Élelmiszermérnökök gondolatai a kajáról, pénzről, gazdaságról, minőségről, és még sok másról.

Lecsómérnökök gazdasági blogja

Lecsómérnökök gazdasági blogja

Nosztalgiázás a múltról, vettük, és jókat ettünk jó alapanyagokból! (VI. / X.)

Bujna Ferenc élelmiszermérnök rovata a lecsón!

2021. október 02. - lecsós

csemege.jpg

A mai emlékezés kicsit rendhagyó a korábbiakhoz képest. Csapongó lesz, felvillanás szerű élményeket, gondolatokat írnék le. Lesznek, akik igazat adnak magukban, lesznek akik nem.

Nos, az élelmiszer árak, lévén az élelmiszerek zömében kötött árasak voltak, hosszú időn át nem emelkedtek. Aztán a hetvenes évek közepétől az árak lassan megindultak felfelé, ahogy a jövedelmek is.

Ebből az időből származik a két édes viccecske :

- Csókolom, néni, mennyibe kerül az egy forintos csokoládé ?

- 1 forint tízbe, aranyoskám !

Nos erre az áremelésre reagált a köznép, miszerint WC papírt csak annak adnak el, aki igazolja, hogy evett is !

Pedig a hetvenes években érezhetően javult az élelmiszer ellátás, választékban és nem utolsó sorban minőségben.

fortepan_136914_1979.jpg

1979, árak 

Az évtizedig 40 filléres kifli vagy zsemle, esetleg foszlós kalács kiváló minőségnek örvendett. A kifli tényleg felcsavart volt, ropogós csücskökkel. ( a legtöbben ezt szerettük ) A kiflit le lehetett csavarni, nem amolyan „egybe öntött valami volt ).

A zsemlének ropogós héja volt, belül igazán egyenletes bélzettel, s az alján látható volt a kézzel való aláhajtásnak a nyomai. És a ritkábban kapható császár zsemle !!!! És volt mákos, diós, pozsonyi kifli, rongyos kifli, lekváros bukta, lekváros táska. És micsoda lekvár volt benne !!! Hitler szalonna !

Tudják mi a Hitler szalonna ?

250px-gyumolcs-iz_hitlerszalonna.jpg

Sok-sok alma, körte, szilva, esetleg némi meggy, cseresznye hosszú órákon keresztül főzve, azaz sűrítve, némi pektin hozzáadásával 10 kg-os faládákba öntve zsírpapír alábéleléssel. Emlékszem, hogy mindig izgalommal tapogattam, mint a Fertődi Konzervüzem vezetője másnap reggel, hogy megszilárdult-e, vágható állagú-e ?

A Sütőipar nagy mennyiségben igényelte ezt az igazán nem művi lekvárt, melyben tényleg benne volt a gyümölcs, hisz a hosszas sűrítés során több mint a felére zsugorodott a térfogat. Eme kiváló, sötét lilás színű terméket lehetett kimérve is kapni, mint valami felvágott rúdból metszették le a Közért eladók a 10-20 dekás darabot és csomagolták zsírpapírba, Nem műanyagba !

Egyetemista koromban egy nyáron nagyon kedves barátnőmmel egy-két napig a Thököly úti Kenyérgyárban ténykedtünk. Én a kemencék mellett, amely hagyományos kemence volt, elő, és utó sütő résszel. A hivatalosan kötelező tízórai szünet előtt egy órával a dolgozók kiválasztottak néhány kilós kenyér tésztát és a belsejébe csomagoltak szalonnát, császár szalonnát, debrecenit stb. Tíz órára a jól időzített kenyerek aztán feltárták átsült tartalmukat, s a bélzettel együtt vérré vált. Mi pedig csak néhány napig bírtuk a nagyon nehéz munkát.

Egyszer kicsit sértődötten olvastam a romlott májú cikket, hogy a kenyérgyári kenyér nem hogy sületlen, közszóval szalonnás, de zsák darabok, sőt egészen képtelen dolgok voltak benne. A két kilós kenyér pedig (mert ilyen is volt) csak alig másfél kilót nyomott.

