Élelmiszermérnökök gondolatai a kajáról, pénzről, gazdaságról, minőségről, és még sok másról.

Lecsómérnökök gazdasági blogja

Lecsómérnökök gazdasági blogja

A vicces kis PHP alapú adatbázis visszanyal

2017. május 15. - lecsós



Olyan dologról fogok énekelni, amiről nem lehet eleget beszélni, ez pedig nem más, mint hogy mennyi is az a bizonyos munkabérköltség,


Megénekeltem már ezt a problémakört egy másik bejegyzésemben, amikor is ennek a játéknak egy másik aspektusát vettem górcső alá. Íme, a link a bejegyzéshez:


Most nézzünk bele egy kis termelő egység magánéletébe, ahol egy vicces kis PHP alkalmazást, és perifériát állítottak hadrendbe. 

A cucc feladata elméletileg az, hogy segítse a cégműködést, történetesen erre a cuccra bízták a cég melósainak munkaidő elszámolását. A Játék a következőképpen működik: Ha a melós 8.00-kor kezd, akkor a rendszer maximum 3 perccel előtte engedi lehúzni a kártyát, semmivel sem előbb. Ha a munkás pontban délután 5-ig dolgozik, akkor szintúgy maximum 3 perccel később engedi lehúzni a kártyát a rendszer semmivel sem később. Mindezt teszi azért, mert az előre, az arra a hétre elfogadott munkaidőterv így lett a heti rendszerbe foglalva.


Na, már most ez azt is jeleni, hogy a cég nem fizet egy másodperccel sem többet, mint ami az előre beírt munkaidő tervben van, mert így a könyvelő meg a távol lévő főnök dolga roppant egyszerűvé vált. A cég távolról programozható ezzel a játékkal, és csak nézni kell a bankszámlát. Eddig szépen ment ez a játék, nem volt vele gond.


Pár hónapja megcsörrent a telefonom.


Egy régi cimbora hívott, hogy nagy gáz van, mert egyszerre tíz nagyon jó embere akar lelépni, és kezd megroppanni a gyártás, tenni kellene valamit. Kénytelen voltam autóba ülni, és elmentem hozzá, egy kicsit körülnézni.


Nézem a „csekkoló cuccot”, és kérdezem, hogy ez meg mi, mert régen kártyás órája volt. Azt mondja, hogy ez az új kártyás munkaidő elszámoló cucc, ami úgy működik, hogy gépen összerakja a heti munkaidő tervet a rendszerben, ezért a munkásnak semmi más dolga nincs, csak munkakezdés előtt maximum 3 perccel lehúzni a kártyáját, és bemenni dolgozni.


Itt kezdett nagyon furcsává válni a történet. Mondtam neki, hogy oké, nézzünk meg egy bérlapot, hogy akkor hogyan is néz ki egy munkabér kifizetés. Nézem, 3 hónapra visszamenőleg a játékot, és azt látom, hogy nem volt sehol egy perc „túlperc” sem, nem hogy túlóra.


A következő párbeszéd zajlott le:


- Miért kell 45 éves korodra elfelejteni azt, ami 35 évesen evidens volt?

(Nézett rám, és nem értette)

- Új bunda kell anyunak, vagy kenyérre kell a lóvé? Vagy mi van?

- Mondjad, mi a bajod, ne sértegess, mert kezdek megharagudni.

- Kezdesz beleőrülni a játékba, szerintem jobban kellene koncentrálnod a hobbidra, vagy más szép dolgokra.

- Most elmondom, miért fogsz tönkremenni pillanatok alatt, mert éhesebb lettél valami miatt. Lehet,   hogy sok filmet néztél a gazdagokról, nem tudom.

- Tönkre fogsz menni 7 napon belül, mert ha 10 ember offol, és nem tudsz gyártani, ezért szállítani sem fogsz tudni időre.

- Nem, biztos nem, csak idő kell.

- Ezt elbuktad, időd nincs.

- Mennyiért gyártottál egy végterméket 3 hónapja egy adott műszakban?

 - Azt nem tudom, meg kell nézni a könyvelést.

- Tényleg? nem mondod!

- Akkor mi alapján adogatsz árajánlatot?

- Azt a kollegina csinálja, a rendszer számolja neki.

- Szuper, és eddig minden szép volt a cash-flowban?

- Persze, ezzel nincs gond.

- Dehogynem, 7 napon belül tönkremész, mert nem tudsz gyártani, és nem vagy tisztában azzal sem, hogyan működsz.

- Nézzük, miért van tele a törpje tíz emberednek. Mióta beszerezted ezt az új „csekklós cuccot” egy másodpercnyi túlórát nem fizetsz, mivel ezt mutatják munkabér elszámolások. Ez azt jelenti, hogyha hajtás van, és bent vannak mondjuk az üzemben húszan, és üt a gong, és lelépnek kilencen, a maradék tizenegy ember szívni fog, ha van meg kemény munka, mivel el kell végezniük húsz ember munkáját.


- Dupla terhelés, szimpla bér. Te meg ülsz az irodában, és lesed a monitorod, hogy minden szép, mert a rendszer szépen mutatja azt, amit betápláltál neki. Így is működtök. Akinek el kell mennie gongütéskor, elmegy, de az élet nem ilyen egyszerű, és most a fagyi nagyon keményen nyal vissza. Élelmiszeripari üzemed van 2017-ben, és nem 1909-ben.

-A pumpa emelkedik az emberekben, és három hónap után szépen megunták, és pá-pá-t akarnak inteni neked érted ugye?


Csak félig értem.


- A következőt tedd. Ha nem ezt teszed, nem fogsz tanulni az esetből semmit, és két hét múlva keményebb történettel állunk majd szemben.


- Kapcsold ki a számítógéped, felejtsd el a céges rendszert, mert nem tudod, mit miért csinálsz. A „becsekkoló cuccot” leszereljük most azonnal, ha nem teszed meg, én fogom „leszerelni”, azt nem kellene megvárni.


 - Átállunk a jelenléti ívre reggeltől, és visszaállunk arra a történetre, ahogy 1998-ban csináltuk, amikor kézzel számfejtettünk, most is ezt fogjuk tenni. Reggel állománygyűlést tartasz, ahol bejelented, hogy a hónap elejétől emeled a nettó bért 20 %- al, a hónap elejétől. Minden megkezdett negyedórát fizetsz, és fizeted a túlórát, ahogy azt kell, ahogy nem oly régen.

- Megkérdezed, mindenkitől, egytől egyig, hogy mi bánja a lelkét, szépen felírod, és elmondod, hogy javaslatokat vársz, amit megfontolsz, és lépsz.  


- Kicsit drágább lesz az integritás megőrzése, de talán túléled.

- Itt leszek melletted az elkövetkezendő két hétben, és szépen kielemezzük, hogy miért buktál majdnem bele
Túlélte. Hálás, Már érti miért. Lesz még szó erről a játékról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lecsos.blog.hu/api/trackback/id/tr8013532105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása