Élelmiszermérnökök gondolatai a kajáról, pénzről, gazdaságról, minőségről, és még sok másról.

Lecsómérnökök Gazdasági Blogja

Lecsómérnökök Gazdasági Blogja

Mindennapi kenyerünk - az élelmi rostok szerepe az egészséges táplálkozásban -

Bujna Ferenc Élelmiszermérnök cikke a lecsón! -

2024. október 24. - lecsós

A táplálkozással foglalkozó szakemberek legalább abban egyet értenek, hogy szervezetünknek, - jobban mondva bélrendszerünknek - rostra van szüksége a test egészséges működésének biztosítása érdekében. Ezek a rostok oldhatatlanok és oldhatóak, jobban mondva emészthetőek.

fibre.png

What is fibre? - British Nutrition Foundation - nutrition.org.uk - 

Vízoldható rostok:

A pektin, gumiarábikum, zab, inulin, oligofruktóz. Mivel zselésítő (gélképző) tulajdonsággal rendelkeznek, a víz mellett egyéb táplálékokat is megkötnek, lassítják, és egyben hatékonyabbá teszik az emésztést. Az ételek egy része ezért könnyebben juthat el a bélrendszer megfelelő helyére. /Wikipédia nyomán/

Vízben oldhatatlan rostok:

A cellulóz, szója-poliszacharid, egyes keményítők. A vizet ezek is megkötik, de mivel nem oldódnak fel benne, felduzzadnak, és segítenek a vastagbél adott szakaszának teljes kitöltésében, ezáltal a béltartalom hatékonyabb továbbjutásában, végső soron a gyakoribb és könnyebb székelésben is.

Miért is szükséges a rost bevitel?

Világszerte egyre gyakoribbá válnak azok a megbetegedések, amelyek kialakulásában szerepet játszanak a helytelen táplálkozási és életmódbeli tényezők. Több mint fél évszázada tudjuk, hogy az egészség megőrzésének alapvető feltétele a minőségi táplálkozás. A legfontosabb energiát adó tápanyagok a fehérjék, a zsírok, és a szénhidrátok, ám ezek a szervezet kiegyensúlyozott, harmonikus működéséhez mégsem jelentenek elegendő forrást. Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak még a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az élelmi rostok.

Egészségünk megtartása érdekében naponta mintegy 30 g növényi eredetű rostot (gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonaterméket) kell elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint a lakosság élelmi rost fogyasztása nem kielégítő, a javasolt mennyiség felét sem teszi ki.

broccoli.png

Top 20 high-fibre foods that will improve your gut health - Vegan Food & Living -

A szükséges rostmennyiséget gyümölcsökből és zöldségekből is nyerhetjük, de felfokozott, rohanó életvitelünk nem teszi mindig lehetővé a megfelelő táplálékhoz jutást. A szükséges rostokat ún. étrendi rostok bevitelével pótolhatjuk. Az étrendi rostok főként növényi eredetű oldható és oldhatatlan részekből állnak, amit a hasnyálmirigy és a vékonybél enzimrendszere sem képes megemészteni. Feldolgozásuk a vastagbél baktériumflóra fermentációjának eredménye.

Tehát emésztő traktusunk az a hely, ahol a táplálékból az éltető tápanyagok kivonódnak és felszívódnak, életet és jó egészséget biztosítva az egész szervezet számára. Bélrendszerünk másik feladata a salakanyagok maradéktalan eltávolítása. A rendszer károsodhat a rostszegény étrend, a zsíros húsok fogyasztása, valamint a táplálékkal bekerülő káros anyagok, és a mozgásszegény életmód hatására is.

Túl lassú perisztaltika következtében a salakanyagok visszamaradnak a belekben, és rothadásnak indulnak. Ha azonban a bélmozgás túl gyors, a felszívódás nem elégséges, és a bélen lévő ún. barátságos baktériumok sem tudnak növekedni. Az élelmi rostok segítenek a megfelelő bél perisztaltika fenntartásában.

A fenti gondolatokat megtalálja: - hazipatika.com - 

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

________

Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?

If so, contact us!

Contact Food Engineers!

lecsomernok@gmail.com

Néhány egészségügyi előnye a teljes értékű rost bevitelnek:

-csökkenti a vér koleszterin szintjét

-testsúlyunkat az ideális közelében tartja

-stabilizálja a vér glükóz szintjét

-csökkenti többek között a szívbetegségek, néhány daganat típus elsősorban a beleket érintőekről van szó, kockázatát.