Ezt mai fejjel is visszautasítom, mert ott voltam, s láttam, hogy majd minden darabot ellenőriztek. Nem is szólva arról, hogy nem csak kenyér esetében, de az élelmiszer ipar minden ágazatában szigorú szabványok szerint ellenőriztek a laborok.

fortepan_84653_1976.jpg

1976 

Persze, voltak azért kis műhelyek is, amelyek valami különlegességgel rukkoltak ki. Így a Kőbányai Zalka tér közelében működő Neumann pékség pacsnija. Nincs francia, aki büszkébb lehetne a bagettjére, mint én a mai napig a sütő szakma ezen csodájára. Sok-sok évvel később Debrecenben találkoztam ismét a pacsnival. Azóta, mivel másutt nem láttam, megtanultam sütni.

Hadd említsem meg még, a ma már sajnos, korszerűtlennek számító Lúdlábat, Rigó Jancsit, Eszterházy és Dobos tortákat vagy éppen a Tátra csúcsot. Nagyon néhány képviselőit a hazai cukrászatnak.

De hát mindig voltak és lesznek olyan személyek, akik minden szőrszálon csomók százait vélik felfedezni. Mint egy barátom, aki megvallotta, hogy neki mindegy, hogy milyen rendszer volt és van, ő mindig ellenzéki. Azaz szeretnek utólag is kritizálni egyesek.

Kicsit lépnék tovább. Katonaság.

Mint ismeretes, „kötelező” volt. Két éves, és az én katona időmben az elő felvételiseknek 11 hónapos szolgálat. Bennem és a legtöbbekben nem hagyott kitörölhetetlen nyomot a feltálalt reggeli, ebéd, vacsora. Jól láthatóan a laktanya ebédlőjében ki volt hirdetve a 10 napos előre jelzés, a „változtatás jogát a vezetőség fenntartja” lábjegyzet nélkül. Hús mindennap volt és bőség. Havonta egy alkalommal rám is sor került a konyhai kisegítő munkára, így hát láttam azt a bőséget, sőt inkább pazarlást, ami az étel mennyiségét illette. A minőség ?? Hát állítólag a nagy tömegben együtt fövő babgulyás a legjobb.

Egy kiábrándító dolog jut eszembe, amikor a Mikulás csomag energia, fehérje, szénhidrát stb. Tartalmát pontosan felvezették a menü lapra. Mert hát még arra is adtak, hogy ne csak a valóságban, de papíron is jól étkezzünk. De azért ez a bürokrácia a mikulás csomaggal azért durva volt. Azóta is ez jut eszembe minden év december 6.-án.

Itt találkoztam először az Állami Konzervipar bőséges választékával. Egyszer megpróbáltuk összeszámolni, hányféle is (nem a tehén) a kapott készétel konzerv, biztos, hogy 20- nál tovább jutottunk.

Bab, lencse, lecsó, pörköltök, rakott káposzta, töltött paprika, még pacal is….. Szóval a maga módján bőséges és jó volt a kínálat. Mindig kerestem az un. konzerv ízt, melyet valakik emlegettek, de nem találtam.

Népszerű reggeli volt az un. „gyíkhús” mely a Nagykőrösi Konzervgyár vagdalt hús konzervje volt. Nem volt rossz, állítom, sok-sok évvel később exportra sem ment jobb minőség. Volt még hurka konzerv is, no ez nem volt túl jó. De azóta sem láttam ilyet, tehát valahol felülbírálták önmagukat az illetékesek.

Évekkel később, már mint egyetemista aztán magában a Nagykőrösi Konzervgyárban, amely Konzervgyár húsfélék feldolgozásával is foglalkozott a zöldség/gyümölcs mellett, találkoztam a fagyasztó kamrában felfüggesztett, a fagyos levegőben száradó fél sertésekkel, melyek kifejezetten a hadsereg „gyíkhús” ellátását voltak hivatottak teljesíteni.

fortepan_25949_1965.jpg

1965

A kedvencem azonban az a lapos, kerek konzervdobozba csomagolt, a Szegedi Konzervgyár Olajos hal nevezetű produktuma volt, melyhez hasonló kiváló ízű halkonzervet ma mutatóban sem tudnak gyártani. Nem volt szép, mert itt-ott látszottak a puhára főtt hal gerinc darabok, néha-néha még a pikkelyből is volt, de az íze !!!!

