Magyarország, 1989 - Fortepan. hu - Urbán András - képszám: 89415 -
Valamikor elhatároztuk Zsebők kollégával, hogy nem írunk politikai tartalmú cikkeket. Nehogy támadás érje blogunkat, sőt minket.
Ajaj, ez így máris politika.
Sebaj! Mert mégis csak kell, hogy hasson a politika a táplálkozásunkra.
A valaha volt legolcsóbb étel, a lecsó ma már szinte elérhetetlen árban van!
Nos, a fenti tétel csak áltudomány vagy mégis csak van benne valami, azt hiszem, hogy sok hazai politikus hagyja, hogy az ország lakosai kénytelenek legyenek megfelelő anyagi eszközök híján a fényevéshez fordulni.
Valaha hazánk élelmiszer termelő nagy hatalom volt. Ja, ez nem elég. Mesterségesen alacsonyan tartott árakon vagy valós árakon, de az élelmiszer nagyjából elérhető volt mindenki számára. Mit, elérhető, minőségi is volt.
S ez nem babonás hit, mert azok, akik már 1989 előtt is éltek s emlékeik vannak a magyar élelmiszer termelés milyenségéről, sőt maguk is termelők voltak a háztájiban,zömében vallják, hogy az a kor európai színvonalához mérten is kiváló volt.
A Konzervgyárak sokaságát, Hűtőházakat, Hús üzemeket kis és nagy üzemek képviselték. S honnan vették az alapanyagot ? Hát nem az éterből.
A kiskertek százezrei vagy milliónyi ontotta a zöldségféléket. Kiváló nemesítésű főleg hazai, de akár külföldi magok biztosították, hogy a zöldség meg is teremjen. Ezt szigorú követelményeknek eleget tevő vetőmagvak is lehetővé tették. A háztájiban megtermelt zöldség felvásárlását akár az utolsó szemig a csodálatos világ találmány, hungaricum, a felvásárlási rendszer biztosította. ÁFÉSZEK, Szövetkezetek, TÉESZ-ek versengtek a kistermelők árujáért. A kiadott vetőmagvak és minőségi követelmények biztosították a termést. A háztájiban végül is olcsó munkaerő dolgozott. No, azért nem voltak kizsákmányolva a kistermelők, hisz az őszi elszámolások alkalmával mosolygó arcok és a megvásárolt kocsik, bútorok, befizetések bizonyították, hogy megtalálták számításukat.
Hősök tere, Budapest - Grassalkovich (Marx Károly) út sarok, ÁFÉSZ Dominó Áruház. - Év:1970
Képszám: 208964- Fortepan.hu -
S a gyárak sem jártak rosszul. A kül, és belkereskedelmi vállalkozások pedig biztosították a közös erőfeszítések haszonná való átalakulását. Belföldön, ha szükséges volt, a késztermékek állami szubvencióban részesültek, s mindez anélkül, hogy bele akart volna rokkanni az Állam. És nem dicsekedett ezzel lépten nyomon.
Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?
Ha így van, írj nekünk!
Írj az Élelmiszermérnököknek!
lecsomernok@gmail.com
________
Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?
If so, contact us!
Contact Food Engineers!
lecsomernok@gmail.com
Lakóhelyem hova tartozása kapcsán jó ismerője voltam a Csermajori sajt iskolának. Hogy ne csak szóval, tettel bizonyíts, a tanműhely olyan kitűnőségeket árusított, mint a Pálpusztai, Ilmici, Óvári, Lajta stb. sajtok. Ontotta a Répcelaki Sajtgyár a sokféle igen jó ízű kockasajtot. Nem 140 grammos 8 cikkelyes lityi-fittyi kiszerelésben, de 200 grammos, 6 cikkelyes csomagolásban. Volt mit harapni a sajton.
A felvágottak igen jó ízűek, a sonka csodás.