-A már-már népbetegségnek számító IBS Irritábilis Bél Szindróma ellen hat a megfelelő mennyiségű rost

whole_wheat_bread.png

- Bread Machine Whole Wheat Bread - Tasty Oven - 

Egy kiváló rostforrás

A teljesőrlésű liszt a gabonaszem minden alkotó elemét (héj, korpa, csíra, aleuron

réteg és magbelső) tartalmazza. A frissen őrlés azért fontos, mert míg a gabonaszem egész állapotában megőrzi vitaminjait, életerejét, életképességét, amint eltörjük, vagy megőröljük, a tárolás során rövid időn belül oxidálódik,  elveszíti táplálkozás biológiai értékeit, íz és aroma anyagait.

A friss teljes őrlésű lisztek magasabb beltartalmi értékkel és magasabb alfa-amiláz enzimmel rendelkeznek. Ez az enzim a szénhidrátok lebontásában játszik fontos szerepet. Előfordul a gabonafélékben, a zöldségekben, a gyümölcsökben, és segíti a szénhidrátok lebontását a bélben. Fontos azt is megemlíteni, hogy ez az enzim is viszonylag gyorsan oxidálódik és lebomlik, ezért javasolt a teljes őrlésű liszteket az őrlést követően minél hamarabb felhasználni. Emellett az alfa-amiláz enzim segíthet a fogyásban is, mivel a szénhidrátok lebontása során keletkező glükóz felszívódásának lassításával csökkentheti az éhségérzetet.

A cukorbetegek diétájához kimondottan ajánlott a friss, teljes értékű lisztből készült péksütemények és ételek fogyasztása, mert a teljes őrlésű liszt elősegíti az egyenletes vércukorszint biztosítását, ellentétben a finomított liszttel, ami hirtelen emeli meg a vércukorszintet és az ugyan ilyen hirtelen vissza is esik. A köves malomban őrölt lisztek további hatalmas előnye, hogy a bennük megtalálható korpa befésülődik a bélbolyhokba, amihez hozzátapadnak a belső bélzsírok, melyek aztán korpával együtt távoznak. Ezáltal megszünteti a bélbolyhok letapadását és a bélrenyheséget. A bélbolyhok így be tudják tölteni eredeti funkciójukat és eredményesebb lesz a táplálék felszívódása, hasznosulása.

A csíra (amely szintén megtalálható a teljes őrlésű gabonaőrleményben) olyan speciális tulajdonságokkal rendelkező táplálékunk, mely serkenti a sejtek újraépítését (regenerálódását), ezáltal az egész szervezet regenerációját.

pekseg1970.png

Bródy Sándor utca 40., a Fővárosi Sütőipari Vállalat péksége 1970 - Fortepan, képszám: 199230 - Szalay Zoltán - 

Hogyan volt régen?

Gyermekkoromban (közel 70 éves vagyok) a budapesti KÖZÉRT- ben barna, félbarna (ez később történt)  és fehér kenyereket lehetett kapni. A barna, félbarna kenyér 3 Ft / kg, míg a fehér kenyér 3.6 Ft / kg áron kellette magát.

A fenti árban kifejeződik, hogy a kicsit jobb életkörülmények magukkal hozták a  fehér kenyér, fehér liszt, kalács fogyasztását . Hasonló volt a helyzet a cukorfogyasztással, a rendszeres mindennapi, akár többszöri húsfogyasztással.

És ezek az új szokások nem az egészség megőrzését szolgálják.

Évezredeken keresztül, kezdve a két kő között apróra tört gabonaszemmel a kifinomult megmunkálású malomkövekig az emberek főleg teljes kiőrlésű lisztből sütötték mindennapi pék árujukat. A modern malmi műveletek során eltávolításra kerül a korpa, csíra, amelyeket nem kellene nélkülöznie a szervezetünknek.

A lisztek rosttartalmára vonatkozó adatok kissé ugyan szórnak, de átlagolva a számokat:

  • Teljes kiőrlésű liszt rosttartalma 15 %
  • Fehér liszt rosttartalma: 3 %
  • Teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér rosttartalma: 7 g / 100 g
  • Fehér kenyér rosttartalma: 2,7 g / 100 g

Szerencsés körülmény, hogy egyre többen térnek át a teljes kiőrlésű gabona neműek fogyasztására. De még mindig messze nem elegen. Őket visszatartja az olvasott vagy hallott információ, miszerint a búzaszem héja vegyszerrel fuzárium toxinnal szennyezett.

Valóban. A fuzárium gomba ellen nem permetezett búza pelyvalevelein, toklászán megjelenhetnek a fuzárium gomba telepei, amelyek több féle egészséget károsító toxint termelnek.

buza.jpeg

Búza - Wikipedia - 

A pelyvalevelek és toklász eltávolításával a gomba nagy része eltávolításra kerül.

De hát azért permetezik a gabonát, hogy a gomba lehetőleg meg se jelenjen. Egy mai modern fuzárium ellenes kezelést a tervezett betakarítás előtt legalább 30-35 nappal kell elvégezni, mert ennyit ír elő az élelmezésügyi várakozási idő. Egy kiválasztott, népszerű szer hektáros dózisa 0,9 – 1,5 l / ha között van. Hatóanyag tartalma 260 g / liter, amely a maximális dózis esetében 390 g / ha vegyszerterhelést jelent. Ezen mennyiség) megoszlik 1-1.2 millió / ha búza növény között, s mivel felszívódó szerről van szó, a permetezett növényben eloszlik. Igaz, a csúcs irányába vándorolva főképpen. Az alkalmazott vegyszer molekula tömege nagy, hisz bonyolult, sok atomból áll molekuláról van szó, tehát az egy növénykére, egy kalászkára jutó vegyszer mennyisége nagyon kevés. Valószínűleg egy cigaretta elszívása vagy annak füstjének belélegzése több káros vegyszert juttat a szervezetbe, mint egy karéj teljes kiőrlésű búzából sütött kenyér elfogyasztása.

Valószínűleg a fentiek ellenére megfelelő szakemberek ragaszkodnak ahhoz, hogy a búzaszemet koptatni kell. Eltávolítani a korpát. Ők ugyanakkor (körkérdést tettem fel e körben) nem tudják, hogy mennyi is az a vegyszer maradék, amely 35 nap élelmezésügyi várakozás letelte után a szem felületén lehetséges. Némelyike a fenti szakembereknek szintén szenvedhet a rost hiányos táplálkozás miatti betegségek valamelyikében.

Ezen fórumon tenném fel további boncolgatás elkerülésével a kérdést, hogy akkor mi a valós megoldás.

Igen, a bio búza!!! Termelünk belőle eleget?

Malmosok elmondják, hogy raktári kártevők ellen a szemeket piretroidokkal kezelik, amelyek valóban a csupasz gabonaszem felületére jutnak. Azokat tényleg célszerű lekoptatni. De valóban nincs más módszer a gabona védelmére, mint egy vegyszeres kezelés????

Sajnos a fenti „vitában” nincs megbízható kutatási eredmény.

gizella-gozmalom-.jpg

Gizella Gőzmalom 1880 - Budapest, IX. kerület - egykor.hu - 

Az bizonyos, hogy napi 200 g teljes kiőrlésű búzából sütött kenyér elfogyasztásával napi rost igényünk fele teljesülne. Ugyanennyi fehér kenyér elfogyasztása csak a hatodát fedezné a napi rost igénynek.

Jó, mondja a polgár, akkor majd eszünk több gyümölcsöt, zöldséget. De hát nem eszünk!!! Különben is ezek rost tartalma alig több mint 10-12 g / egy kg nyers gyümölcs, zöldség.

Maradna tehát a tablettával való rost bevitel. Magyar polgáraink zöme már így is reggelente étrend kiegészítő tabletták regimentjét veszi be. Ehhez még hozzá lehet adni a korpa tablettát, amelyet a fehér lisztté őrlésnél távolítottak el.

Nem csodálkoznék, ha némely étrend kiegészítőkre vonatkozó reklámokat híven követő fogyasztó kijelenti a napi adag bevétele után, hogy köszöni, már reggelizett.

Jelen cikket az a gondolat is motiválta, hogy lehetőség van hazai gyártású gépi vagy kézi hajtású kis malom megvásárlására, amely malmocska a teljes kiőrlésű maglisztek teljes választékát képes előállítani. A cég gyárt kézi pelyhesítőt is.

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

________

Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?

If so, contact us!

Contact Food Engineers!

lecsomernok@gmail.com

 

Új recept, új szakács! 2050, kiváló élet, kiváló oktatás!

Élelmiszergazdasági sci-fi sorozatunk folytatódik itt a Lecsómérnökök Gazdasági Blogján!

feneketlen_to_1.jpg

Feneketlen-tó, Budapest - szallas.hu - 

Jencivel tehát a Feneketlen-tó mellett találtunk egy kényelmes padot. Letelepedtünk. Kellemesen langyos lett az idő, látszólag nyoma sincs a klímaválságnak. Bár mondja Jenci, hogy ne tévesszen meg ez a kellemes állapot, de tény, hogy az erőltetett légköri szén-dioxid-mentesítés már mintha éreztetné hatását.

Jenci nagyokat nyel, hisz várhatóan nagyon fontos dolgokról akar beszélni. Hát hagyom.

-Feri bá! Mi mindketten élelmiszermérnökök vagyunk, ismerjük a kertészet és feldolgozás csínját-bínját. De hogy mi most itt ülhetünk és kellemes körülmények között beszélgethetünk, körülöttünk nem feszült és zaklatott emberek járnak- kelnek az bizony sok-sok szerencsés véletlennek köszönhető.