Visszatérve az egy forintos csokoládéra, néhány csokoládé gyárra emlékszem. Talán a méltán híres Szerencsi gyárra mindenki emlékszik. Volt ugye a Szerencsi tej néven árusított csoda.

De ott gyártották a Melódia nevezetű méltán nagyszerű szelet csokit. Aztán volt a Duna Csokoládé gyár, gyönyörűen csomagolt terméke a Százszorszép bonbon, a Budapesti Csokoládégyár a Stühmer névvel az ezüst burkoló papíron és benyomva a kockákon. Klasszikus, un. fekete csokoládé, mely minőségében a ma is megállná helyét a magas kakaó tartalmú kategóriában.

Nekem kis kedvencem volt a parányi, kocka alakú Balaton, mely 30 filléres áron volt kapható. Aztán a Sport csoki, a Bajtárs, A Korfu és így tovább. Igazán jeles alkalmakra a piros alap csomagolású 200 grammos mogyorós tejcsokoládét vagy éppen nem tej csokoládét kaptam. Volt, hogy egy délután, apránként, titokban elfogyasztottam. És csak utolsónak még : a Konyak meggy terméket, mely olyan trükknek köszönheti létét, miszerint az előírás szerűen alkoholban áztatott, majd fondantban mártott alkoholos meggy a hűlő, szilárduló majd picit zsugorodó végső csokoládé burokban feloldotta a nyomás hatására a fondant réteget, s így alakult ki a csodálatosan édes, zamatos belső tartalom egy szilárd csoki burokban. Persze a tetejére dukált a csoki kacskaringó.

fortepan_195578_1972.jpg

1972

És még egy élmény. Mindenkit lenyűgözött az. un. Holland kakaó. Ritka kincs. Hát igen, a Szerencsiek által gyártott szerény zsírtartalmú kakaóporral összehasonlítva tényleg csodás volt. De mai cukrász és élelmiszeripari gyakorlatommal az az érzésem van, mintha a kakaóporba lett volna némi jó minőségű fahéjpor is beledolgozva. De ezt csak vélem.

A tejipari élményeim talán kevéssé szerte ágazóak. Az én dolgom volt, hogy a napi egy liter tejet meghozzam a Közértből. Hozhattam volna a Tej-tejtermék szaküzletekből is, de az éppen nem volt a közelünkben. Tejből eleinte a kimért tej volt, melyet a vevő által vitt üveg palackba mertek bele. 25 literes alumínium kannákból alumínium mérővel. Egy erős télen még arra is volt példa, hogy kilóra vehettem a tejet. Inkább vidéken dívott a tejes kanna. Később aztán bejött a gyárilag töltött tej. Akkor már vittük az otthon kimosott üveget, cserébe pedig egy kék kupakos 2,8 % zsírtartalmú tejet kaptunk, avagy a sárga kupakos magasabb zsírtartalmú tejet. Joghurt, kefir egy-egy féle volt, szintén üvegbe csomagolva.

Vaj volt bőven és nem is túl drágán, 5 dekás és 10 dekás kockákban. Sajtból sokféle volt kapható, még a kék eres Márvány sajt is, sőt a Rokforti is kapható volt. Kis kockákban pedig a ma már nem létező Pálpusztai, mely sokak által nem kedvelt, mások által pedig kifejezetten szeretett sajt különlegesség volt. Ahogy az Óvári vagy éppen az Ilmici. Úgy tűnik mai fejjel, hogy hazai gyártásban nagy volt a jó minőségű választék. Még a Trappista sem hozott volna szégyent a sajtfajtát megalkotó szerzetesekre.

Érdekel a téma? 

