitűnő diétás, rostban gazdag étel. Persze kis forró kókuszolajban meghempergetve még finomabb! Főzelék, leves alapanyag. Kicsit előfőzve, apróra vágott hagymával, picit sós, édeskés, ecetes lében pácolva remek saláta.

Nagy szemű saláta bab segítségével ínycsiklandó finomságú saláta készíthető.

Szinte fejedelmi étel a fejtett bableves. Vannak erre alkalmas bab fajták. Például a kereskedelmi forgalomban is kapható Borlotto bab mind kifejtőnek, mind száraz babnak kiváló.

Száraz babot termelni talán nem nehéz. Néhány négyzetméteren a kertben, semmi esetre nem az. Persze nagyüzemileg már több dologra oda kell figyelni, de aki manapság már belekóstolt a szója termesztésbe, a száraz babbal is elbírna.  Miért a feltételes mód???

Mert a kereskedelemben kapható babok és lencsék jó része import !!! Ha nem hiszik, csak járjanak utána!

Ezen blog írásnak nem titkolt célja az lenne, hogy kedvet csináljunk a hüvelyesek fogyasztásához.! Ahány bab annyi féle íz. Fehéret, feketét, tarkát, csak fogyaszd!

Igen, belátom, hogy a babot jól puhára főzni, hogy zamatos, ízletes, omlós legyen, de mégse repedt, nem könnyű. Áztatni kell. Már ez maga tudomány, hisz nem mindegy, hogy mennyire kemény az áztató vagy a főző víz. Aztán a főzésnél kiderül, hogy mégis csak egy-egy szem kemény maradt.

Hát persze, jó magyar szokás szerint összekeverték a tavaly előttit a tavalyival! S a bab keményítő tartalmának lassú átkristályosodása miatt különböző a főzési idő. Ez a felemásság is elveheti a kedvet a fogyasztástól.

Főzése nem jár bizonyos szag effektusok nélkül.

canned_beans.jpg

100 Great Ways to Use Canned Beans  /Hazel WheatonHazel Wheaton, Jan. 05, 2022/

 

De……. vegyen konzerv babot! A kereskedelem kínál számtalan import forrásból származó paradicsommal, sós lével, fűszerekkel ízesített bab konzervet.

Lássuk csak, egy net bejegyzés :

Negyedórás fehérbab-leves (20 perc alatt)

Amikor rátaláltam erre a receptre, őszintén nem hittem, hogy tényleg elkészül negyed órán belül - ...

Hozzávalók

- 1 evőkanál olívaolaj

- 1 darab vöröshagyma

- 6 gerezd fokhagyma

- 1.5 liter zöldségalaplé

- 3 darab paradicsom és egy doboz bab konzerv.

can1.png

Everything You Need to Know About Cooking the Best Canned Beans
All about our unsung pantry hero. /By Zoe Denenberg, August 31, 2021/

 

EGY JÓL ELKÉSZÍTETT GYÁRI BABKONZERVTŐL NEM FI...$...ASZ!!

 

Itt jegyeznék meg egy rendkívül fontos előnyt a konzervált szárazbabok előnyére. Tudvalevő, hogy a bab a köztudatban „fújós” étel. Azaz sokan panaszkodnak, hogy  kényelmetlen szeleket okoz. Nos, ez igaz, mert a szárazbab héjában olyan anyag található, amely emésztést gátló, akár kisebb rosszulléteket is okozhat. Ezért a babot kötelezően szükséges áztatni, az áztató vizet időnként cserélni, s a lényeg, hosszabban főzni, vagy kicsit magasabb hőmérsékleten rövidebb ideig.

Ezeknek a feltételeknek maximálisan eleget tesz a gyárilag feldolgozott bab. Főleg a főzés tekintetében, hisz a dobozba, esetleg üvegbe zárt bab olyan hőkezelést kap, amely legalább két évre megbízhatóan eltarthatóvá teszi a bezárt terméket.

Tehát a gyárilag konzervált bab már nem okozhat emésztőszervű kellemetlenségeket!

Az angol reggeli része a paradicsomos bab. A Fourteen’s Fall -nál járva  Kenyában a kiránduló indiai családok mind-mind paradicsomos babot piknikeztek. Laktat, jó ízű, még annyi gond sincs vele, mint egy szendvics elkészítésével.

Húspótló !!!! Fehérje tartalma a száraz babnak 21%. Imponálóan magas. Maga a főtt bab, kiválasztva az alkalmas fajtát húsként  fűszerezhető, többféle növényi adalékkal akár húspogácsa állítható elő.

A zöldbabot feldolgozó üzemben magam is kísérleteztem dobozos bab konzerv készítésével. Bab főzelék, klasszikus kicsit fokhagymás ízzel és két virslivel. Nagyon jól sikerült. Iszlám hitűeknek marha hús virslivel, indiaiaknak sertés virslivel. S amikor indiai főnökömnek véletlenül a marhás virslivel kísért babfőzeléket adtam ??!!