Sokadszor mondanám, így csak érintem, hogy mindaz, amit most megélhetünk, az annak köszönhető, hogy legelőször Magyarországon elege lett a mesterséges Intelligenciáknak, - inkább független intelligenciáknak - a folyó állami intézésekből. Önszerveződött egy Független Intelligencia, amely első lépésben átvette a politikusi munkákat.

parliament_building_budapest.jpg

Convergence Programme of Hungary 2022- 2026  - April 2022 - 

Belföldi és a nemzetközi kapcsolatok normalizálása, gazdasági, pénzügyi, erkölcsi normáknak megfelelően. Már napok alatt jelentősen javult a  hangulat, ismét értelmét látta nagyon sok ember az alkotásnak, munkának. Már hosszú ideje világos lett, - mintegy világossá tették maguk a politikusok -, hogy szinte minden tekintetben alkalmatlanok falvak, régiók, az ország vezetésére. Természetesen kárvallottak százezrei, mármint a leváltottak méltatlankodtak, de hivataluk megszűnt.  Bankszámláik, húzósabb ingatlanjaik zárolásra kerültek, s egy bizonyos múltbéli tevékenységüket értékelő hasznossági kulcs alapján lett aktiválva valamennyi ebből.

Valljuk meg, az ember képtelen minden tekintetben megfelelni a jó vezető követelményeinek. Így lettünk megalkotva.

Pillanatok alatt megszülettek tervek a mezőgazdaság, az élelmiszer feldolgozás fellendítésére. Lett bőven munkaerő a kertészet és feldolgozás számára. Honnan? Hát százezernyi politikus, külföldről hazatérő emberek, a bürokráciából felszabaduló intelligens emberek, jó kedvvel dolgozó idősebbek alkotják a szükséges többlet munkaerőt.

Nagyon lényeges változtatás történt, a Független Intelligencia (FI) azaz az Állam és az egyének közösen működtetik a kis, közepes, nagy vállalatokat valós személyekkel. Megszűnt az a kényszer, hogy bővíteni kell, fokozni a termelést stb. Megszűnt úgymond a kapitalizmus. A meglévőt kell karban tartani. Minden erőforrást a környezetünk visszaállítására kell fordítani. Kitisztítani a földet, vizet, levegőt az oda nem való anyagoktól, vegyületektől. Erdősíteni, talajt regenerálni, az állatvilágot a rovaroktól kezdve a jegesmedvéig rehabilitálni. Ez nem profit orientált munka, ez a mai napig a legfontosabb kényszer!

00024061.jpg

Capitalism will kill us all - Fossil fuel companies are destroying the planet – not saving it.
By Adrienne Buller - The New Statesman -

Van idős gondozás, kiváló oktatás. Mindenkire szükség van, mindenki ért valamihez!

Azt kell figyelembe venni, hogy igazi havária helyzet alakult ki, szinte már csak döcögött a Föld működése. Azonnal megindultak a már meglévő, de elfektetett tervek megvalósulása. Ezrével működnek szerte a világban különféle elveket megvalósító széndioxid elnyelők, üzemanyaggá átalakító berendezések. Nagy hatásfokú napelemekre alapozva megindult a komoly elektromos áram termelés. Megindult a befogott széndioxid eltemetése a föld alá, de mára a nyaranta bőséges napfényforrás a széndioxidból, hasonlóan a klorofilihoz, cukorszerű anyagot állított elő. Ez az anyag alapanyaga lett folyékony tüzelőanyag előállításának, amely a téli energia igény kielégítésébe segít be.

Természetesen működnek folyamatosan kisebb, nagyobb szélerőművek, biogáz üzemek, sőt kis teljesítményű atomerőművek is. Ezek helyi, kisebb közösségek, mint falvak, üzemek energia igényét hivatottak ellátni.

Az ország mezőgazdasági hasznosítására bizonytalan területein napelem telepek létesültek. A napelem táblák árnyékában szintén kertészeti kultúrák tenyésznek.

the_future_of_food.png

The future Alternative pathways to 2050 - FAO -

Gőzerővel beindult a mezőgazdasági talajok rehabilitációja. Ma már minden kisgyerek fújja, hogy a jó talaj, a mulcs, árnyékolás a kertészeti termelés alapja. Hatalmas területen mulcs anyagot termelünk, leginkább egy lucernafajta vált be. Régi/új növények termelése folyik. Ismét népszerű a köles, a cirok, mint gabonanövények. Minden alkalmas épületben kertészeti kultúrák tenyésznek intenzív körülmények között.

Ami épület alkalmasnak mutatkozott, hogy átalakítás után zöldségtermelő kombinátokká alakuljanak, ott nagyon korszerű saláta, retek, burgonya stb. termelés folyik egész évben. Például olyan korszerű paprika, paradicsom termelő házak létesültek, ahol akár 10-40 kg /m2 paradicsom terem. Ezek pincéiben gomba vagy haltermelés valósult meg.

 

A FI-k a lehető legcélszerűbben látják el a termelőegységeket információval, inputanyagokkal, munkaerővel. Például az én okostelefonomra is bármikor érkezhet egy felhívás, hogy menjek a Móricz Zsigmond körtérre, mert ott az egyik termelő házban átmeneti munkaerőhiány alakult ki.

-És szívesen mész?

-Naná! Nagyon változatos munkanapunk van, itt is, ott is megbecsült mérnöki munkát tudunk végezni, vagy csak szakmunkát, de tudjuk, hogy szükség van rá. És a munkánk meg van becsülve. Az alapjövedelmünkön kívüli munkáért, vagy kiemelkedő produktumért bónusz jár, amin utazni, szórakozni tudunk, úgymond kis luxust tudunk vásárolni.

És minden iparágban ez történik, bár én jobbára a kertészet termelés, feldolgozás terén vagyok foglalkoztatva.

Életünk alapja az egészségmegőrző étkezés lett. Szinte személyre szabva tudjuk, hogy genetikai adottságainknak megfelelően milyen mikroelemekre, fehérje típusokra, szénhidrátokra, zsírokra van szükségünk.

-Feri bá, a maguk korában tömegek ettek egyre gyengébb adottságú zöldséget, gyümölcsöt, egyáltalán bármit! Kimerülő, agyonhajszolt talajokból kicsikart táplálék. Brr….

-Hát étkeztem néhányszor az elmúlt napokban, nem találkoztam ehetetlen dolgokkal! Jó volt minden, s megfelelt a 2024-es ízlésemnek!

urban-_peri_urban.png

Urban and Peri-Urban Agriculture Sourcebook from Production to Food Systems -FAO-

-S egészen bizonyos, hogy megkapta a napi minimum 30 g rostot, ásványi sókat, vitaminokat! Nem is sejtik az emberek, - jobban mondva nem sejtették -, mert már iskolai tananyag teljes körű gasztronómiai ismeretek elsajátítása. Például 1 kg alma teljes rost tartalma csupán 13 gramm. Még a magas rost tartalmúnak vélt fejes káposzta is csak 10 grammot tartalmaz kilónként. Tehát egyáltalán nem könnyű a 30 g rostot elfogyasztani! Tehát egy-egy hamburgerbe csomagolt 1-2 dekányi hagyma, uborka karika csak megtéveszti az étkezőt.

-Ti hogy álltok Jenci, a fehérje fogyasztással? Mi 2024-ben egyre több fehérjét fogyasztunk, mert már naponta eszik az emberek zöme húst vagy húskészítményt, sok sajtot, eszünk, s hát a kenyér sem éppen fehérje mentes.

Egy tudományos koma felvetette, hogy a túlzott fehérje fogyasztás, tehát a napi cca. 50 g feletti bevitel fölött a fehérje kiürül a szervezetből részben lebomolva. S ez okozhat egyeseknél, vagy elindíthat allergiás tűneteket.

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

________

Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?

If so, contact us!

Contact Food Engineers!

lecsomernok@gmail.com

-Hogy álltok a parlagfűvel?

-Nos, megértük, s majd maguk is megérik Feri bá, hogy nélkülözhetetlen eleme a takarmányozásnak. Egy koma észrevette még a nagyon száraz 2024-es évben, hogy teljesen csupaszra száradt tarlókon a parlagfű zöldellt. Persze nem hagyták felmagzani, s folyamatosan legeltették vagy kaszálták.

Millió féle megoldást találtunk az elmúlt években a táplálkozás javítására. Egyre jobbak a talaj minőségek, egyre tisztábbak a vizek, a levegő.

Az étkezés alapja a közösségi étkezés! Mert így a legenergiatakarékosabb az élelem készítése. S még morális haszna is van a rendszeres közös étkezéseknek. Millió féle konyha létezik, mint magyaros, indiai, mediterrán, paleo, stb.

A 2024 év egyik szomorú epizódja volt az Európát elérő ciklon. Rengeteg víz terhelte a folyókat, amely lassan kifolyt az országból, miközben két hónapig valódi aszály sújtotta az országot. Nagyon közel volt az ország ahhoz, - de ezt épp Ön Feri bácsi fogja megtudni az éven-, hogy sok-sok termékből ellátási zavarok keletkezzenek. A víz csak folyt  pusztítva, miközben a következő években ismét fenyeget az aszály. Sajnos, politikusaik nem tértek észhez, mert víztározók, hasznosítható árterek helyet tovább épültek a sportlétesítmények, mert az Olimpiára kell készülni.