Írj a Lecsómérnöknek!

lecsomernok@gmail.com 

Később megjelent a gyerekek által kifejezetten kedvelt mazsolás, vaníliás krém túró vagy a Miskolci Tejipari vállalat által megalkotott Gervais nevezetű termék. Alul meggy, sárgabarack vagy szamóca lekvár, felette pedig egy vastag mascarpone szerű réteg. A két réteget össze kellett volna keverni kanállal, de én jobban szerettem a lágy, aromás túró ízét, alig várva, hogy a lekvárhoz érjek.

Talán a hetvenes évek világ szabadalma lehetett a Pöttyös Túró Rudi. Sok gyermek akkor szerette meg a túrót. A kockasajtok választéka nagyon széles volt, nekem kedvencem a C vitaminos volt, melynek a kerek papír dobozán is és a sajtkockák alufóliára ragasztott papír címkéjén is zöld alapon egy csipkebogyó termés díszelgett. Talán egy balfogása volt eme termékeknek, a Mese néven forgalmazott csokis sajt. Nem hallottam esetet arról, hogy gyerek ezt kedvelte volna.

Emlékeznek még a Répcelaki sajtüzem nevére ? Nos, ők bocsájtották ki a kocka sajtok zömét. Még üzemem, a Fertődi Konzerv is adott el részükre cseresznyepaprikát és csemege uborkát a sajt anyagába dolgozandó.

És még egy olyan élmény, amit a mai napig nem feledek, s velem együtt igen sokak. Szopogatni a tubusba csomagolt cukrozott sűrített tejet. Nem hiszem, hogy a legdrágább svájci vagy belga bonbont jobban szerettem volna.

fortepan_25946_1963.jpg

1963

Budapesten szerte a KÖZÉRT vállalatok forgalmaztak élelmiszert első sorban, emlékeim szerint kevéssé vegyszert, húsfélék közül pedig csak a felvágottakat. Az előzőek forgalmazására a Háztartási Bolt hálózat, míg a tőke húsok árusítására a Húsboltok voltak hivatottak. A KÖZÉRT hálózat jól ellátta funkcióját. Sűrűn lakott és kevéssé belakott városrészekben egyaránt meg lehetett találni ugyanazt a választékot.

És az árak egységesek voltak. Egy üveg csemege uborka mindenütt 16 forintba 10 deka parizer pedig 3.6 forintba került. Édesanyám néha tovább elmaradván munkahelyén, vacsorára hozott a Közértből kaszinó tojást, francia salátát, vagy éppen hús salátát. Kazlakban állt a Hűtőpultokban a sokféle egyéb saláta, a sült sertésmáj, csemege sült karaj stb. Az eladók a választott ételt papír tálcára mérték, majd selyem papírral burkolták. Igen, előfordult, hogy átázott a papír, de bizonnyal a hálátlan jövő kor nem fog találkozni a műanyag kaszinótojásos dobozommal.

fortepan_209058_1965.jpg

1965

A KÖZÉRT- ben vásárolható volt korábban 50 grammos csomagolásban a szemes I. II. vagy harmad osztályú kávé. Ritkábban valamilyen különleges minőség is volt. A kávét aztán vagy otthon őröltük meg, lehetőleg a kocka formájú réz kávédarálón vagy a KÖZÉRT kijáratánál elhelyezett elektromos kávédarálón. Ugyanitt általában mák daráló is szokott lenni.

A felvágottak akkori választéka semmivel sem volt szegényesebb a mainál. De ízben !!!! A Soproni, melyet a ma már csak emlékekben élő Soproni cég gyártott, valami csodás dolog volt. A fűszerezése 5 csillagos. De szerettük a juhbeles virslit, a 2.8 forintos lecsó kolbászt is. Ennek ára sokáig 2 forint volt, így is került a köztudatba. A parizer íze gyártónként vagy talán tájegységenként változott, de mindegyik szaftos, finom volt. Én ez esetben is a soproni gyártmányt találtam a legjobbnak.

A Gyulai 6 forint volt, úgy is lehetett kérni, hogy hat forintos kolbász. Nagyon szerettük !

Ami viszont elgondolkodtató: hogy a műanyag csomagolóanyag kibocsátás szinte nulla volt a 60-as 80-as években!

Élelmiszergazdaság nullához közeli műanyag csomagolóanyag kibocsátással? Igen, ez a jövő! 

És mégis, tudtak forgalmazni, kiadni, számlázni, haza vittük a termékeket anélkül, hogy mérgezést kaptunk volna.

A minap egy 100 grammos füstölt lazac szelet csomagoló anyaga 38 g kemény és lágy műanyagból állt !!

Vasárnap nem volt divat nyitva tartani, sőt szombat délutánonként is bezártak a KÖZÉRT- ek, Húsboltok, ZÖLDÉRT boltok. És mégsem halt éhen senki. Nyitva voltak hét végén a Virág boltok, Édesség boltok.

Most engedelmükkel átmenetileg befejezem az írást. találkozunk egy hét múlva, ahol folytatni szándékozom további élelmi anyagokra vonatkozó emlékeimet.

Zsebők Zsigmond kollégám, mint avatott szakértője az élelmiszer ipar marketingnek és közgazdasági kérdéseinek, rövidesen közzé tesz egy kis írást, amelyben fejtegetni fogja, hogy a 40 filléres kifli olcsóbb volt-e, mint a mai 35 forintos. Bármit is hoz majd ki, kérem, ne feledjék, a minőségnek is ára van.

Köszönöm figyelmüket. Bujna Ferenc

 

Képek: Fortepan

Előszó Bujna Ferenc tíz részes nosztalgia sorozatához!

Nosztalgiázás a múltról, avagy: a Kertészeti Egyetem, mint polihisztor képző (X./II.) 

 Nosztalgiázás a múltról, avagy milyen volt a magyar élelmiszer vertikum a fénykorában ?

 Nosztalgiázás a múltról, avagy hogyan nézett ki a kis, és nagyüzemek alapanyag ellátása? (III. /X.)

Nosztalgiázás a múltról, avagy hogyan nézett ki a szamóca, málna, és a többi bogyós gyümölcs termesztése, és feldolgozása? (IV. / X.)

Nosztalgiázás a múltról, a világhírű konzervipar és a háztáji, és a világszínvonalú uborka konzerv! (V. / X.)

Nosztalgiázás a múltról, volt egyszer egy nagyszerű mezőgazdaság és élelmiszeripar 1960-2000…meg egy kis közgáz sztori háttérnek (VII. / X.)

Nosztalgiázás a múltról - ősi titokként őrzött családi receptek - aki tudott, eltett, disznót vágott, szörpöt szűrt, savanyított - azok a 70-es 90-es évek! (VIII. / X.)

A bejegyzés trackback címe:

https://lecsos.blog.hu/api/trackback/id/tr2116706214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.10.02. 09:26:10

Ez jó írás, tetszik, gratula!
Anno tudtuk, hogy áremelés január 1-jén van. Ma, minden nap emelnek valami árun. Tegnap háborodtam fel a drága SPAR-ban, hogy a 339 Ft-os kenyér 409 huf lett. 20% csak úgy, mert miért ne.
20-50%-os áremeléseknél a hivatalos hazugság a 3-5% infláció.