 

tahitotfalu.jpg

Magyarország, Szentendrei- sziget, Tahitótfalu - Pokol Csárda a Váci- rév mellett. Balra Lehőcz János, a későbbi mesterszakács. 1966 - Fortepan - 126166 -  

 

Lehetne országunk hüvelyes nagyhatalom!

Persze, ha belegondolok, hogy valaha a Debreceni Konzervgyár a zöldborsó feldolgozás Mekkája volt! Ma lítiumot feldolgozó üzemek vannak a jó borsó földek helyén. Mert alig várjuk, hogy megjelenjen az első zöldborsó. Zsenge sárgarépával, mellé téve néhány zsenge borsó hüvelyt is !!! Mennyei!

Miért is írok erről?

Mert babot termelő egység, kis üzem akadna. Nem is lehet veszteséges a termelés, hisz egy moderált termésátlag is veri a 2000 kg / ha mennyiséget. A búzáéval vetekedő bevétel, kitűnő elővetemény szántóföldi növényeknek. Még talán a bab feldolgozás is megoldható, hisz van/lesz pályázati pénz.

bean_beef_slow_cooked_chili.png

Bean & Beef Slow-Cooked Chili   - tasteofhome - 

 

De fogyasztó nélkül hiába való fáradozás a termelés, dobozolás.

Egy gyár számára eszményi a babkonzerv gyártása. S nem csak 420 grammos, azaz kis dobozba, de nagykonyhák részére akár 3-5 kg-os dobozban is. Ha belátnánk, hogy világhálón fellelhető százezernyi babos étel recept megihletné úgy a magyar háziasszonyokat, közétkeztetőket, hogy az évi egy kg szárazbab fogyasztást megdupláznák, akkor már érdemes gyárat alapítani.

Mondjuk, szemeljük ki a volt Szigetvári Konzervgyárat. Száraz, jól tárolható alapanyag. Az év minden napján gyártható, nincsenek problémák a szezonalitással. Mellette termelhető még lencse konzerv sós lében, némi csicseri borsó, esetleg mungó bab. Ha akad felesleg, az helyben csomagolható a hazai piacra, kiváltva az importot.

Fagyasztva szárító gépemen többféle babos készételt, mint bableves, babfőzelék, paradicsomos bab, szárítottam.

Ilyen formában nagyon hosszú ideig eltartható a termék, s kinyitva egy csomagolási egységet, akár kirándulás, sport elfoglaltság idején 10 perc alatt előáll a friss, illatos étel. Legtöbbször a csomagoló anyag szolgál edényként is, amiben a forró víz feloldja az ételt.

Ha 3 millió családban csupán havi 1 doboz szárazbab konzervet elfogyasztanának, akkor évente közel 40 millió doboz fogyna el.

Ekkora mennyiségű minőségi babkonzerv világszínvonalú legyártásához már nagyon komoly mérnöki csapat együttműködése szükséges!

A gyártás folyamán a Tartósítóipari mérnök munkája elengedhetetlen, továbbá a logisztikai szakmérnöki, folyamatmérnöki, minőségügyi mérnöki tudások bírnak kiemelkedő fontossággal, ez nem megkerülhető!

Népszerű női hetilapunk utolsó néhány példányát átolvasva nem találtam babos receptet. Viszont az interneten magyar és angol nyelven száznál is több recept elérhető.

Milyen szép munka lenne felkutatni az országban vagy akár külföldről beszerezni a sok féle létező bab magból minél több fajtát, s azokat felszaporítani, termesztésbe, gyártásba vonni. Hisz ez nem újdonság, még 40 éve is több tucat fajta volt termesztésben.

A mungó bab nagyon jó csíráztatva, s úgy konzerválva.

bab2.jpg

Sobors.hu

E cikkhez is és sok más közeli jövőben megjelenő írásunkhoz olvasgatok egy 1988-as kiadású összefoglaló munkát a tartósítás teljes vertikumához.

Nem szaporítanám tovább a szót, szeretnénk a száraz és nem száraz hüvelyesek fogyasztásához édesgetni a magyarokat.

Köszönöm a figyelmet.

Bujna Ferenc Tartósítóipari mérnök.

A bejegyzés trackback címe:

https://lecsos.blog.hu/api/trackback/id/tr9518298983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.119 2024.01.11. 22:08:14

"Főzése nem jár bizonyos szag effektusok nélkül."

Fogyasztása sem. :D

lecsós 2024.01.12. 14:21:11

@fkv.119: Látod, bement a kajütbe, és tessék. Már főzte is a babot. :)
A hagymás bab nagy király :) :)

www.youtube.com/watch?v=iQkjIG-V9Ds
30:45- nél kezdődik egy nagyon szép jelenet, amit nem lehet elégszer megnézni. :)

www.youtube.com/watch?v=SgAlcqrHD7Q
Ebben meg 5:32- nél kezdődik a legjobb jelenet, ami érdeklődésre tarthat számot :)

Ez sem rossz, amikor is... "lakmározának sós ringlit babbal....":
www.youtube.com/watch?v=bPA6kqwqZgI
süti beállítások módosítása