Tejbár, Debrecen, 1974 - Fortepan.hu - Képszám: 109745 -
Például a megszűnt Porpáczy iskola kertészeket képezett. Akik aztán biztosították a nagyüzemekben és otthoni körülmények között is a jóféle zöldségek tömegét. Például Hegykőn, Fertőhomokon ősszel a házak előtt hegyekben állt a burgonya, hagyma, sárgarépa stb. várva az átvételt.
Ma ezeket importáljuk jórészt. No nem azért, amiért az olajban gazdag sivatagi királyságok élelmiszert importálnak, mert alkalmatlan az éghajlatuk. Nem, nálunk azért mert állítólag nincs elég dolgos kéz ? Hová is lettek ? No, erre válaszolni már politika lenne.
Néha felüti fejét egy-egy elhatározás, hogy vissza, kezdjük elölről. Itt a Tavasz, kezdjünk palántát készíteni. Nosza, vegyünk magot.
S eme cikk az ezt követő csalódás miatt születik. A magok nem vagy rosszul kelnek. Kérdések a szomszédhoz, a távol élő nászasszonyhoz, Budapest környéki ismerősökhöz. Nálatok ?
Nálunk is. Nem kel ez, nem kel az, vagy ha kikel, akkor elcsünik a kis növény.
Jó, ha már így alakult vegyünk palántát. Tudják, hogy ma mennyibe kerül egy mezítlábas, egyszerű paprika, paradicsom palánta ? Hát persze, hogy tudják. 400 forinttól a csillagos égig. !!!
Ezt nem szeretném kommentálni, mert ez az ár magáért beszél. S mindez az utcán át kínált palántáért. Hivatalos gazda boltokban ez akár 1000 forint vagy még több.
Magyarország, Budapest XIV. Budapest Nemzetközi Vásár,1970 - Fortepan.hu - Képszám: 109699 -
Nos, Drága a vetőmag, ami sokszor nem tökéletes. Nagyon drága a vegyszer, a lombtrágya, a zsákos marhatrágya, és minden, ami szükséges. Még a szerszámok is, bár erre szakosodott nagyáruházunkban nem kaptunk jó minőségű ásót. Minek is ? Majd a multi élelmiszeresek ásnak helyetted. Azaz ásatnak a lengyel, olasz, német termelőkkel. Nem is szólva a még egzotikusabb helyeken megtermő paprikáról, paradicsomról, uborkáról.
Néha eltűnődök, hogy 70 évesen a szerencsések közé tartozom. Még emlékszem a ZÖLDÉRT-nél kapható, a kiskertekben saját fogyasztásara és eladásra megtermelt lédús, piros paradicsom mennyei ízére. És más zöldségekkel is így vagyok.
Mára a paradicsom egy pulton sokáig tartandó bogyóvá degradálódott. Kemény, rágós, leginkább íztelen. Bizonnyal nem kelti fel a fiatal generáció érdeklődését. Valaha hazai paradicsom, százezer vagonnyi mennyiségben került a gyárakba. Az ezekből készült sűrítmény olyan jó volt, hogy nagyon sokan kiskanállal ették a „nyers” pürét.
Gazdag ízvilágot adott az uborka, alig volt olyan háztartás, ahol nyáron ne kovászoltak volna. Ma is kapható ugyan kovászolni való uborka a multikban, de 1000 forint feletti áron kilónként. Hát ennél valóban olcsóbb a gyógyszertári probiotikum.
Majd minden feldolgozott, sőt agyon dolgozott élelmiszerünk magán viseli a hazai kapitalizmus lába nyomát. Fő szempont a profitábilitás. Minden egyéb alárendelt szerepet játszik.
Legyen minden gazdaságos, még gazdaságosabb, leggazdaságosabb. Ha másképpen nem megy, helyettesítsük a pektint valami mással. Sőt, a gyümölcs is helyettesíthető a jamból.