Almandin 2021.10.03. 15:05:45

A csomagolóanyagokról annyit, hogy még a kilencvenes években is nagyrészt zsírpapírba csomagolták a sajtokat-felvágottakat. A piacon nem nejlonoztak be mindent, hanem kimérték és beleöntötték a szatyorba. A pékáruk is papírba voltak csomagolva. Sőt, megfigyeltem, hogy ma a csokoládékat se nagyrészt papírba és sztaniolba csomagolják, hanem műanyagba (a táblásakat is). Az a csúcs, hogy én már a kilencvenes években olvastam, hogy környezetvédelmi szempontból csökkenteni kellene az egyszer használatos műanyag csomagolás arányát, hiszen a joghurtos poharak meg egyes termékek csomagolásai már akkor is műanyagból készültek. Ehhez képest még nőtt is az arányuk, ma már sok olyan terméket is műanyagba csomagolnak, amit akkoriban nem. Bizonyos termékeknél valóban a műanyag a legpraktikusabb (pl. csirkemáj, vagy eper, málna), de egy csomó mindenben vissza kellene térni a nem műanyag csomagolásokra. Hiszen a felvágott műanyag csomagolását vagy a csoki "papírt" az ember nem tudja szelektíven gyűjteni és valóban sok problémás hulladék keletkezik vele.
Amúgy zsírpapírt valószínűleg már nem is gyártanak. A felvágottakat olyan papírba csomagolják, amelyek belül egy nejlonréteget tartalmaznak. Igaz, hogy nem kellemes, ha átázik és hozzáragad a papír a húshoz. A pékáruknál meg az volt a probléma a csak papír csomagolással, hogy ha nem rögtön eszi meg az ember, gyorsan kiszárad.

Almandin 2021.10.03. 15:11:11

@Almandin: Van egy jó hírem, rákerestem és találtam sok zsírpapírt. Ma is gyártják, csak a használata visszaszorult.

várom a levelet 2021.10.03. 15:23:47

az üveges rakott káposzta nagyon finom volt,nosztalgiából vettem egyet,ehetetlen volt.na,meg a kedvencem a dobozos sörsonka.a legtöbb fölvágott ehetetlen,életem legjobb debrecenijét Bécsben ettem.inkább ennék egy szelet zsíros kenyeret,de igazi sütött zsírból,nem préseltből.

várom a levelet 2021.10.03. 15:24:47

az üveges rakott káposzta nagyon finom volt,nosztalgiából vettem egyet,ehetetlen volt.na,meg a kedvencem a dobozos sörsonka.a legtöbb fölvágott ehetetlen,életem legjobb debrecenijét Bécsben ettem.inkább ennék egy szelet zsíros kenyeret,de igazi sütött zsírból,nem préseltből.

várom a levelet 2021.10.03. 15:26:54

Sárbogárdon volt egy pékség,az az illat,ami előtte volt!egy kis részben hurkát,kolbászt,húst árultak,hozzá savanyúságot.de hát az is bezárt-

Almandin 2021.10.03. 15:33:56

@evilwolf: Máshogy működik egy kapitalista gazdaság, mint egy kommunista. Jelenleg minden kereskedő cég maga dönti el, hogy mennyiért kínálja a termékét. A komcsi érában kevés ú.n. szabadáras termék volt, a legtöbb terméknek vagy fix ára volt, vagy maximálták az árát. Természetes, hogy ma máshogyan működik az árképzés, mert kapitalizmus van.

tükörfúró 2021.10.03. 15:36:48

Hátigen, mezőgazdasági országként, és víg barakként élelmiszerhiány idehaza nem igen volt.
A rendszer elején a déligyümölcs és a feldolgozott ipari édességek voltak drága hiánycikkek, később ez is megszűnt.
A szocialista kezdetlegesebb több élőmunkát igényló kevéssé gépesített élelmiszer gyártásnak voltak jó oldalai, kevésbé volt mérgező, túlfeldolgozott, adalékolt az étel, általában a természetesebb ételeknek jobb íze is volt.
Hátránya volt a teljes foglalkoztatottság, és abból eredő borzalmak, ahogyan az iparban következmények nélkül lehetett fél-selejtet gyártani, úgy az undorító történetek az élelmiszeriparban sem voltak ritkák.
A műanyagnak ma pedig sosem lesz vége, látszatintézkedések történnek.
Alaposan ki van találva, hogyan segíti a filléres műanyag csomagolás a teljes ellátási láncban komoly pofit elérését, ehhez igazodnak a különféle hűtési, élelmiszer biztonsági, higiéniai szabályok is, amik hermetikus műanyag (és számos egyéb mérgező adalék, stb,stb) nélkül kvázi teljesíthetetlenek.