-És meg lett az Olimpia?

Hát, Feri bá, nem szabadna megmondanom,  a jövőből semmit, de ezt elárulom, nem lett Olimpia. Az Intelligenciák elhalasztották néhány évvel, azzal, hogy a Föld helyzete olyan kritikus lett, hogy minden erőforrást a Föld állapotának helyreállítására kellett fordítani. 2052-ben viszont újra indulnak az események, ha az időjárás normalizálódik.

-És akkor tiltva van minden sport?

Jaj, dehogy! Mindenki sportolhat, az iskolákban magas színvonalú testnevelési oktatás folyik. Láthatta már, hogy emberek futnak, gyalogolnak, kerékpároznak. Szinte jó néven veszik az Intelligenciák, ha sportolnak az emberek. Még az idősek is. Mert a jó táplálkozás, sportos életmód, a kultúra magas fokú művelése kívánatos.

-Bocs, hogy közbevágtam. Mi van az időnként leeső szuper vizekkel?

A Duna, Tisza és még több folyónk mentén, szinte párhuzamos mederként óriási víztározók épülnek és épültek. Mivel a külföldi turisztikai célpontok látogatása korlátozott, a megépülő tározók környezetében vízi paradicsomok létesülnek. Fák, parkok, víz, sportolási lehetőség, remek táplálkozás.

-Mi is van a külföldi utakkal? Visszatérünk a kádári idők korlátozásaihoz?

-Részben. De 2028-ra olyan zsúfolttá váltak a népszerű városok, természeti szépségek, hogy a legtöbb ország, város kénytelen volt korlátozásokat életbe léptetni a helyi lakosság érdekében. A hazai turizmus csodálatosan fellendült, s a 2028-ra szinte beton medencévé alakuló Balaton már-már pocsolya lett.

A halak ívó helyei eltűntek, számtalan kellemetlen invazív faj lepte el a Balatont. Képzelje csak el, hogy már egyre gyakoribb lett az alligátorteknős, bizonyos medúza fajok.

honti_mark_mta_bme.png

Őszintén a Balatonról - A Balaton és más nagy tavaink éghajlatváltozás idején

És ezt hogyan oldottátok meg a Balaton ártalmatlanítását az invazív fajoktól?

-Hát vicces kínai módszerrel. Még öregapám mesélte, hogy állítólag Pekingben elszaporodtak a verebek. A lakosság úgy szabadult meg tőlük, hogy nem engedték őket leszállni, folyamatosan zaklatták őket. De hát ez csak legenda. A valóságban a Balaton mellett egy éven át folyt kézi halászat, horgászat  többféle módszerrel. A kívánatos halakat átmenetileg, hisz csak rövid időről volt szó, áttelepítették a Velencei-tóba, a nem kívánatos élőlényektől pedig megszabadultunk. Körülményes és drága eljárás volt, de mára a Balatonban a valahai hazai halak, puhatestűek élnek. Egyre több ismét sa nádas part, ahol vannak ívóhelyek, madaraknak fészkelő helyei a nádasokban. De ez csak egy  példa arra, hogy az Intelligenciák segítségével a környezetünket hogyan hozzuk ismét rendbe.

Nőnek a valódi erdők. S vannak bőven erdőnek ugyan nem nevezhető, de hasznos ipari fa ültetvények.

Ahogy üldögélünk, Jencivel a Feneketlen-tó kényelmes padján egy szimpatikus fiatal pár közelít hozzánk. Háncsból készült oldaltáskájukból kis kerámia tárgyakat kínálnak. Jenci azonnal vesz egy fél tucat késnyelet.

A nyelek ízlésesek, kemény, fényes anyagúak. Kérdezem Jencit, hogy minek kell ez?

Hát, Feri bá, rohamléptékben váltjuk le a műanyag tárgyakat. Létezik néhány kés típus, s ha a kerámia nyele eltörik, elkopik, akkor pótoljuk.

Nagyon sokan foglalkoznak praktikus kis pótló alkatrészek, tárgyak 3D készítésével. A fiatalok egy országos céghez tartoznak, amelynek fele részben az Intelligenciák a tulajdonosai, ahogy minden más businessben is.

Sok száz kis műhelyben vállalnak fel emberek meghatározott alkatrészek gyártását. Mindig van munkájuk, hisz mi semmit nem dobunk ki. És ami jelentős változás, megszűnt a nyomasztó kínai áruk jelenléte. Azzal, hogy minden háztartási, ipari gép eszköz hosszú ideig működőképes a folytonos kopó alkatrészek cseréjével drasztikusan csökken a hulladék mennyisége, s rengeteg munkaerő, alapanyag szabadul fel a klíma és talajregeneráló programok részére.