Életünk egyik legmeghatározóbb anyaga az élelmiszer. Vendégség, piknik, bármiféle megmozdulás, leülés, fogadás stb. mindig együtt jár valamiféle étkezéssel. Még az elitéltet is megtisztelik egy Utolsó Vacsorával.
Ahogy a kitűnő versben a Carmina Burana gyűjteményből, a” Mig kocsmában jól időzünk” című versben, s megzenésített változatában :
Iszik pénzes, iszik dolgos
Iszik csuhás, iszik zsoldos,
Iszik szolga, iszik dajka,
Iszik tolvaj, iszik szajha,
iszik emez, iszik amaz,
Iszik derék, iszik pimasz
Iszik szőke, iszik barna,
Iszik tudós, iszik balga
a vers folytatódik, mely a bor dicséretéről szól.
De egy mai Villon hozzáfogna az étkezés dícséretéhez:
Eszik Orbán, evett Torgyán
Eszik ügyvéd, Eszik ügyfél
Enne nyugger, de neki úgy kell.
Talán azzal senki nem akar vitatkozni, hogy az elfogyasztott táplálékunk erősen kihat egészségi állapotunkra. Ha az minőségi. De, azok, akik önhibájukon kívül nem tudnak most 1000 forintot adni egy kígyó uborkáért, kénytelenek maradni a szénhidrátban gazdag táplálék mellett. S ha ez egészségügyi gondokhoz vezet hosszú távon, marad az orvosi rendelőkben való üldögélés, a gyógyszerek sokasága. Ez utóbbi aztán további gondokhoz vezet. Csak ismeretségi körökben, akár a magunk gyógyszeres szekrényét átnézve is, kiderül, hogy a megvásárolt gyógyszerek jó része nem kerül felhasználásra. Mert nem minden gyógyszer válik be. S akkor új kerül felírásra.
Ráadásul az Állam sem nézi jó szemmel a kövérséget. Lásd például térd protézis beültetés.
Fő politikusok arra bíztatnak, hogy „ FOGYASSZUNK”. Mert a haza fényre derül! Azaz az ÁFA úgy kell, mint egy falat kenyér. Vajon, kedves olvasó, ha jól lakott már, akár egészségesen, akár nem úgy, kíván-e még többet enni? Fogyasszunk? Importot? Kevéssé ellenőrzött minőséget?
Egy másik hang azt kérdi sokaktól. Te kövér vagy! Fogyassz. Azaz fogyj le.
??????????????????????
A falutól eltávolodó sokak egészségéről államilag szabályozott élelmiszergazdaság lenne hivatott gondoskodni. Ha van ilyen, bizonnyal nem állhat a helyzet magaslatán.
Fontosabb jó minőségben táplálkozni, egészségesen élni, gazdag és szegény egyaránt, mint a szuverenitás szó jelentésén rágódni. Ennek köze van a szuvidáláshoz? (ez egy főzési technika) kérdezhetnék.
Magyarország, 1977 - Fortepan.hu - Urbán András -1977 - Képszám: 89416 -
Egy ismerősöm azt kérdezte, hogy tudnék-e szólni, hogy az egymással versengő politikusok beszéljenek arról, hogy 2026 áprilisa után hogyan is lesz az ellátás? Kérte, hogy szóljak.
Kinek is?
Talán akad olyan Önök között, akinek van válasza.
Köszönöm figyelmüket.
Hogy ne csak szóval, de tettel is bizonyítsak, kimegyek a kertbe, mert arat az őszibarack tafrina. Muszáj permeteznem, ha szeretnék barackot kóstolni.
Minden jót kívánok.
Élelmiszermérnöki tudásra lenne szüksége a cégednek, pl. terméktervezés, gyártás, minőségügy, költségek, vagy az exporttervezés terén?
Ha így van, írj nekünk!
Írj az Élelmiszermérnököknek!
lecsomernok@gmail.com
________
Does your company need food engineering expertise in areas such as product design, production, quality, costs or export planning?
If so, contact us!
Contact Food Engineers!
lecsomernok@gmail.com