Almandin 2021.10.03. 15:59:09

@tükörfúró: A műanyagok amúgy valóban sok mindenben verhetetlenek. Én se vagyok műanyag-ellenes, viszont sok területen okoznak súlyos problémákat, ezért inkább meg kellene fontolni, mikor és mennyit használunk belőlük. Ahol feleslegesek, vagy jól helyettesíthetőek mással, ott inkább mellőzni kellene őket. Pl. miért kell a WC-papírt és a papírzsebkendőt is nejlonba csomagolni? Papír ugyanúgy megfelelne. Viszont a szemüvegeknél a plexi jobb, mint az üveg, utóbbi balesetveszélyes közvetlenül a szem elé téve. Fiatal koromban a dezodorok nagyobb része is üvegben volt, valamint az arckrémek is inkább üvegtégelyesek voltak. Ma már ezek többsége is műanyag, itt érdemes lenne visszatérni a korábbi megoldásokhoz.

Motorogre 2021.10.03. 16:02:56

Végre egyértelműen, profitérdektől mentesen ki kellene mondani, melyik a környezetkímélőbb:
a) ha kannával ballagok a tejért, persze minden nap gondosan el kell mosogatni, vagy
b) üveges tejet hozok - az üveg logisztikája, mosása terheli a környezetet,, netán
c) zacskós vagy dobozos tejet fogyasztunk.

A gépsonka zsírpapírban is finom, nem ragaszkodom a sok műanyag védőgázhoz.,
Jó étvágyat !

Almandin 2021.10.03. 16:12:48

@Motorogre: Az üveggyártás ráadásul rengeteg gőzt, meg hasonlót ereget a légkörbe, igen energiaigényes folyamat, amihez fel kell használni fosszilis energiahordozókat, stb.
Úgy tűnik, ördögi körben van az emberiség.

Motorogre 2021.10.03. 16:27:08

@Almandin: látod mennyire összetett a probléma. Te egy pici szeletet emelsz ki, de mi van a többivel stb. És igen: az üveg sokszor felhasználható - nem törtek el, az emlékeim szerint.
Az akadémiának stb. kellene kiadni az állásfoglalást - nyilván vannak nemzetközi standardok melyek használhatók. A kiskereskedelmi tej forgalmazásának környezetvédelmi optimalizálása is rengeteg szellemi munkát igényel - és hányezer termék van ??

Én a célfüggvénnyel kezdeném , az egyes kemikáliák környezeti terhelési súlyosságát még sose láttam. Magyarul egy elvi példa: 1 kg kéndioxid kibocsájtás = 0.1 kg fenol = 240 kg CO2 kibocsájtással. (kamu számok, csak példaként).
Ha csak egy termékre (pl. nitrózus gázok) minimalizálunk - Road to Hell !

laci_52 2021.10.04. 23:35:56

A hatvanas években szombaton is volt iskola. Délben az volt a feladatom, hogy az útba eső pékségben vegyek egy két kilós barna kenyeret - 6 forintért, mert a fehér kilós volt 3,60-ért - frissen, melegen, ez a hét végére elég volt az egész családnak.

Már hazafelé csipegettem a végéből, otthon aztán kaptam egy nagy szelet zsíros kenyeret megsózva, piros paprikával, természetesen a vidéki disznóölésből származó házi zsírral megkenve. Nagyon finom volt! Persze - szintén a disznóölésből - volt otthon abárolt(ma úgy mondják: csécsi) és füstölt szalonna, disznósajt, hurka és kolbász is bőven.

Jóval később katonaként akkora volt a fizikai terhelés, hogy nem válogattam, mindent megettem. Az olajos hal tényleg finom volt és a cikkben is említett konzervek - babfőzelék, töltött paprika, székelykáposzta stb. - felmelegítve jók voltak és kenyeret is kaptunk hozzájuk akármennyit.

Később rengeteg sajtot és finom felvágottakat vehettünk olcsón és vajat(nem margarint!) kentünk a kenyérre.

Szóval nem éheztünk!
süti beállítások módosítása