Nem elfogadható, hogy többé-kevésbé hasznos, de semmiképpen nem helyben gyártható kínai műanyag játékok, használati tárgyak 1-2 éven belül a szemétben, rosszabb esetben a vizekben kötnek ki.

right_to_repair.png

Right to repair: Making repair easier and more appealing to consumers - European Parliament -

-Te Jenci, oly sokszor emlegeted, hogy az iskolákban milyen hatékony biológiai, gasztronómiai ismeret sajátítanak el. Hogyan kapcsolódik a biológia, kémia oktatása össze a gasztronómiai és egészségügyi ismeretekkel. Hogyan tudnánk ezt bizonyosan megtudni. Voltak próbálkozások a 2020 előtti években, hogy például a fizika minden szintű oktatásában a megújuló energetika tárgyköréből lettek feladatok megalkotva.

Pl. számold ki, hogy egy 50 m sugarú 3 lapátos szélgenerátor 5 m/s szélben mekkora energiát tud elméletileg termelni?

-Mi sem egyszerűbb, Feri bá, megszólítunk erre sétáló iskolásokat.

És valóban, rövidesen feltűnik egy 14 év körüli fiatal. Megszólítom.

- Üdvözlöm, fiatalember. Idegenből érkeztem, s érdeklődnék, hová jár iskolába, mit tanulnak? Ne vegye tolakodásnak, s akár el is mehet válaszadás nélkül.

-Kedves bácsi. Örömmel válaszolok minden kérdésére. Amúgy a Bocskai úti Általános Iskolában fizika tagozatra járok. Hallgatom a kérdéseit.

-Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire vagy tájékozott a táplálkozásban? Tudod-e, hogy mit eszel, hogyan maradhatsz egészséges? Például tudod-e hogy miért fontos savanyú káposztát fogyasztani?

--Mi sem könnyebb kedves bácsi. Ezt már az alsó tagozatban megismertük, gyakorlati foglalkozásként magunk is készítettünk. A savanyú káposzta, ez egy kitűnő probiotikum tejsavbaktérium tartalmánál fogva.

A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek élő baktériumokat tartalmaznak, és általában a normál emberi bélflóra helyreállítását célozzák különböző betegségekben vagy antibiotikumkezelés után.”

A savanyú káposzta pedig éppen a Lactobacillus reuteri baktériumot tartalmazza, aminek kifejezetten előnyös szerepe van a száj kedvező mikroflórájának kialakításában, de rendszeres fogyasztása idős korúaknál a demencia megelőzésében nélkülözhetetlen. A fermentált ételek egyben probiotikumok is, hisz a vastagbélben elősegítik a bélflóra táplálását.

fermented_food.png

7 Must-Eat Fermented Foods for a Healthy Gut - EatingWell - 

-Hát ez kitűnő. Sokkal több, mint amire számítottam! Nos, még egy utolsó kérdés.

Hogyan érhető el egy étel sótartalmának csökkentése úgy, hogy az étel nem válik sótalan ízűvé?

- Hm, esetleg a nátrium-glutamátra tetszik gondolni? Az umami, az ötödik íz éppen a sós íz hatást domborítja, így valóban kevesebb konyhasó is elegendő.

-Kedves fiatal ember, köszönöm a válaszokat, Ön visszaadta a hitemet az oktatásban.

Rövidesen egy középiskolás kinézetű leány tűnik fel. Jól öltözött, viselete nem kirívó. Haja kis kontyba fésülve. Szemmel láthatóan vár valakire.

-Ifjú hölgy, állok fel a padról és illendően a szemébe nézek. Bocsásson meg az alkalmatlankodásért. Távoli, idegen helyről jövök. Az a hír járja, hogy e korban a diákok a legmagasabb szintű egészségtudatos oktatásban részesülnek. Meg tudna győzni a híresztelés igazáról?

-Kedves Uram. Várom a barátomat, de amig megérkezik, bizonnyal tudunk beszélgetni.-Rendben. Hová  tetszik iskolába járni?

-Ó nem messze, itt a sarkon a Margit Gimnázium matematika szakjára járok.

-Nos, én inkább a felől érdeklődnék, hogy tanulnak-e az iskolában valamit az egészséges életmódról?

Ó, természetesen! Az oktatás egyik fő törekvése, hogy tanuljunk meg egészségesen élni, megtanuljuk a bennünk élő mikrobák szerepét, élelmi anyagjaink hasznosságát, esetleg káros voltát.

-Ma milyen tudományban részesültek?

-Hát érdekes kísérletet végeztünk a direkt termő szőlők levével. Frissen préselt direkt termő vörös szőlő levét cseppentettük itatós papírra, s figyeltük a szétfutó rózsaszínes köröket.

- Azt mondja, köröket? Nem csak egy kört?

- Nem bizony! A direkt termő szőlőlé kettős körgyűrű alakban fut szét. Az ilyen szőlő levéből készült borban mindig előfordul metil-alkohol. De már jön a barátom, mennem kell.

grapes.png

Why Does Grape Juice Make Me Feel Better? - MedicineNet - 

- Köszönöm az okos szavakat, kiabálom utána.

- Hát, Feri bá, látja, nem a levegőbe beszélek. Az egészségtudatos étkezés, egészségünk megőrzése egyéni és közügy. De még egy beszélgetésre van mód. Közeledik a Kertészeti Egyetem Tartósítóipari Karáról két jó ismerősöm. Még őket kérdezzük meg, hogy éppen milyen tudományos munkát végeznek az Egyetemen.

- Sziasztok, Erika és János. Hadd zavarjalak benneteket néhány percre. Itt mellettem ez az úr a múltból érkezett ide, s kissé hitetlen a mi időnk oktatási rendszerét, oktatás minőségét illetően. Oka van rá, hisz a kor, ahonnan érkezett, nem a nagy felfedezések kora volt.

-Csak nem a húszas évekből jött? Hát ez mulatságos, ahogy tanultuk gazdaságtanból, olyan személyek vezették az országot, akik nem egészen értettek hozzá, ami a dolguk lett volna és ezt finoman mondjuk.

-És most jobb a helyzet az Intelligenciákkal?

-Össze sem hasonlítható! Békében élünk, bőségben, van feladatunk, tudunk szórakozni ezerféle úton, módon. Személyi szabadságunkban nem gátolnak egészen addig, amig nem hágjuk át pl. a tízparancsolat szabályait. Például a „Ne lopj!” betartása sem sikerült a politikusoknak, bármely oldalhoz tartoztak. Igazából mi nem is értjük, hogy van az, hogy jobb oldal, bal oldal. Nem egy ország, közösség érdekeit tartották szem előtt? Nem egy irányba haladtak? Néhány korabeli Híradó filmet, beszédet meghallgattunk, s csak ámultunk, hogy mennyi butaságot, füllentést hordtak össze. Tényleg igaz, hogy füllentenie egy országos vezetőnek bocsánatos bűn?

-Hm, mit mondjak. Talán nem tudták, mi a különbség az igazmondás, és füllentés között.

Szeretnélek megkérni Titeket, hogy beszéljetek pár szót tanulmányaitokról. Miből tervezitek írni a diplomamunkátokat? Az Intelligenciák nem akadékoskodnak a kutatásaitokban?

-A válasz nagyon egyszerű. Ha sikerül olyan kutatási anyagot találnunk, amely minden tekintetben hasznos, újszerű, akkor miénk a pálya. Én például az emberi mikrobiom kutatásával foglalkozom. Kutatom az egyének allergiás tünetei és az elfogyasztott táplálék viszonyát.

Már tudomásom szerint 2024-ben Önök is ismerték az agy-bél viszonyát. Nos, azóta előbbre jutottunk, s Jenő úr (Jenci) a legjobb tudója annak, hogy a különféle baktérium törzsek hogyan befolyásolják a hangulatot, a betegségeket.

Mit is fogyasszunk egy vizsga előtt, hogy a legjobb tudásunkat tudjuk elővenni, mit fogyasszunk egy kajak túra előtt és alatt, mit, ha csak jól akarjuk magunkat érezni.

Barátom, Béla pedig a fagyasztva szárítás /liofilizálás/ és vákuumszárítás technológiai hasznát veti össze. Megalkotott egy olyan rostban gazdag, könnyen emészthető mag-csíra keveréket, amelyek lisztje javítja az étrendi rostok mennyiségét a napi táplálkozásban. A többiek is igen gyakorlati, és hasznos gyakorlati ismeretekkel vannak elfoglalva.

-Köszönöm a segítségeteket.

- Aztán csak okosan múltbéli Úr! Nem lesz könnyű dolga annak, aki a helyes jövőt építi!

dorine-allali.jpg

Dorine Allali - Unsplash - 

- Feri bá! Menjünk, igyunk meg egy jó, egészséges sört! Aztán majd folytatom a jelen bemutatását.

Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?

Ha így van, írj nekünk!

Írj az Élelmiszermérnököknek!

lecsomernok@gmail.com 

________

Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?

If so, contact us!

Contact Food Engineers!

lecsomernok@gmail.com

süti beállítások módosítása